Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
SAMSUNG CSC

Crveni križ počeo isplaćivati skupljene novce. Samci dobivaju 900 kn, obitelji 1900 kn

PETRINJA – Hrvatski Crveni križ krenuo je s isplatama novčane pomoći za 31.835 kućanstava s potresom pogođenog područja Sisačko – moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije. Jednokratna novčana pomoć dolazi od donacija koje su pristigle na ime Apela za stanovništvo Hrvatske pogođeno potresom i donatorskog telefona te od uplata Međunarodne federacije Crvenoga križa i Nacionalnih društava Crvenoga križa, a riječ je o ukupno 51.039.020,06 kuna.

Jednokratna novčana pomoć dijeli se u dvije skupine: samačko i višečlano kućanstvo. Iznos je definiran na temelju ukupnog iznosa pristiglih donacija i ukupnog broja pristiglih zahtjeva. Samcima će biti uplaćeno 900 kuna, a višečlanom kućanstvu 1.900 kuna. Od ukupnog broja odobrenih zahtjeva, višečlanih kućanstava je 21.796, a samačkih 10.039. Izvršni direktor Crvenog križa Robert Markt je rekao kako im je žao da nisu s većim iznosom mogli pomoći svakom kućanstvu:

„Mi smo svi očekivali da ćemo moći značajnije pomoći svakom kućanstvu, no međutim količina zahtjeva koja je pristigla je definirala taj iznos i nažalost ispostavlja se da je uistinu ogroman broj ljudi nastradao u ovom potresu koji se desio 28.i29.prosinca 2020.godine.“

Do danas je Hrvatski crveni križ uplatio oko 80% ukupnog iznosa:

„Danas je pristigla novčana pomoć svima koji su odabrali uplatu na tekući ili zaštićeni račun. Onima koji su odabrali preuzimanje novčane pomoći u poslovnicama Hrvatske pošte ili dostavom na kućnu adresu poštarom, uplate će pristizati sljedeći tjedan.“, dodao je Markt.

Kućanstva čiji su zahtjevi za novčanu pomoć odobreni, ispunila su zadane kriterije, a to su prijavljeno prebivalište ili  boravište na dan 28. / 29. prosinca 2020. godine na potresom pogođenom području u nekretnini koja je pretrpjela materijalna oštećenja. Kao potvrdu bilo je potrebno priložiti fotografije, potvrdu statičara ili napisati o kakvom oštećenju nekretnine je riječ.

Na novinarsko pitanje o aferi vezanoj za ravnatelja Općinskog društva Crvenog križa Topusko Željka Rukavine, o kojoj se puno priča posljednjih dana u medijima, Markt je ponovio da je vodstvo Hrvatskog crvenog križa tražilo ostavku te očekuju odgovarajući potez Crvenog križa Topusko:

„Očekujemo održavanje sastanka odbora i očekujemo da će shvatiti ozbiljnost situacije koju su stvorili i da će znati prepoznati vlastitu odgovornost u svemu tome i da će ravnatelj podnijeti ostavku.“

SAMSUNG CSC

Na novinarsko pitanje o tome hoće li Hrvatski crveni križ mijenjati statut jer sada ne mogu izravno utjecati na Crveni križ Topusko osim ovakvim javnim traženjem:

„Raspravljamo o statutu Hrvatskog crvenog križa koji to treba definirati. Sadašnja situacija daje odgovor na način kao što ste rekli da mi nemamo direktnu mogućnost utjecati na odluke pojedinih odbora crvenog križa jer svako društvo ima svoju pravnu osobnost. Ovdje je u pitanju grubo narušavanje ugleda svih nas koji se bavimo humanitarnim poslom. Mi ćemo sljedeći tjedan predložiti izmjene statuta i uvođenje sankcija za ovakve slučajeve.“

Na kraju ćemo još dodati kako će poziv za donacije biti otvoren do 28. ožujka, a sva dodatna prikupljena sredstva bit će podijeljena potresom pogođenom stanovništvu prema gore navedenom modelu ili direktno dječjim vrtićima na stradalom području, ovisno o prikupljenom iznosu.

Marin Fran

Marin Fran

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.

NAJNOVIJE VIJESTI

X