Izbornik
ibrkićtekst

Brkić o pojavi antraksa u našoj županiji : „Nema mjesta panici, bolest se neće širiti među ljudima“

SISAK – Ministarstvo poljoprivrede je potvrdilo kako je kod uginulog goveda na području Parka prirode Lonjsko polje utvrđena prisutnost antraksa. Kako je potvrdio i dr.Inoslav Brkić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije, do sada je prema neslužbenim informacijama uginulo više od stotinu goveda, što nije zabilježeno od 2006.godine.

„Radi se o bedrenici ili antraksu. Imamo šest oboljelih osoba, četvero odraslih, dvoje djece. Radi se o kožnim oblicima antraksa, lagana je klinička slika, svi su dobili adekvatnu terapiju. Slučaj ide dobro, ide prema ozdravljenju. Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije podijelio je kemoprofilaksu, lijekove svim eksponiranim osobama, to su vlasnici stoke. Te osobe mogu biti u inkubaciji da se bolest ne bi dogodila“, rekao je Brkić.

Dodaje kako Ministarstvo poljoprivrede zajedno s veterinarskom strukom poduzima sve potrebne radnje kako bi se antraks zaustavio i kako bi se slučaj što prije riješio. „Možemo kazati da u dogledno vrijeme očekujemo da ovaj dio završimo. Kada gledamo i uspoređujemo s 2006.godinom, moramo reći da će to jedno vrijeme trajati. Treba pregledati svu stoku, liječiti nakon toga i cijepiti. Moramo vidjeti zašto se ovo dogodilo. Stoka je trebala biti cijepljena dvokratno, prije puštanja na slobodnu ispašu. Da li je cijepljenja, koja je serija cjepiva i onda će stručnjaci veterinarske medicine učiniti studiju da vidimo stanje imunosti kod nje. Mi ćemo kontrolirati stalno zdravstveno stanje ljudi koji su pod kemoprofilaksom“, dodaje Brkić.

Ističe kako je ovo tipičan primjer agrikulturnog antraksa jer je vezan za oboljenje stočara koji zbrinjavaju vlastitu stogu i na taj način se zaraze. „Uglavnom možemo kazati da je slučaj pod potpunim nadzorom. Nema mjesta panici, bolest se neće širiti među ljudima. Žao mi je što je to počelo još početkom srpnja, mi smo tek u četvrtak posredstvom Policijske uprave sisačko-moslavačke, od njih smo saznali da postoje uginuća većeg broja grla stoke i onda smo se uključili zajedno s Veterinarskom inspekcijom u rješavanje problema“, zaključio je Brkić.

U zajedničkoj koordinaciji Ministarstva poljoprivrede i Državnog inspektorata Republike Hrvatske provode se daljnje aktivnosti i mjere na području pašnjaka Osekovo, Parka prirode Lonjsko Polje u cilju sprječavanja širenja i suzbijanja zarazne bolesti.

 

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X