biskupijska2808202225

Biskup uveo u službu novog župnika petrinjske župe sv. Ivana Pavla II.

PETRINJA – Sisački biskup Vlado Košić predvodio je danas svečano misno slavlje u bogoslužnom prostoru župe sv. Ivana Pavla II. u Petrinji i tom prigodom u službu uveo novog župnika ove župe fra Matu Bašića.

Na početku biskup je zajednici predstavio novog župnika pozvavši okupljene na molitvu i pomoć fra Mati te zaželio mnogo zajedničkog uspjeha i dobre suradnje na dobrobit ove zajednice i čitave Crkve.

Biskup je najavio i kako će na blagdan sv. Ivana Pavla II. u subotu, 22. listopada, biti svečano polaganje kamena temeljca i blagoslov početka radova na novoj župnoj crkvi koju ova župe strpljivo čeka od svog osnutka.

U homiliji biskup je poručio kako Riječ Božja na ovu 22. nedjelju kroz godinu progovara o kreposti poniznosti. „U prvom čitanju iz Knjige Sirahove taj starozavjetni mudrac daje savjete i govori nam kako je važno biti krotak i ponizan u svom poslu jer takvoga svi više vole nego da darove dijeli, te kako nema lijeka bolesti oholnika. Tu, dakle, on suprotstavlja poniznost i oholost. Znamo da je oholost prvi od sedam glavnih grijeha i znamo da je i đavao u tome pao kao anđeo. On nije htio služiti i nije se htio pokoriti Božjoj zapovijedi. Oholost se nalazi u tome da čovjek o sebi misli da je on najveći, da on je on zapravo na mjestu Boga i da on treba odlučivati što je dobro i zlo. Tako zapravo sam sebe degradira, jer to nije njegovo mjesto. Bog nije čovjeka stvorio da se tako ponaša, nego da bude skroman, da bude ponizan i to je njegova istina. Zapravo, ponizan znači živjeti u istini o sebi“, rekao je biskup te dao za primjer osobito poniznog čovjeka sv. Ivana Krstitelja koji je poznavao svoje granice.

Biskup je upozorio kako je oholost često problem u našim odnosima. „Kada bi se netko izdizao i htio biti taj koji sve odlučuje i koji sve zna, često bi nekako navukao jedan prijezir i tada ne bi bilo dobro ozračje ni u obitelji, ali ni u bilo kakvoj drugoj zajednici, pa ni u župi. Ni župnik nije tu zato jer sve zna, niti biskup zato jer on je najveći, nego mi smo tu da služimo. Upravo tako kako nas je Isus učio na zadnjoj večeri, prati noge jedni drugima, biti dakle kao robovi, kao sluge koji drugima pomažu da dođu do puta Božjega i da ostvare svoj životni cilj. Ima jedna poslovica kako ohol čovjek sve zna, razborit čovjek uči, a ponizan, čitav život uči. Dakle, ponizan čovjek zna da ne zna i priznaje to da ne zna i želi učiti. Želi priznati tu svoju potrebu da neprestano spoznaje i raste u svojoj ljudskosti. Međutim, oholica misli da sve zna. I s takvim ljudima je najteže. Evo, Gospodin je kao ponizni sluga došao svima nama služiti. On sam sebe ponizi postavši čovjekom radi našega spasenja“, zaključio je biskup te na kraju pozvao na molitvu za novog župnika koji je, kako je rekao, preuzeo ovu župu i koji želi služiti svima i biti u Crkvi znak okupljanja, a ne dijeljenja.

Na kraju biskupu je na uvođenju u službu i upućenim riječima zahvalio fra Mato poručivši kako je velika radost ove župne zajednice, pune vjere, kada je njihov pastir s njima.

Uvođenja u službu novih župnika održana su ove nedjelje i u drugim župama Biskupije. Tako je župnika župe Pisarovinska Jamnica Igora Borića u službu uveo biskupski vikar mons. Marko Cvitkušić, novog župnika župe Sunja Ivana Kuzmića u službu je uveo kancelar mr. Janko Lulić, a novog župnika župe Komarevo Josipa Bulata u službu je uveo ekonom mons. Zdravko Novak.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X