Izbornik
posvetilobudasevo19

Budaševo proslavilo svoj Dan mjesta i obljetnicu posvete župne crkve

BUDAŠEVO – Budaševo je proslavilo obljetnicu posvete župne crkve blaženog Alojzija Stepinca kao i Dan mjesta i to u organizaciji Mjesnog odbora Budaševo, župe blaženog Alojzija Stepinca Budaševo, KUD-a Posavina iz Budaševa te niza drugih udruga iz ovog naselja.

Proslava najznačajnijih datuma za ovo prigradsko naselje započela je u ranim jutarnjim satima dočekom gostiju, predstavnika braniteljskih udruga iz Varaždina, Stupnika, Svete Nedelje, Novske, Martinske Vesi, Gline, Siska, Komareva i Topolovca. Njihovi domaćin bili su branitelji iz Budaševa, članovi UHDDR – a.

Po dolasku, goste su upoznali sa samim mjestom, svojom udrugom i radom iste. Nakon kraćeg druženja ispred društvenog doma Budaševo, branitelji su se uputili na prostor ispred crkve blaženog Alojzija Stepinca kako bi sudjelovali u svečanoj procesiji i misnom slavlju.

Svečana procesija obogaćena Stepinčevom bistom te slikom Gospe žalosne, kao i mnoštvom zastava sudionika krenula je središtem Budaševa. U njoj su sudjelovali gosti, predstavnici svih budaševskih udruga u svojim odorama te prekrasne posavske narodne nošnje.

Svečano misno slavlje u župnoj crkvi blaženog Alojzija Stepinca predvodio je sisački biskup Vlado Košić. Važno je naglasiti kako su se vjernici za ovaj blagdan pripremali trodnevnom duhovnom pripravom koju je predvodio župni supsidijar velečasni Mario Stjepan Šikić.

Nakon svete mise, program proslave nastavljen je ispred društvenog doma u Budaševu. Članovi DVD – a Budaševo, uz pomoć i potporu Javne vatrogasne postrojbe Sisak, pripremili su i prikazali vježbu evakuacije koja je popraćena uz puno interesa svih prisutnih.

Svoj doprinos slavlju dale su i članice Plesne skupine Star Dance, mažoretkinje, koje su izvele nekoliko plesnih koreografija na prostoru ispred crkve.

U poslijepodnevnom dijelu programa Budaševom se orila pjesma uz zvuke tambura, a bogatstvo narodnih nošnji, to neprocjenjivo blago posavskoga kraja, ali i onih koji su pristigli iz raznih dijelova Hrvatske, učinilo je da Budaševo oživi i zablista na sasvim poseban način.

Već od 16 sati na prostor Trga Marijana Šokčevića pristigli su KUD – ovi te branitelji koji su se vratili s obilaska prve crte bojišnice koju su, zajedno s domaćinima obilazili od prijepodneva. Nakon prijepodnevnog slavlja u Budaševu, najprije su obišli posljednje počivalište pokojnih Marijana Šokčevića i Krešimira Brajdića na Gradskom groblju Viktorovac u Sisku. Potom su obišli prvu crtu bojišnice u Komarevu, Sunji, Hrvatskoj Kostajnici i na Čukur brdu.

Uz pjesmu i zajedništvo koje se osjećalo na svakom koraku u Budaševu, svi sudionici Večeri folklora, gosti iz braniteljskih udruga i domaćini uputili su se u crkvu gdje ih je pozdravio i blagoslovio domaći župnik, velečasni Krešimir Bulić.

Prekrasna kolona se potom uputila do spomenika poginulim i preminulim budaševskim braniteljima gdje su položeni vijenci, upaljene svijeće i održana zajednička molitva za heroje – hrvatske branitelje.

Večer folklora započela je u 18 sati. U njoj su se budaševskoj publici predstavili: Vokalni ansambl L.I.P.E., Folklorni ansambl „Petrinjčica“, KUD „Husain“ Husain, KUD „Glinska tamburica“, Lička izvorna skupina „Plješevica“ Zagreb, KUD „Hrvatsko srce“ Odra – Žabno te KUD „Graničar“ iz Cvitkovića. Program proslave nastavljen je zajedničkim druženjem uz pjesmu i ples do kasnih večernjih sati.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X