atimiškonaslov

Božićni koncert FA Petrinjčica “A ti Miško ajde friško … “

PETRINJA – „A ti Miško ajde friško“, bio je ovogodišnji naslov božićnog koncerta kojim Folklorni ansambl „Petrinjčica“ sa svojim gostima, tradicionalno u prosincu, u danima prije Božića, obraduje svoju vjernu publiku. Tradicija je to kojoj su vjerni već dvadeset godina.

„Kao i svake godine, sredinom prosinca Folklorni ansambl „Petrinjčica“ održava svoj završni, ujedno i božićni koncert u godini. Ove godine naziv koncerta je „A ti Miško ajde friško“, prema poznatoj strofi iz naše stare petrinjske pjesme „Na salašu“. Uz našu dječicu koja će plesati i male tamburaše koji će svirati, ovaj put, nakon dužeg vremena, nastupit će i članovi naše Velike folklorne sekcije koji će publici predstaviti upravo pjesme i plesove naše Banovine“, otkrio je uoči koncerta Milan Herceg, ravnatelj POU Hrvatski dom i voditelj Folklornog ansambla „Petrinjčica“.

Svake godine folklorašima „Petrinjčice“ na ovom se koncertu pridruže i njihovi gosti iz nekog od brojnih KUD-ova s kojima njeguju dobru suradnju i prijateljstva.

„Po prvi puta ove godine, u goste nam je došao KUD „Bukovac“ iz Bukovca, sa zagrebačkog područja. Oni će, normalno, plesati ono što je njihovo domaće, odnosno plesat će „Prigorje“. Tu su i naši već tradicionalni, svakogodišnji gosti, naši „pobratimi“ iz Kulturno-umjetničke udruge „Staro Brestje“ iz Sesveta. Oni se predstavljaju s pjesmama i plesovima Hrvatskog zagorja. Naravno, nikako ne smijemo zaboraviti naš petrinjski pjevački zbor, naše krasne dame iz „Lire“ koje izvode dvije stare petrinjske pjesme. Začin svemu bit će Folklorni ansambl „Turopolje“. Oni nam ove godine izvode čak četiri točke u kojima nas pjesmom i plesom vode od Baranje na istoku do Dubrovnika na jugu. Bit će tu i bunjevačkih plesova i linđa, a kruna svega bit će svatovski običaji Lukinić Brda s turopoljskog područja. Nadam se da će naša publika u sat i pol koncerta stvarno uživati“, rekao je Herceg.

Publiku su već na početku razdragali najmlađi članovi FA „Petrinjčica“ izvedbom koreografije „Naše kolo veselo“koju su uvježbali sa svojim voditeljicama Snježanom Kožić i Marijom Gorup. Simpatične male folkloraše pratili su i mladi tamburaši FA „Petrinjčica“ s kojima odlično radi njihov voditelj Ivan Kleković. Oni su dvije pjesme –„Marija se majka trudi“ i „Zvončiće“ izveli samostalno, dobro zagrijavši dlanove publike.

Pjesma nikad nije marila za godine i generacijske razlike, ona okuplja i povezuje sve koji za nju imaju srca, a da srca i entuzijazma imaju u izobilju, pokazale su i članice Pjevačkog zbora„Lira“. Za sebe ove šarmantne dame, uglavnom umirovljenice, kažu da su „mala, raspjevana udruga, koja njeguje petrinjske pjesme, starogradske i evergreene. „Lire“ su na ovom koncertu otpjevale „Bijeli Božić“ i pjesmu „U našoj Petrinji“ koju je napisala njihova voditeljica Luana Komlinović.

Nakon „Lira“, pozornica je pripala odraslim članovima FA „Petrinjčica“. U znatno pomlađenom, ali već dobro uvježbanom  izdanju izveli su splet pjesama i plesova Banovine. Sigurnom izvedbom zaradili su veliki pljesak publike.

Po prvi put na pozornici Velike dvorane Hrvatskog doma u Petrinji, predstavili su se ove godine i članovi KUD-a „Bukovac“ iz Bukovca.

„Naš KUD „Bukovac“ jedno je od najstarijih društava u Zagrebu, pa i šire. Za koju godinu proslavit ćemo stogodišnjicu djelovanja. Za svoj rad u čuvanju tradicijske kulture i zavičajnih posebnosti Prigorja dva puta smo od Grada Zagreba dobili „Medalju Grada Zagreba“. Imamo stotinjak aktivnih članova, među kojima i 45-ero djece. Radimo u pet sekcija i imamo vrhunske voditelje iz „Lada“ koji s nama rade. Imamo i svoj tamburaško orkestar, a gostovali smo po cijelom svijetu, od Amerike nadalje“, ukratko nam je KUD „Bukovac“ predstavio njegov predsjednik Branimir Milčec.

Petrinjskoj publici gosti iz zagrebačkog Bukovca predstavili su se s pjesmama i plesovima Prigorja.

„Došli smo s „Prigorjem“ koje uvijek izvodimo kad negdje gostujemo. To su zavičajne posebnosti našeg kraja. Čak taj naš Bukovac koji je sastavni dio gradske četvrti Maksimir ima neke posebnosti u odnosu recimo na Šestine, na Gračane, na Markuševac. Svi smo mi članovi udruge „Prigorski dan“, ali se svatko od nas po nečemu razlikuje. Svake godine u Lisinskom održavaju se i „Dani prigorja“ koji su nam glavni folklorni događaj u gradu u tom smislu“, ispričao je Milčec.

Sada već nezaobilazni gosti koncerata koje priređuje FA „Petrinjčica“ su i njihovi prijatelji iz FA „Turopolje“. Ovaj ansambl iz Velike Gorice kontinuirano djeluje od 1973. godine. Okuplja više od 400 članova koji na svom repertoaru imaju čak 36 različitih koreografija. Na koncertu u Petrinji izveli su ih četiri, a za prvi izlazak izabrali su dubrovački Linđo.

Redoviti gosti božićnih koncerata FA „Petrinjčica“ su i njihovi „pobratimi“iz KUU „Staro Brestje“ iz Sesveta. Ova kulturno-umjetnička udruga koja aktivno djeluje od 1994. godine, danas okuplja devedesetak članova koji djeluju u šest sekcija – četiri folklorne i dvije tamburaške. Oni su petrinjskoj publici predstavili pjesme i plesove Hrvatskog zagorja.

Na pozornicu su se potom vratili članovi FA „Turopolje“. Ovaj put, odjeveni u raskošne nošnje, izveli su bunjevačke pjesme i plesove, podsjetivši još jednom zašto su dobitnici brojnih priznanja i nagrada.

Tragom svojih odraslih kolega iz FA „Turopolje“, kreći i njihovi nasljednici, mali turopoljski folkloraši koji su za ovu prigodu izveli pjesme i plesove Baranje.

Završnicu koncerta obilježio je još jedan izlazak odraslih članova FA „Turopolje“ s raskošnom koreografijom svadbenih običaja Lukinić Brda.

Čestitkom izvođačima i zahvalom publici koja se i ovaj put odazvala u velikom broju, u ime domaćina FA „Petrinjčica“, obratio se na kraju Milan Herceg: „Što se više može poželjeti od ovako dobrih izvođača i ovakve divne publike. Da nema vas, sve ovo večeras ne bi imalo smisla“, rekao je, pozvavši publiku i na ostala događanja koja u Hrvatskom domu slijede u prosincu.

„U ponedjeljak, 16. prosinca od 19 sati, u Maloj dvorani Hrvatskog doma čeka nas veliki, lijepi koncert našeg HPD-a „Slavulj“. U subotu, 21. prosinca ovdje će od 19 sati svoj „Božićni koncert“ imati i HKUD „Mošćenica“ sa svojim gostima. Nakon toga, 28. prosinca čeka nas  „Novogodišnji koncert“ Plesnog kluba „Petrinia“. Tu je i naša Gradska limena glazba sa svojim „Blagdanskim koncertom“ 30. prosinca, tako da što se tiče Hrvatskog doma, do Nove godine obilujemo programima. Još uz program „Adventa u Petrinji“ i „Tominje“, gotovo svaki dan u Petrinji, u našem parku i u Hrvatskom domu događa se nešto što je vrijedno doći vidjeti i poslušati. Dolazi Božić, dolazi Nova godina, vrijeme praštanja, vrijeme obećanja onog dobroga. Uživajte jedni u drugima, budite blagoslovljeni, čestit vam Božić i sretna Nova 2020.“, poručio je Herceg.

Koncert je održan pod pokroviteljstvom Grada Petrinje. Riječi pohvale za organizatore, izvođače, ali i publiku, imao je i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović koji je koncert pratio u publici sa svojom zamjenicom Viktorijom Kaleb.

„Ovo večeras bilo je stvarno prekrasno i možemo reći da je koncert pokazao bogatstvo Folklornog društva „Petrinjčica“ i svih sekcija koje u njemu djeluju, ne ispuštajući iz svojih ruku vrijednosti koje smo baštinili od naših starih. Gledajući sve ove drage prijatelje koji su došli na ovaj božićni koncert, gledajući raznovrsnost boja njihovih nošnji, pjesama i plesova vidimo da je to ustvari izvor – izvor života, izvor onoga što smo naslijedili. Zahvaljujem svima koji su večeras bili ovdje, posebno našem Milanu Hercegu – Mićku, čovjeku koji je „lupio“ temelje svega ovog i koji to stvarno kvalitetno drži u svojim rukama, zajedno sa svojim najbližim suradnicima, uključujući i gospodina Ivana Klekovića“, rekao je Dumbović.

Podsjetio je kako Petrinja ovih dana „diše“ u blagdanskom ozračju.

„Uz ovaj i sve ove božićne koncerte koji nam slijede u Hrvatskom domu, kroz naš prekrasan park, naš trg i klizalište i svim onima sadržajima koje organiziramo, dajemo sve od sebe kako bismo u ove dane, kroz adventski i božićni ugođaj, oplemenili društveni život u našem gradu. Sve je to nadgradnja onoga što grad čini gradom. Želim da u ovim danima sve ono što pružamo jedni drugima bude od srca, da to bude s ljubavlju, da nam u sljedećoj godini bude još više entuzijazma, više dobre volje, više strpljivosti i da se, kao što su se i na ovom koncertu izvođači, od onih najmanjih do najstarijih držali za ruke, držimo i mi. Poruka je: ne ispuštajmo se iz vida, pomognimo jedni drugima, nastojmo u životu biti bolji ljudi“, poručio je gradonačelnik.

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "disabled_client",
  "error_description": "The OAuth client was disabled."
}
See here for documentation.
 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "disabled_client",
  "error_description": "The OAuth client was disabled."
}
See here for documentation.

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X