kudcunticankaskup2502202223

Članovi KUD-a „Čuntićanka“ održali redovnu Izvještajnu skupštinu

HRVATSKI ČUNTIĆ – Članovi Kulturno-umjetničkog društva „Čuntićanka“ održali su svoju redovnu Izvještajnu skupštinu na kojoj su jednoglasno usvojena sva izvješća za prošlu te planovi za ovu godinu. Među najvažnijim aktivnostima iz prošle godine, Katica Radošević, predsjednica KUD-a Čuntićanka je navela upisivanje Pukanca u Registar kulturnih dobara kao nematerijalno kulturno dobro.

„Tim smo rješenjem mi dobili obvezu Pukancu promovirati, poticati prenošenje izrade, njegovati to dobro, isto popularizirati, kao što imamo obvezu održavati edukacije o tome. Imamo obvezu očuvati ovo dobro i prenositi tradiciju izrade Pukanca kao što moramo provoditi i sve druge mjere zaštite od nestajanja ovog običaja. Tako smo na temelju toga u Zagrebu na Međunarodnoj smotri folklora prošle godine imali jednu izložbu. Onda smo imali promociju te Pukance u Prnjavoru Čuntićkom kao što smo imali istu takvu promociju i u Etnografskom muzeju“, podsjetila je Radošević.

Ovom prilikom zahvalila se Martini Mladenović iz Interpretacijskog centra baštine Banovine koja surađuje s KUD-om po pitanju ovog projekta zaštite i promocije Pukance, a zahvalila se i članici njihova KUD-a Veroniki Filipec. „Ona je sada pripremila jedan priručnik o izradi Pukanca. To je jako opširno i svatko tko će uzeti u ruke taj priručnik i ako se razumije imalo u ručni rad, moći će Pukancu izraditi. To imamo ove godine u planu izdati pa smo aplicirali na razne natječaje Ministarstva kulture, Sisačko-moslavačke županije i Grada Petrinje za sufinanciranje izdavanja navedenog priručnika“, rekla je Radošević.

Nastupa nažalost i dalje nije bilo puno zbog trenutne epidemiološke situacije, no ipak su održali jedno gostovanje i to u Čilipima. „To su nas naši dečki vatrogasci koji su nama poslije potresa bili u pomoći baš u našim selima. Tako smo ostali u kontaktu te su nas pozvali da dođemo kod njih nastupiti kao gosti. Bili smo tamo tri dana gdje smo nastupili i pjevali u crkvi kao i ispred crkve gdje smo imali nastup za domaće i strane turiste. To je bio jedan prekrasan nastup s puno gledatelja. Onda smo obišli taj njihov dio, bili smo na Srđu kao i na Brgatu gdje je spomenik za naše Gromove. Tu je naš jedan župljanin Radošević poginuo pa smo zajedno s dečkima vatrogascima iz Čilipa položili vijence“, podsjetila je Radošević.

Osvrnula se ujedno i na stanje s narodnim nošnjama. „Što se tiče narodnih nošnji, opanci su nam malo dotrajali tako da sada imamo u planu obnoviti i popraviti koliko budemo mogli. Trebale bi nam dvije ženske narodne nošnje, to bi trebali napraviti jer još jedna velika stvar je ta, da smo unatoč ovakvoj situaciji dobili još četiri nova člana. Također, važno je za spomenuti da KUD ima i svoju Facebook stranicu koju uređuje i vodi Ivan Radošević. Prošle godine naša Facebook stranica je imala 12 881 pregled. To je značajno za naš kraj, našu baštinu i naš KUD“, rekla je između ostaloga Radošević.

Na samom kraju je istaknula kako će tijekom ove godine KUD nastaviti s aktivnostima oko Pukanca kao što je najavila ponovno održavanje tradicionalnih Antunovskih susreta i to 13.lipnja, nakon dvije godine stanke zbog pandemije. Radošević je također istaknula kako će KUD također održati nastupe na manifestacijama na koje budu pozvani.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X