Blagdan Tijelova Blagdan Tijelova
Blagdan je Tijelova – svetkovina presvetoga tijela i krvi Kristove, a obilježava se prvi četvrtak poslije nedjelje Presvetoga Trojstva, dakle devetog četvrtka nakon Uskrsa. Augustinska... Blagdan Tijelova

Blagdan je Tijelova – svetkovina presvetoga tijela i krvi Kristove, a obilježava se prvi četvrtak poslije nedjelje Presvetoga Trojstva, dakle devetog četvrtka nakon Uskrsa.
Augustinska redovnica sv. Julijana iz samostana kod Liegea u Belgiji imala je viđenje punog Mjeseca na kojem je opazila mrlju.

Puni mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana kojim bi se častio Presveti oltarski sakramenat. Na njezinu molbu, mjesni je biskup za svoju biskupiju uspostavio blagdan koji se na početku zvao blagdan Euharistije. Sveta Julijana i njezini suvremenici promicali su ideju toga blagdana i željeli su ga proširiti na cijelu Crkvu. Tijelovo je postalo blagdan 1264. godine bulom Pape Urbana IV., no tek se u 14. stoljeću raširilo po čitavom zapadnom kršćanstvu.

Blagdan Tijelova u svim će župama svečano biti proslavljen misama i tradicionalnim tijelovskim procesijama. U Hrvatskoj je blagdan Tijelova neradni dan.

Komentari

Marin Fran Informativni urednik / Novinar

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.