Božidar Antolec novi-stari predsjednik LAG-a Zrinska gora-Turopolje Božidar Antolec novi-stari predsjednik LAG-a Zrinska gora-Turopolje
PETRINJA – Božidar Antolec izabran je za novog-starog predsjednika LAG-a Zrinska gora-Turopolje, dok je za zamjenicu izabrana Lana Modrovčić Ljubojević. Odlučeno je tako na... Božidar Antolec novi-stari predsjednik LAG-a Zrinska gora-Turopolje

PETRINJA – Božidar Antolec izabran je za novog-starog predsjednika LAG-a Zrinska gora-Turopolje, dok je za zamjenicu izabrana Lana Modrovčić Ljubojević. Odlučeno je tako na 11.izvanrednoj izbornoj sjednici Skupštine LAg-a, koja je održana u Maloj dvorani petrinjskog Hrvatskog doma. Antolec je istaknuo kako su prošle godine evidentirali jedan problem koji ih je blokirao u određenim operativnim aktivnostima.

„Imali smo glomazni upravni odbor od čak 17 članova. I onda su se krajem pretprošle i prošle godine događale neke stvari i određene okolnosti u kojima smo izgubili dio članova. Statutarne i druge odredbe nam nisu dozvoljavale zamjene članove, već smo to morali provesti na skupštini. Paralelno s tim promjenama, morali smo pripremati promjene i usklađivanje našeg Statuta i naše već ranije donesene lokalne razvojne strategije za ovo programsko razdoblje kako bi mogli biti spremni za raspisivanje prvih natječaja za koje smo dobili sredstva od 10,5 milijuna kuna“, kazao je uvodno Antolec.

Ujedno se zahvalio svim članovima koji su mu dali ponovno povjerenje da bude na čelu ovog LAG-a. „Želja, volja su tu. Bilo ih je i do sada. Određene poteškoće su nas zadesile pa nismo sve stvari mogli odraditi, ali ne smijemo zaboraviti da je naš LAG jedan od većih i vodećih u Hrvatskoj i što se tiče Agencije i Ministarstva poljoprivrede, mi kao LAG smo odradili sve prijave i prošli smo na svim natječajima i kroz mjeru 19.te podmjere, dobili smo lijepi iznos od 10,5 milijuna kuna i bila bi prava šteta da nismo stvorili sve preduvjete da taj novac u ove dvije godine plasiramo putem propisanih natječaja na naše lokalno ruralno područje“, kazao je Antolec.

Od ukupno 117 članova LAG-a, na Skupštini je bilo njih 60, te su sve točke dnevnog reda usvojili jednoglasno. Tako je usvojen prijedlog Statuta LAG-a kao i prijedlog usklađenja Lokalne razvojne strategije 2014.-2020. Između ostaloga usvojen je i financijski plan kao i plan aktivnosti za 2018.godinu.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović čestita novom predsjedniku te podsjeća kako je upravo ovaj LAG jedan od najvećih u Hrvatskoj. „Ova ekipa je dobra i čestitam svima izabranima. Oni su danas ovdje pokazali da smo jedna cjelina i jedna velika obitelj koja mora zajedno funkcionirati, jer Europa priznaje zajedničke projekte i ono što se danas sutra sigurno ne možemo sigurno zatvarati u svoje okvire i iz svojih okvira rješavati svoje probleme. Ako nešto stavimo na širu i višu razinu, regionalnu razinu, to je onda za Europu prihvatljivo. Čestitam  jer smo LAG u kojem je aktivno gotovo 100 tisuća ljudi. To je kvaliteta“, kazao je Dumbović.

U ovoj godini LAG planira raspisivanje natječaja iz Podmjere 19.2 sukladno Lokalnoj razvojnoj strategiji, kao i raspisivanje natječaja i financiranje projekata članova iz vlastitih sredstava. Pokreću i postupak pripreme projekata suradnje po Podmjeri 19.3, kao što će obaviti terensko predstavljanje te niz radionica o projektima koje će članovima LAG-a biti na raspolaganju, kao i niz drugih aktivnosti.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.