jelacaanavolodergo

Brestovljanka Ana Jelača proglašena najoriginalnijom snehom na Voloderskim jesenima

PETRINJA – Ana Jelača, članica Kulturno umjetničkog društva „Pokupljanka“ iz Bresta Pokupskog proglašena je najoriginalnijom snehom na ovogodišnjim Voloderskim jesenima koje su održane proteklog vikenda u Voloderu. Ova mlada 32-godišnja Brestovljanka, predstavila se u Voloderu sa nošnjom starom više od 80 godina koja nikada nije oprana.

„Ja sam se bila predstavila sa jednom zimskom svečanom narodnom nošnjom koja je u mojoj obitelji. Kada sam se udala tako sam ju i dobila, pa sam ju tamo i predstavila. Gledala se starina, koliko je godina stara nošnja, koje značenje ova sama peča na meni ima. Bila sam jako uzbuđena tako da pola toga tamo nisam niti čula. Konkurencija je bila velika, žene su stvarno bile jako lijepe u tim narodnim nošnjama“, otkrila nam je ova mlada majka dvoje djece te dodaje kako se na ovom natjecanju pojavila prvi puta.

Više o unikatnoj peči na ovoj narodnoj nošnji otkrio je Darko Hrnčević, voditelj ovog KUD-a. „Peča je jedinstvena, ona je replika iako je svaki naš narodni vez sam po sebi unikat. Iako je replika, to je moja mama radila, sakriva hrvatski identitet. Sakriva na koji su način Hrvati nekada morali sakrivati svoj hrvatski identitet, sakrivali su ga, ali mu nisu dali zaborava. Svaki ovaj cvijet skoro ima u sebi šahovnicu u različitim bojama. To je gospođa Slavica Moslavec odmah uočila. Čim smo došli tamo i prijavili se, odmah je uočila, čak mislim da je to bilo i presudno u svemu tome, oni su bili oduševljeni s time“, otkrio je Hrnčević.

Zbog ovog uspjeha, prijam za najoriginalniju snehu ovogodišnjih Voloderskih jeseni u Maloj vijećnici petrinjske Gradske uprave organizirao je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović koji je čestitao Ani Jelači na osvojenoj tituli kao što je čestitao samom KUD-u.

„Oni pokazuju prije svega ono što treba pokazivati kroz bogatu kulturu, tradiciju i običaje, sve što baštine, sve što su naslijedili od svojih baka i djedova. Brest mogu reći organizacijski, vidio sam da imaju prekrasne snehe koje su se obukle u nošnje koje su nekada nosile bake i prabake. To je jedna tradicija koju oni čvrsto drže u svojim rukama i ta tradicija zbog te originalnosti i svog karaktera daje jednu svoju snagu, snagu koja pokazuje da trebamo to čuvati“, rekao je Dumbović te je još jednom čestitao na ovom rezultatu, te dodaje kako je Ana Jelača trenutno u gradu najbolja i najljepših ambasadorica Petrinje.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X