Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
tijelovouniverzalna

Blagdan je Tijelova

Blagdan je Tijelova – svetkovina presvetoga tijela i krvi Kristove, a obilježava se prvi četvrtak poslije nedjelje Presvetoga Trojstva, dakle devetog četvrtka nakon Uskrsa. Augustinska redovnica sv. Julijana iz samostana kod Liegea u Belgiji imala je viđenje punog Mjeseca na kojem je opazila mrlju.

Puni mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana kojim bi se častio Presveti oltarski sakramenat. Na njezinu molbu, mjesni je biskup za svoju biskupiju uspostavio blagdan koji se na početku zvao blagdan Euharistije. Sveta Julijana i njezini suvremenici promicali su ideju toga blagdana i željeli su ga proširiti na cijelu Crkvu. Tijelovo je postalo blagdan 1264. godine bulom Pape Urbana IV., no tek se u 14. stoljeću raširilo po čitavom zapadnom kršćanstvu.

Blagdan Tijelova u svim će župama svečano biti proslavljen misama . U Hrvatskoj je blagdan Tijelova neradni dan.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

close-link
X