Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
munchauesnnaslov

„Čudnovate zgode baruna Münchausena“ razveselile djecu u Mošćenici

MOŠĆENICA – U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja, Gradsko kazalište Sisak ove je srijede sa svojom predstavom za djecu „Čudnovate zgode baruna Münchausena“ gostovalo u Mošćenici.

Kako su domovi kulture i u Sisku i u Petrinji u prošlogodišnjem potresu ostali bez svojih prostora, njihovi djelatnici se na različite načine snalaze i domišljaju kako svojoj publici usprkos svemu ponuditi kulturne sadržaje. Ako već publika zbog nedostatka prostora i epidemioloških mjera ne može k njima, oni nastoje sadržaje „dovesti“ publici. Tako je današnja predstava odigrana vani, na otvorenom, na prostoru školskog igrališta Osnovne škole „Dragutina Tadijanovića“ – Područne škole Mošćenica. Mladim gledateljima to nije umanjilo veselje – čitavo vrijeme smijehom i pljeskom pratili su urnebesne dogodovštine lažljivog plemića i njegova prijatelja.

Više o suradnji sisačkih i petrinjskih „kulturnjaka“, kao i o samoj predstavi rekla nam je Jelena Jelić, stručna suradnica za marketing u Gradskom kazalištu Sisak: „Kao što znate i petrinjskom i sisačkom domu kulture dvorane su oštećene, no istodobno ne jenjava želja za kulturnim događanjima u oba grada. Zato surađujemo i ovako, na otvorenim prostorima gdje možemo igrati predstave. Danas Gradsko kazalište Sisak u suradnji s Hrvatskim domom Petrinja gostuje u Područnoj školi Mošćenica s  predstavom „Čudnovate zgode baruna Münchausena“. Predstavu je režirao Silvije Vadla, a u njoj glume Marko Hergešić i Filip Detelić. Predstava je namijenjena višim uzrastima osnovne škole, znači učenicima od petog do osmog razreda i stvarno je šaljiva, duhovita, dinamična. Nastala je 2012. godine i od tada niže jako puno gostovanja. Mi ih više ni ne brojimo, ali u svakom gostovanju djeca su uživala i stvarno su lijepe dojmove ponijela sa sobom“, kazala je Jelić.

Dobru suradnju petrinjski i sisački dom kulture imali su i prije potresa nakon kojeg su podijelili sličnu sudbinu, podsjetio je ravnatelj POU Hrvatski dom Petrinja, Milan Herceg: „Suradnja između sisačke Kristalne kocke vedrine i Hrvatskog doma Petrinja i prije korone i potresa je krenula jako dobro. Sada, nakon ovog potresa, s obzirom na to da smo u istoj poziciji, u istom položaju, trudimo se nastaviti suradnju – ako nikako drugačije, ono barem ovako po terenu. Znači, izlazimo na teren, idemo među djecu; idemo u crkvu gdje imamo koncerte klasične, ozbiljne glazbe. Siščani s predstavama dođu k nama – evo danas smo u Mošćenici. Prekrasno je vidjeti ove naše klince kako uživaju u ovoj prekrasnoj predstavi. I to nije kraj suradnje. Imat ćemo mi i drugih gostovanja. Isto tako kroz cijelu godinu nastavljamo s nizom sadržaja koji će se održavati ne samo u područnim školama, nego i u našem paviljonu, u crkvi, u Vatrogasnom domu, znači u svim onim prostorima koji su nam trenutno sposobni za uporabu i nadam se da će to biti na zadovoljstvo i nas i naših gostiju i naših građana u gradu Petrinji“, rekao je Herceg.

Koordinatorica programa Hrvatskog doma, Jasna Crnković dodaje kako je u situaciji u kojoj su se Petrinja i Sisak našli logično da se „susjed osloni na susjeda“: „Ostali smo bez svojih zgrada, bez dvorana, bez sredstava za rad, ali ne i bez mogućnosti i volje za rad. S obzirom da je Sisak nama najbliži grad i da oduvijek imamo dobru suradnju s djelatnicima Kristalne kocke vedrine i Gradskog kazališta Sisak normalno je da smo se u ovoj situaciji okrenuli svojim prvim susjedima da pomognemo mi njima i oni nama. Snalazimo se kako možemo. Danas smo bez dvorane, na otvorenom, ali djeca su opuštena, pozornost im je usmjerena na predstavu. Za dobru predstavu ne treba čak niti pozornica, niti gledalište, potrebni su glumci i dobra volja.“

U planu je i nastavak suradnje na otvorenim prostorima: „Ravnateljica sisačkog Doma kulture „Kristalna kocka vedrine“ Tanja Tole Majstorović i ravnatelj „Hrvatskog doma“ Petrinja, Milan Herceg dogovorili su i daljnju suradnju u sklopu koje će Amatersko kazalište Sisak gostovati u Petrinji, na našem Trgu kulture, u prostoru dječjeg igrališta sa svojim amaterskim predstavama koje više i nisu baš tako amaterske. Na veselje naše najmlađe dječice, svake subote kako smo imali matineje za djecu, tako ćemo pokušati nastaviti i na tom prostoru. Mislim da će biti svima zabavno“, kazala je Crnković koja je za sljedeći tjedan najavila još jedno kazališno gostovanje u Mošćenici:

„S predstavom „Avijonko se ženi“ gostovat će Scena „Gorica“ Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica. To je predstava za niže razrede osnovne škole, od prvog do četvrtog. Primijetili smo da su se djeca i učitelji već zaželjeli kazališta – samo im to treba omogućiti. Nadam se da ćemo i dalje nastaviti ovim tempom kako smo i krenuli.“

 • Image00001
 • Image00002
 • Image00003
 • Image00004
 • Image00005
 • Image00006
 • Image00007
 • Image00008
 • Image00009
 • Image00010
 • Image00011
 • Image00012
 • Image00013
 • Image00014
 • Image00015
 • Image00016
Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

„Vilenjaci se bude“

STRAŠNIK – Nakon što su svoju „ruku dobrote“ pružili osobama i obiteljima u potrebi, skupina

X