Izbornik
bošnjacinaslov-3

Bošnjačka večer folklora i sevdaha u Petrinji

PETRINJA – Na drugi dan Kurban-bajrama, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje organiziralo je sinoć u Velikoj dvorani Hrvatskog doma Petrinja „Bošnjačku večer folklora i sevdaha“.

 

Tradicija je to koju njeguju već 15 godina, rekao je predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje, Hajrudin Kulašić.

 

„Kao i svake godine Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje organizira drugog dana Kurban-bajrama „Bošnjačku večer folklora i sevdaha“ kako bi građani Petrinje, ne samo Bošnjakinje i Bošnjaci, zajedno s nama proslavili Kurban-bajram i s ponosom kažem da mi to redovito odrađujemo 15 godina zaredom, dakle ovo je neka jubilarna godina. Drago nam je da su nam došli članovi KUD-a „Nakib Abdagić Kiban“ iz Donjeg Vakufa koji su po prvi put nastupili na području Republike Hrvatske i to prvi put upravo u Petrinji.“

 

Uz folkloraše KUD-a „Nagib Abdagić Kiban“koji su se predstavili s tri koreografije, nastupili su i pjevači sevdalinki iz Donjeg Vakufa, Siska i Petrinje. „Bošnjačku večer folklora i sevdaha“ otvorio je Mehmed Goražda pjesmom o Bajramu „Majka sina budila“.

 

„Gospođa Adelisa Ćurić i Rijad Rahmanović stvarno su oduševili našu publiku, a pogotovo Mehmed Goražda, naš Siščanin koji svake godine otvori „Bošnjačku večer folklora i sevdaha“ s ovom prekrasnom pjesmom iz koje se vidi da su to bajramski dani”.

 

 

“Pogotovo nas oduševi naš Pavao Anić, on je isto neizostavan i nastupa na sve i jednom koncertu i uvijek nađe nekakvu staru sevdalinku koju ni sami mi Bošnjaci nismo čuli možda 20-30 godina. Ja pitam Pavu, pa gdje je samo nađeš, a on kaže da ju izvadi iz naftalina“, kaže Kulašić.

 

O Kurban-bajramu i kulturi „bajramovanja“ govorio je glavni imam Medžlisa islamske zajednice u Sisku, Alem ef. Crnkić.

„Naši blagdani prate lunarni kalendar i zbog toga oni su u ovom ljetnom periodu, pa ćemo i ovaj koncert i drugi dan Bajrama pamtiti i kao najtopliji dan, kao što su i naša srca topla za ove bajramske dane. Sevdalinka „Majka sina budila“ definira nam kulturu bajramovanja koja počinje na sljedeći način: ujutro prvo ustaju muški članovi obitelji i oblače već pripremljenu svečanu, najljepšu odjeću: hlače, odijelo i košulju i pripremaju se za odlazak na sabah, prvu ranojutarnju molitvu i bajram-namaz. Nakon klanjanja bajram-namaza vraćaju se kući, a s nestrpljenjem ih iščekuju ženski članovi obitelji, posebno manja djeca. Ona trče pred vrata da dočekaju svoga „babu“, odnosno oca. U određenim dijelovima Bosne, posebno u Sarajevu, običaj je da prilikom čestitke djeca ljube ruku ocu i majci na Bajram, a majka i otac poljube svoje dijete u čelo. Nakon toga otac vadi bajram-banku, to je posebno u Sarajevu običaj i onda nastupa bajramska radost, bajramski ručak. Iznose se prve bajramske delicije, među njima i baklava i hurmašica, da glava porodice, domaćin, ocijeni može li ona dalje ići, ako Bog da, u čašćenje.“

 

Kurban-bajram traje dan duže od Ramazanskog, a njegovo važno obilježje je dijeljenje kurbana i bajramske radosti s drugima, objasnio je efendija Crnkić.

„Ramazanski bajram ima tri dana, Kurban-bajram četiri dana. Zašto? Zato da se bajramska radost podijeli s prijateljima i susjedima. Prvi dan je u krugu obitelji, na Kurban-bajram muški članovi obitelji idu prinijeti žrtvu kurbana, a taj kurban se mora podijeliti na tri dijela. Jedna trećina ostaje za potrebe obitelji, druga trećina ide za potrebite ljude, sve one koji su u potrebi ili lošeg ekonomskog statusa, a treća trećina obavezno je da se podijeli susjedima bilo koje vjere i oni moraju osjetiti taj kurban i kurban-bajramsku radost. Drugi i treći te četvrti dan Bajrama je namijenjen da se bajramska radost podijeli sa susjedima i to je jako važno i bitno. Upravo ovako kao što Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje već 15 godina uspješno nas okuplja uz potporu Grada Petrinje, da podijeli tu bajramsku radost i da se prezentiramo kroz kulturno-umjetnički program, a to su ustvari ove lijepe vrijednosti koje živimo“ , rekao je glavni imam sisački koji je na kraju čestitao islamskim vjernicima Kurban-bajram, a svim prijateljima zahvalio na podršci.

 

„Mi s nestrpljenjem iščekujemo, ako Bog da, završetak izgradnje džamije Islamskog kulturnog centra koji će isto imati tu namjenu da nas povezuje u ljepoti i radosti naše tradicije i vjere i da imate još jednu bolju i ljepšu i izraženiju priliku da se upoznajemo, njegujemo i razvijamo naša prijateljstva. S tim željama, želim, posebno vjernicima islamske vjere, da dočekaju mnogo Bajrama u zdravlju, u „nafaci“, u blagostanju i našoj djeci i mladima, posebno gostima iz Donjeg Vakufa. Svim dragim prijateljima hvala što nas podržavate i što zajedno s nama činite naš svijet ljepšim i boljim. Posebno hvala i Gradu Petrinji koji je podržao projekt izgradnje Islamskog kulturnog centra koji će biti trajno zajedničko dobro svih nas“, rekao je imam  uputivši bajramsku čestitku na nekoliko jezika.

„Ja ću na kraju čestitati na nekoliko jezika muslimana koji žive na ovom području : „Bajram šerif mubarek olsun“, u prijevodu, „neka je čestit, blagoslovljen Bajram“ – na albanskom: „Urime me fat Bajramit“, na romskom: „Bahtalo Bajramo“ i „Kul ‘aam wa antum bi-khayr“ na arapskom jeziku. Svako dobro vam želim“, poručio je ef. Crnkić.

„Večer folklora i sevdaha“ petrinjski Bošnjaci organizirali su i ove godine pod pokroviteljstvom Grada Petrinje i gradonačelnika Darinka Dumbovića.

 

„Moje je veliko zadovoljstvo što vas mogu pozdraviti s iskrenom vjerom, željom i nadom da ćemo svi skupa u našem lijepom gradu Petrinji, jednim lijepim, kvalitetnim, zajedničkim radom doprinijeti da sve ono što imamo u gradu bude jedna trajna ljudska vrijednost, a to je različitost. Različitost koju moramo čuvati, koju moramo imati čvrsto u svojim rukama i da kroz sve one vjerske obrede koje imamo u našem gradu, kažemo s velikim poštovanjem: dobro došli. Vi ste dio našeg grada, vi ste dio jedne cjeline i svi vi znate da grad Petrinja nikad, ali baš nikad u svojoj novijoj povijesti, nije vodio politiku da bi bilo koga dijelili. Želimo prije svega promovirati ne samo svoje tradicionalne petrinjske vrijednosti, nego da kroz petrinjske vrijednosti i vi postanete jedna trajna vrijednost kao nacionalna manjina. Mogu reći da je kod nas s nacionalnim manjinama, bošnjačkom i srpskom, vrlo dobra suradnja i da smo u toj suradnji pokazali visoki standard kvalitete života, uvažavanja, bez razlike što smo u povijesti možda ponekad napravili i krivi korak, ali sigurno da kroz naše Bošnjake i kroz sve ljude dobre volje koji su u novijoj povijesti obilježili i stvaranje domovine Hrvatske – to je za nas velika stvar i smatram da ste, mnogi od vas, dali kao hrvatski branitelji ogroman doprinos u stvaranju domovine Hrvatske. To je ono što uvijek trebamo istaknuti i te vrijednosti i sve ono što ste propatili skupa s nama, zajednički nosimo i čuvamo. Dalje moramo ići na način da je, što je izuzetno važno, Petrinja slobodan grad i da u Petrinji ne smijemo nikada više u životu, u našim očima imati bilo kakav strah i da zajedničkim radom stvorimo jedan europski i svjetski standard“, rekao je Dumbović, zaželjevši pripadnicima islamske vjerske zajednice da Kurban-bajram proslave sa svojim obiteljima sretno, mirno, dostojanstveno.

 

 „Neka nam grad Petrinja, neka nam lijepa naša Domovina bude jedna velika obitelj s različitim pogledima, s različitim vjerama i mislim da će to biti najveća kvaliteta našeg zajedničkog života. Bajram neka vam bude inspiracija. Svima nama. Ja sam danas ovdje iz poštovanja prema vama, došao sam da vam kažem hvala za zajednički život, došao sam da iskažem i poštovanje prema vašoj vjeri, kulturi, pjesmi. Ono što vi pokazujete na ovoj pozornici su velike vrijednosti i to moramo čuvati. Svatko to mora čuvati. I mi koji smo drugačiji od vas, drugačije vjere, moramo to čuvati i više od vas samih, ali vi ste ti prvi koji to morate imati u svojim rukama i to ne ispuštajte. Nikada nemojte podcijeniti ono što ste naslijedili, ono što je vaša tradicija. To neka ostane i dalje, a ja ću kao gradonačelnik skupa s vama nastojati da to sačuvamo i da nam i Bajram i bilo koji drugi blagdan, Božić, pravoslavni ili katolički, bude trajna inspiracija da u svojim narodima budemo bolji ljudi. Neka vam je sretno. Bajram šerif mubarek olsun“, čestitao je petrinjski gradonačelnik.

 

Nakon glazbenog programa, uvijek gostoljubivi domaćini, svoje su goste pozvali na druženje uz bogatu zakusku koju su pripremile članice Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje. (Uz razna tradicionalna jela, sedam vrijednih članica Vijeća pripremilo je i 25 vrsta kolača).

 

Članovima Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje, kao i svim sudionicima i posjetiteljima „Bošnjačke večeri folklora i sevdaha“, još jednom je zahvalio predsjednik Vijeća, Hajrudin Kulašić.

„Drago mi je da je publika grada Petrinje uživala u večerašnjem koncertu, a poslije koncerta su počašćeni finom mladom janjetinom, ćevapima i bošnjačkim specijalitetima, kolačima svih mogućih vrsta i kvaliteta. Ja sam sretan što imam takvo Vijeće, pogotovo ovaj novi saziv Vijeća gdje imamo sedam žena, a to se večeras vidi i u ovoj dvorani gdje je mnoštvo kolača, tepsija, svega. Zahvaljujem i članicama i članovima Vijeća koji su svi doprinijeli da ovaj koncert bude kvalitetno odrađen“, zaključio je Kulašić.

 

Izvođačima koji su nastupili na koncertu, domaćini iz Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje za uspomenu su darovali prigodne darove među kojima je bila i poznata petrinjska stucka. Predsjedniku KUD-a „Nagib Abdagić Kiban“, Senadu Beganoviću (koji se prisjetio kako je upravo u Petrinji sedamdesetih služio vojni rok), domaćini su uručili i monografiju Petrinje.

Miroslav Sačer

Miroslav Sačer

Tonski realizator programa Petrinjskog radija. Upravo za izgled naših prijašnjih web stranica, kao i za izradu naših radijskih jinglova, osvaja nagrade Hrvatske udruge radija i novina, što je samo potvrda kvalitete njegova rada.

NAJNOVIJE VIJESTI

X