zupskup2411202227

Celjak o gospodarskoj slici županije : „2021.godina je bila rekordna po gospodarskim aktivnostima“

SISAK – Na Aktualnom satu Županijske skupštine vijećnik Mijo Latin je između ostalih pitao je li gospodarska aktivnost u našoj županiji u padu ili porastu. Darjan Vlahov, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, investicije, razvojne projekte i fondove EU podsjeća kako na području naše županije posluje više od pet tisuća poduzetnika.

„U 2022.godini mi smo od svih županija zabilježili najveći pad registrirane nezaposlenosti, imali smo jednu od najvećih porasta registrirane zaposlenosti. Prema Državnom zavodu za statistiku Sisačko-moslavačka županija je bila najveći izvoznik na području Republike Hrvatske. Te rezultate ostvaruje 2470 trgovačkih društava, 2575 obrta, što čini ukupno više od pet tisuća poduzetnika koji djeluju na području naše županije“, ističe Vlahov.

Smatra kako su ovo dosta dobri rezultati obzirom na broj stanovnika. „Mi smo do sada u 2022.godini podržali 21 poduzetnika koji su ostvarili projekte u vrijednosti 35 milijuna kuna koje mi subvencioniramo na način da oni te projekte realiziraju s 0 posto kamata. Zalaganjem župana Sisačko-moslavačke županije je uvrštena u NUTS regiju u kojoj naši mali poduzetnici ostvaruju potporu od 70 posto povrata na investicije“, kazao je Vlahov.

Gospodarskom slikom zadovoljan je i sisačko-moslavački župan Ivan Celjak. „2021.godina je bila rekordna po gospodarskim aktivnostima, nikada veća zarada gospodarstvenika, nikada veći suficit, nikada više gospodarskih aktivnosti. O tome je govorio predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Sisak. Naše gospodarstvo prošle godine je imalo rekordne rezultate apsolutno po svemu. Za ovu godinu mi smo osigurali našim gospodarstvenicima beskamatne kredite i na temelju tih županijskih beskamatnih kredita do sada su naši gospodarstvenici investirali više od 35 milijuna kuna u ovoj godini“, podsjetio je Celjak.

Podsjetimo, prema podacima Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Sisak, gospodarstvo naše županije je lani ostvarilo prihode od 13,3 milijarde kuna, što je za 23,5 posto više nego godinu prije, dok su istovremeno ostvareni rashodi od 12,7 milijardi kuna te ukupna dobit od gotovo pola milijarde kuna. Realiziran je izvoz u iznosu od 4,4 milijarde kuna što je za 43,5 posto više nego godinu prije, dok je izvoz iznosio 2,3 milijarde kuna. Gospodarstvenici naše županije zapošljavaju više od 20 tisuća ljudi.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X