Share on facebook
Share on twitter
DOM ZDRAVLJA, POTRES

Celjak: „U sljedećih 15 do 20 dana počinju radovi na budućem novom objektu Doma zdravlja u Petrinji“

SISAK – Na Aktualnom satu Županijske skupštine, vijećnik Tomislav Kralj je postavio pitanje vezano za zdravstveni sustav u našoj županiji, preciznije u kojoj je fazi obnova sisačke Opće bolnice dr.Ivo Pedišić te što je od nove opreme u našim zdravstvenim ustanovama nabavljeno.

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak je uvodno podsjetio kako su nastojali, nakon potresa, osigurati uvjete kako bi osoblje što kvalitetnije moglo obavljati svoj posao te kako bi sugrađani mogli primati što kvalitetnije usluge na području zdravstva.

„U tijeku je obnova Nove interne u krugu Opće bolnice dr.Ivo Pedišić Sisak. Kada govorimo o obnovi, ne radi se samo o krečenju, farbanju zidova nego se doslovno radi o tome da će od te zgrade ostati cigle, a da će sve drugo biti novo. Nova interna će biti kapaciteta oko 60-tak bolničkih kreveta, ali to nije jedini objekt kojeg obnavljamo. Isto tako se obnavlja zgrada Pulmologije-palijative, odnosno zgrada Nove bolnice u Petrinji. Uskoro očekujemo i početak obnove zgrade Pedijatrije, u tijeku je javna nabava za obnovu zgrade. Za koji dan očekujemo završetak projekta za Staru internu u bolnici, nakon što dobijemo gotov projekt raspisat ćemo nabavu za radove tako da očekujemo radove i na Staroj internoj. Također ćemo obnoviti objekte Jodnog na području Siska“, naveo je Celjak.

Ističe kako će sisačka bolnica imati potpuno nove zgrade i biti će novi kompleks. „Ne obnavljamo samo bolnički kompleks, nego i sustav primarne zdravstvene zaštite. Uskoro kreću radovi na izgradnji zgrade Doma zdravlja u Petrinji, u tijeku su radovi na objektu Doma zdravlja u Glini. Vodimo jednaku brigu i u primarnoj i sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti o svemu što je u nadležnosti Sisačko-moslavačke županije kada govorimo i o zdravstvenom sustavu, ali isto tako kada govorimo i dijelu sustava socijalne skrbi za koju smo nadležni“, dodaje Celjak te ističe kako će radovi na budućem novom objektu Doma zdravlja u Petrinji u Gupčevoj ulici započeti za otprilike 15 do 20 dana.

Osim u obnovu, županija je uložila financijska sredstva i u opremanje kako sisačke Bolnice tako i Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije. Ravnatelj sisačke Opće bolnice dr.Ivo Pedišić Tomislav Dujmenović je kazao kako su zahvaljujući sredstvima iz donacija uspjeli na svakom odjelu kupiti dio nove opreme te tako podići razinu kvalitete liječenja.

„Zahvaljujući našem županu i njegovoj agilnosti mi smo dobili novi pokretni rendgenski uređaj. Taj je uređaj vrlo važan pogotovo u ovoj fazi kada smo imali veliki broj COVID pozitivnih bolesnika. Mi ne želimo samo novu bolnicu nego želimo da se ova bolnica razvija. Za razvijanje bolnice je važna i oprema. Vrlo brzo iz sredstava donacije bolnica je raspisala natječaj za kupovinu novog 4D ultrazvuka za srce. To je itekako velika želja naših kardiologa, velika želja naših specijalizanata gdje će se itekako podići razina zdravstvene zaštite kardioloških bolesnika“, rekao je Dujmenović.

Inoslav Brkić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije se također zahvalio županiji na pomoći oko uređenja prostornih kapaciteta. „Druga stvar je moderna PCR oprema koje imamo i dijagnostički kitovi. Vi za sada svi znate da mi PCR real-timeom, radimo dijagnostiku SARS COV-2 virusa, međutim nisu samo ti virusi koje možemo istraživati. Mi smo oni koji otkrivamo epidemije, suzbijamo epidemije, bitna je dijagnostika, PCR neće raditi samo dijagnostiku ovih navedenih uzročnika, već bilo kojeg drugog uzročnika. Onda je tu moderan aparat za serološku dijagnostiku koji je u funkciji, radimo prvi puta u povijesti Sisačko-moslavačke županije serološku dijagnostiku. Za sada radimo dijagnostiku na SARS COV-2 virus, viruse hepatitisa što je veoma bitno, ali i na ostale uzročnike zaraznih bolesti“, pojasnio je Brkić.

Vijećnica Đurđica Jurić je pak postavila pitanje imamo li dovoljno fizioterapeuta u našim zdravstvenim ustanovama na području županije. Ravnatelj sisačke bolnice Tomislav Dujmenović je kazao kako su značajno povećali broj fizioterapeuta.

„Tako da svaki odjel ima po jednog fizioterapeuta. Vrlo rano se počinje s rehabilitacijom i oporavkom bolesnika. Prije nekoliko godina to je bilo samo na Odjelu traumatologije i ortopedije. Sada u jedinici intenzivnog liječenja pa čak i sa bolesnicima koji su intubirani. Osim toga, za vrijeme korone, odnosno COVID-a kada smo imali veliki broj COVID pozitivnih bolesnika, mi smo s njima vrlo rano započinjali rehabilitaciju. Mi smo svjesni potrebe većeg broja fizioterapeuta i ranijeg početka rehabilitacije“, istaknuo je Dujmenović te dodaje kako će nakon kompletne rekonstrukcije i sanacije bolnice pronaći način za zapošljavanje još većeg broja fizioterapeuta.

Foto: Naslovna fotografija – arhiva

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X