bozicpetrinja19go

Božićni običaji iz Petrinje ili blagdan i svagdan Petrinjski

PETRINJA – Petrinja je od davnina posebna u predbožićno vrijeme, a osobito se s koljena na koljeno prenose stari božićni običaji. Opisani su u staroj knjižici Marka Trčka – Ocvireka ”Hrvatski božićni običaji iz Petrinje” i u zaista lijepoj knjizi Ivana Rizmaula ”Blagdan i svagdan Petrinjski”.

Na Badnjak, Petrinja ima svoje običaje unošenja Božića. Tako ni u jednom pravom petrinjskom domu ne gori svjetlo u sobi u koju će se unositi Božić. Prije toga se, naravno, kiti bor, a tko ima tamjana može nakaditi prostorije doma, pa će sve mirisati i na poseban način naviještati svetu noć.

Božić obično unose najstariji i najmlađi član obitelji, a obavezno se unose božićna pšenica, bijeli stolnjak za božićni stol, slama, božićni kolač –kuglof i zapaljena svijeća. Nakon što se poželi sveg dobrog i Božjeg blagoslova, od slame se na stolu najprije napravi križ, pa se stavi stolnjak, na njega sve ono što mora krasiti božićni stol.

Uz „suvu“ i medenu rakiju i bijelo vino, na stol još treba staviti med i češnjak – protiv „coprnjica“, koji se zajedno jedu prije večere, koja je na Badnjak uvijek posna.

Prije večere molitva, a poslije večere umoči se malo kruha u vino pa se gasi svijeća. Ako dim ode u zrak, u tom domu u idućoj godini neće nitko umrijeti, ali je loš znak ako dim krene ka nekome od ukućana. Poslije večere priprema se odlazak na Polnoćku, nakon koje se može sve jesti.

Ne zaboravite, na Božić ne ide se u stranu kuću u čestitanje, već se to čini drugi dan Božića, na Štefanje. Prvi čestitar ili ”položnjak”, mora biti muško i mora dugo i mirno sjediti na stolici. Na Božić se pri jelu, ne smije rukama naslanjati na stol, niti se smije djecu tući, jer će, kažu tako naše bake, dobiti čireve.

Uz sve to, obveza je, naravno, otići na svetu božićnu blagdansku misu.

Poštovani slušatelji Petrinjskog radija i čitatelji Portala53, želimo vam mirnu svetu noć koja je pred nama, a za Božić, podsjećamo, po petrinjski se kaže – ”Čestit Božić” – a odgovara ”I tebe duša”.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X