Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
herbarij2610202124

Četiri cjeline čine „Herbarij“ Ines Kosturin, nova knjiga predstavljena na Trgu kulture

PETRINJA – U sklopu Mjeseca hrvatske knjige na Trgu kulture, Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja organizirala je predstavljanje nove knjige Ines Kosturin, naziva „Herbarij“. Autorica ove knjige nam otkriva kako je „Herbarij“ nastajao tri godine, od čega dvije i pol godine pisanja, a pola godine je otišlo na uređivački rad.

„Nikada ja neću biti potpuno zadovoljna ni jednom svojom knjigom ali smatram da treba znati kada treba stati sa uređivanjem i došlo je vrijeme da zaključim da je Herbarij i potpun i ispravan ovakav kakav trenutno je i da je to to, da može ići van među ljude. U njemu se kroz četiri cjeline mogu pronaći uglavnom refleksivne pjesme, od pjesama koje su najosobnije i koje najviše govore o nama kakvi smo kao ljudi, ne samo ja nego nadam se i svi oni koji će pročitati da će se uspjeti u njima naći, preko obitelji kao nekakvog malo užeg okruženja oko nas te također staništa, odnosno vremena branja, to su pjesme koje više progovaraju o našoj okolini i vremenu u kojem živimo“, rekla nam je Kosturin.

Ujedno nam je otkrila zbog čega je svojoj novoj knjizi dala naziv „Herbarij“. „Sam Herbarij kao Herbarij nije imao nikakav specifičan trenutak nego mi se svidjelo, odnosno htjela sam da druga knjiga ima nekakve cjeline. Onda sam počela razmišljati sa čime sam se ja to susrela pred nekoliko godina, a da je imalo tako nekakve zgodne cjeline i sjetila sam se herbarija jer smo baš za vrijeme studiranja morali napraviti jedan herbarij i jako su mi se svidjele više cjeline nego sam naslov. Naslov je proizašao iz cjeline. Cjeline su ime, porodica, stanište i vrijeme branja i onda me to više privuklo nego sam naslov Herbarij koji je logički proizašao iz toga jer to u biti jesu sastavnice herbarija“, dodaje Kosturin.

Izrazila je zadovoljstvo što je Ministarstvo kulture i medija prepoznalo kvalitetu „Herbarija“ i otkupilo 150 primjeraka ove knjige za distribuciju po narodnim knjižnicama i čitaonicama na području Hrvatske.

„Ja sam jako sretna što se realizirala promocija Herbarija po prvi put u Mjesecu hrvatske knjige iako je sama knjiga kod mene gotovo godinu dana. Ona je izašla iz tiska krajem prosinca 2020.godine, odnosno prije Božića 2020.godine, to mi je nekakav božićni poklon samoj sebi. Međutim onda se izdogađalo sve što se izdogađalo u gradu i nikako nisam održala promociju dok nisam s gospodinom Antom Mrganom nedavno razgovarala kada ćemo to više napraviti. Onda smo se zajedno dosjetili da bi to bio baš izvrstan dar gradu za Mjesec hrvatske knjige“, rekla nam je Kosturin.

Na samom kraju Ines nam otkriva kako ne staje jer ima već daljnje planove za neke nove radove i djela, međutim sada će dozvoliti neko vrijeme da se publika bolje upozna s njezinom novom knjigom „Herbarij“. Glazbeni dio predstavljanja ove knjige upotpunili su Antonija Kihalić i Juran Strmecky. Stihove pjesama osim autorice, čitali su Siniša Matasović i Žarko Jovanovski.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X