Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
vlakuniverzalna

Besplatan prijevoz vlakom do kraja godine

Vlada je na svojoj sjednici donijela Odluku kojom se zadužuje Uprava društva HŽ Putnički prijevoz, da nastavi s mjerom besplatnog prijevoza vlakom na potresom pogođenom području do kraja 2022.godine. Radi pomoći stanovnicima pogođenim potresom na području Sisačko-moslavačke županije i volonterima Hrvatskog Crvenog križa, članovima Stožera civilne zaštite i HGSS-a te predstavnicima ostalih službi koje sudjeluju u pružanju pomoći i sanaciji šteta, od 30. prosinca 2020. društvo HŽ Putnički prijevoz ne naplaćuje željeznički prijevoz navedenim kategorijama stanovništva.

Mjera kojom se omogućilo korištenje željezničkog prijevoza za stanovnike Sisačko-moslavačke županije na svim relacijama unutar Republike Hrvatske, a volonterima Hrvatskog Crvenog križa, članovima Stožera civilne zaštite i HGSS-a te predstavnicima ostalih službi koje sudjeluju u pružanju pomoći i sanaciji šteta na relacijama prema Sisačko-moslavačkoj županiji i iz nje, na snazi je kontinuirano do 30. lipnja 2022. godine na temelju suglasnosti Ministarstva mora prometa i infrastrukture i Zaključka Vlade Republike Hrvatske. Naime, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izdalo je društvu HŽ Putnički prijevoz suglasnosti za besplatan prijevoz od 30. prosinca 2020. godine do 30. travnja 2021. godine, a besplatan prijevoz produljen je Zaključcima Vlade Republike Hrvatske do 30. lipnja 2022. godine.

Nastavak mjere nenaplaćivanja željezničkog prijevoza omogućit će daljnju normalizaciju uvjeta života i rada stanovništva te pridonijeti aktivnostima na obnovi, revitalizaciji i oporavku gospodarstva potresom pogođenog područja Sisačko-moslavačke županije.

Izostali prihod od 1. srpnja do 31. prosinca 2022. godine procjenjuje se na oko 12 milijuna kuna, a iznos izostalog prihoda pokrio bi se razlikom između planiranih troškova i prihoda u 2022. godini, koja će se obračunati u skladu s odredbama Ugovora br. 1/2019/DP-HŽPP o javnim uslugama od općeg gospodarskog interesa u javnom željezničkom prijevozu u Republici Hrvatskoj.

Izmjenom i dopunom Državnog proračuna za 2022. godinu i projekcija za 2023. i 2024. godinu na aktivnosti A761011 Poticanje željezničkog putničkog prijevoza osigurana su sredstva u iznosu od 530.000.000,00 kn. Sredstva potrebna za provedbu predmetnog Zaključka o produženju besplatnog prijevoza vlakom za stanovnike pogođene potresom na području Sisačko-moslavačke županije i predstavnike službi koje sudjeluju u pružanju pomoći i sanaciji šteta iziskuju dodatnih 12.000.000,00 kn koja će se osigurati preraspodjelom sredstava u okviru Razdjela 065, Glave 05 Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u 2022. godini. Zaključak neće imati utjecaja na Državni proračun 2023. i 2024. godine.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X