glg19bozicgo

Blagdanskim koncertom Gradska limena glazba Petrinja zaključila godinu

PETRINJA – Već nekako po dobroj uhodanoj tradiciji, godinu u našem gradu zaključujemo uz tradicionalni blagdanski koncert Gradske limene glazbe Petrinje koji je i ovoga puta već danima unaprijed bio rasprodan. Na koncertu, koji je održan u Velikoj dvorani petrinjskog Hrvatskog doma, publika je u dva sata imala priliku uživati u domaćim i stranim božićnim pjesmama, a zadovoljstvo koncertom nije skrivao ni predsjednik Gradske limene glazbe Petrinja, Tomislav Komes.

„Naravno tradicija koja jednostavno traži da se ponavlja, ponavlja i ponavlja. Kada osjetite ovakvu reakciju publike kakvu mi dobijemo, ne samo na večerašnjem koncertu, nego na svim našim koncertima, jednostavno je to poticaj za daljnji, još kvalitetniji i predaniji rad. Živim s tim orkestrom svaki dan, Josip Kapović i ja smo više od suradnika, puno više od predsjednika i dirigenta, nas dvojica smo prvenstveno prijatelji. To ne prijatelji, prijatelji koji dijele istu strast, jednu istu viziju, jedan zajednički cilj kako bi mi htjeli da taj orkestar izgleda, zvuči, kako bi mi htjeli da kultura u gradu Petrinji izgleda, da izgledaju svi programi ovako. Da ta produkcija iz godine u godinu ide sve više kvalitetom gore jer naši građani to zaslužuju, djeca iz našeg orkestra to zaslužuju. Svi pojedinci u ovom gradu zaslužuju da uživaju u ovakvom koncertu kakav je bio večeras“, rekao je Komes, koji se zahvalio publici na podršci sve ove godine.

„Ja sam prezadovoljan. Malo me sada pucaju te emocije, uvijek je nakon koncerta jedna mješavina glazbene praznine, ali opet s druge strane si pun emocija jer jednostavno ta energija koja se osjeti u ovoj dvorani, sada stojimo iza pozornice i osjetimo tu energiju. To te nosi, jedan val koji ti daje podstrek za dalje. I onda kada misliš da više ne možeš, kada ti je svega dosta, jer ima takvih dana, onda doživiš ovako nešto i ideš dalje“, dodao je Komes.

Dirigent Josip Kapović na samom kraju koncerta nije krio zadovoljstvo te dodaje kako je u rad Glazbe uloženo puno sati truda svih članova, a ovaj koncert za njega je bio poseban. „Još jedan u nizu naših blagdanskih koncerata, samo što je za mene poseban jer ovo je moj deseti blagdanski koncert, već 10 godina vodim Gradsku limenu glazbu Petrinja. Samim time nekako se čovjek osjeća počašćeno, što ima priliku voditi najstariji orkestar u Hrvatskoj, ima priliku raditi s tim mladim ljudima, ima priliku kako oni odrastaju, kako se razvijaju kao mladi glazbenici, a naročito mi je drago što je nekolicina njih upisala Muzičku akademiju, što su našli sebe u tome, znači da će im to biti životni put, baviti se glazbom“, rekao je Kapović.

Koncert je i ove godine bio poseban jer su ga svojim vokalnim izvedbama upotpunili mlada sopranistica Barbara Suhodolčan te mladi hrvatski glazbenik Matija Cvek. Iako im ovo nije bio prvi nastup pred petrinjskom publikom, oboje ističu kako su ipak večeras osjetili predivnu atmosferu.

„Ja imam stvarno samo riječi hvale, publika je divna, koncert je bio divan i zaista bi voljela da se ovo još ponovi nekoliko puta. Glazbenici su svi od reda odlični, jako dobro sviraju, ja sam doista uživala“, rekla nam je Barbara Suhodolčan, a sličnog razmišljanja je i Matija Cvek. „Moje reakcije su samo pozitivne, od jučerašnje probe i današnjeg nastupa, ljudi su super reagirali na nas, što znači da možda dođemo opet ako nas pozovu i veselimo se tome“, rekao je Cvek.

Održavanje ovog koncerta dio je programa poticanja kulturno-umjetničkog amaterizma i javnih potreba u kulturi te ga je osim Sisačko-moslavačke županije podržao i Grad Petrinja. Petrinjski gradonačelnik i saborski zastupnik Darinko Dumbović je kazao kako Petrinja može biti ponosna na dugogodišnju tradiciju Gradske limene glazbe koja pokazuje kako se baštini glazbena tradicija u našem gradu.

„Gradska limena glazba Petrinja koja je u našem gradu prisutna više od 200 godina nije samo limena glazba, nego ustvari jedna glazbena institucija koja pokazuje sve društvene vrijednosti i ono što je najvažnije karakter života, pjesme i svega onoga što svi instrumenti ovdje večeras govore više od svega. Ja im od srca čestitam, večeras su pokazali nešto što je izuzetno važno za Petrinju, da Petrinja u kontinuitetu više od 200 godina ima svoju glazbu, glazbu koja je prenijela mnoge stvari van Petrinje i to je ustvari nešto što je vrijednost koju moramo čuvati“, rekao je Dumbović te dodaje kako će kao Grad uvijek podržati njihov rad te im je poželio uspješan daljnji rad. Za Gradsku limenu glazbu je rekao kako su oni stvaratelji društvene budućnosti u našem gradu te karaktera života u Petrinji.

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "disabled_client",
  "error_description": "The OAuth client was disabled."
}
See here for documentation.
Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X