danielbarukcic

Barukčić: „Mladi trebaju imati veća prava u ovom gradu…“

PETRINJA – Na prošloj sjednici petrinjskog Gradskog vijeća, vijećnici su između ostaloga raspravljali i o Planu i programu Savjeta mladih Grada Petrinje sa financijskim planom za 2020.godinu koje je predstavio predsjednik petrinjskog Savjeta mladih Daniel Barukčić.

„Ovaj Plan i Program se nije nešto puno mijenjao naspram prošloga jer još uvijek smatramo da imamo šanse djelovati na istom, jer vidimo da tu ima prostora za napredak. Neke od sadržaja koje smo naveli i na koje želimo utjecati je prostor za mlade. Smatramo da tu u Petrinji definitivno fali prostora za mlade. Problem tog prostora koji bi trebao biti za mlade se razvlači već godinama“, rekao je uvodno Barukčić.

Također ističe kako planiraju i neformalno učenje gdje žele utjecati na mlade da se dodatno educiraju u područjima koja su im značajna za život. „Druga točka na koju želimo djelovati je kultura i mladi. Na kulturu definitivno želimo utjecati jer nas ona određuje tko smo i što smo. Cilj nam je upoznati mlade sa umjetnošću, da surađujemo sa kulturnim institucijama i da pojedinci razvijaju svoje intelektualne sposobnosti te da se potiče njihova originalnost i oblikovanje njihove osobnosti prije svega“, dodaje Barukčić te su stoga u svom programu naveli likovne kolonije i izložbe, uličnu umjetnost, književnost i gluma kao i obilježavanje međunarodnih događaja te koncerti.

„Zatim tu je i građanski aktivizam. Smatramo da mladi imaju prava izraziti svoje mišljenje i bilo kakav oblik građanskog aktivizma puno doprinosi društvu i solidarnosti među svima nama. Želimo tu unaprijediti stanje u zajednici i svijest o tome. Tu smo naveli mjere kao što su volontiranje i aktivizam mladih. Glas mladih je jako važan, pogotovo jer su to buduće generacije. Mladi trebaju imati veća prava u ovom gradu i da se njih više pita“, ističe Barukčić.

U svom programu dotaknuli su se i sporta te rekreacije, kao i pitanje ekologije. Pozabavit će se također više i sa promocijom Savjeta mladih i dodatnim umrežavanjem sa drugim sličnim Savjetima. Što se financija tiče, u idućoj godini za svoj rad planiraju proračun od 65 tisuća kuna. „To je iznos koji nam je potreban za ostvarivanje našeg plana i programa. Smatramo da je taj iznos dovoljan za sve što smo planirali iako bi bilo bolje da se više ulaže u mlade, mi smo ostali skromni. Nadam se da će Grad prepoznati koliko zaista mladi ovdje vrijede i koliko Savjet mladih može doprinijeti tu“, kazao je Barukčić.

HDZ-ova Magdalena Komes je predložila da budu malo konkretniji u svojim zahtjevima, dok je HDZ-ov Željko Tonković istaknuo kako neki sportski klubovi funkcioniraju sa znatno manjim proračunom nego što traži Savjet mladih, ali je čestitao Savjetu mladih te im je poželio puno uspjeha u radu. MOST-ova Luca Gašpar Šako je kazala da kada bi svi bili skromni kao Savjet mladih, onda bi bili mala Švicarska. Pohvalila je njihov aktivizam, kao što je apelirala da se mladima osigura prostor za njihove aktivnosti. HDZ-ov Mihael Jurić je pohvalio program Savjeta mladih i njihove aktivnosti, kao što je čestitao novom predsjedniku. Podsjetio je kako su u predizbornoj kampanji predlagali da se prostorije iza budućeg Veteranskog centra namijene upravo mladima. Predsjednik Gradskog vijeća HNS-ov Nenad Radošević je istaknuo kako Savjetu mladih žele biti na raspolaganju, te žele dati punu podršku mladima.

„Hvala svima na iskazanoj podršci, ali podrška nije u smislu toga da samo usmeno o tome pričamo. Na našu svaku sjednicu pozvani su gradonačelnik i predstavnik Gradskog vijeća, međutim nisu se baš odazvali na naše sjednice proteklih godina. Nadam se da ćemo u idućoj godini više surađivati. Želimo da naš glas i naše ideje dođu do vas. Taj jedan susret za stolom gdje se donose odluke je najvažnija. Nadam se da ćemo više surađivati“, zaključio je Barukčić.

Navedeni prijedlog Plana i programa Savjeta mladih Grada Petrinje sa financijskim planom za 2020.godinu prihvaćen je sa 19 glasova za, odnosno jednoglasno.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X