Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
brkićnaslov

Cijepljenje protiv gripe bilo je tema nedjeljne „Dijagnoze“

Foto: Arhiva Portala 53

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u petak je objavio kako cijepljenje protiv gripe u ovoj sezoni počinje ovog ponedjeljka, 19. listopada.

Ovosezonsko cjepivo je četverovalentno, a ove godine bit će nabavljeno gotovo 600.000 doza cjepiva. Prvih 460.000 doza već je nabavljeno,  a u tijeku je nabava dodatnih 130.000 doza. Većina cjepiva koje se distribuira ide liječnicima obiteljske medicine pa HZJZ očekuje da će se cjepivo u zdravstvene ustanove distribuirati u tri dijela. Trenutno je u distribuciji 220.000 doza cjepiva, a za dva tjedna će se distribuirati preostalih 240.000 doza. Dodatne količine od 130.000 doza se očekuju početkom prosinca.

Zbog dinamike distribucije svi koji se žele cijepiti neće to moći napraviti u sljedeća dva tjedna, pa će velik dio njih trebati pričekati isporuku drugog dijela cjepiva, koje stiže u ambulante početkom studenog. Oni koji ne uspiju niti u studenom doći do željenog cijepljenja, moći će se cijepiti dodatnim količinama dostupnim u prosincu. HZJZ naglašava da se nije kasno cijepiti protiv gripe u studenom i u prosincu, pa nema potrebe stvarati pritisak na liječnike tijekom listopada, kad raspolažu tek s dijelom ukupne količine cjepiva.

Zbog provedbe protuepidemijskih mjera i povećanog opsega posla tijekom pandemije Covida-19 dio zavoda za javno zdravstvo neće moći provoditi cijepljenje kao dosadašnjih godina. Zato će se veće količine cjepiva distribuirati u ambulante liječnika primarne zdravstvene zaštite (ambulante obiteljske medicine i pedijatrijske ordinacije). Sve koji se žele cijepiti protiv gripe, Hrvatski zavod za javno zdravstvo moli da se jave izabranim liječnicima obiteljske medicine i izabranim pedijatrima radi cijepljenja osoba s povećanim rizikom od komplikacija gripe. Termin za cijepljenje treba telefonskim putem dogovoriti s liječnikom i ne dolaziti nenajavljeno jer je u postojećoj situaciji nužno planirati dolaske na cijepljenje radi izbjegavanja gužvi. Za cijepljenje u županijskom zavodu za javno zdravstvo, ako osoba nema izabranog liječnika, termin treba zatražiti telefonom.

Cjepljenje je besplatno za osobe s povećanim rizikom od razvoja komplikacija gripe: osobe od 65 godina i starije, zdravstvene radnike i trudnice, štićenike i radnike domova za starije osobe. Besplatno je i za osobe s kroničnim oboljenjima, djecu i adolescente na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu.

Osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje mogu se cijepiti kod izabranih liječnika ako osobno kupe cjepivo. Pri kupnji cjepiva u ljekarni treba imati privatni recept za cjepivo koji liječnik propisuje na ime pacijenta i prema uputama čuvati i prenositi cjepivo na temperaturi hladnjaka. Također, moguće je cijepljenje u nekim ljekarnama, (ne svim), a za to se treba prethodno telefonski obratiti ljekarni radi informacija.

Sastav ovogodišnjeg cjepiva protiv gripe sukladan je preporuci Svjetske zdravstvene organizacije za ovu sezonu, a temelji se na rezultatima kontinuiranog praćenja genskih i antigenskih osobina cirkulirajućih virusa gripe u prethodnoj sezoni. Sastavni dio cjepiva protiv gripe za sezonu 2020/2021 su sljedeći cjepni sojevi: A/Guangdong-Maonan/SWL1536/2019 (H1N1)pdm09, A/Hong Kong/2671/2019 (H3N2), B/Washington/02/2019 (B/Victoria) i B/Phuket/3073/2013 (B/Yamagata),  izvijestili su uz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Kako će se cijepljenje protiv gripe odvijati na području naše županije, razgovarali smo u petak s epidemiologom, doktorom Inoslavom Brkićem, ravnateljem zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije.

Emisiju možete poslušati ovdje:

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X