Cvjetnica je ili nedjelja Muke Gospodnje Cvjetnica je ili nedjelja Muke Gospodnje
Cvjetnica je ili nedjelja Muke Gospodnje, kada se vjernici prisjećaju Isusovog ulaska u Jeruzalem, prije njegove muke i smrti pod križem. Kada su ga... Cvjetnica je ili nedjelja Muke Gospodnje

Cvjetnica je ili nedjelja Muke Gospodnje, kada se vjernici prisjećaju Isusovog ulaska u Jeruzalem, prije njegove muke i smrti pod križem. Kada su ga vjernici dočekali maslinovim grančicama. Cvjetnica je zadnja korizmena nedjelja, a utemeljenje običaja blagoslova grančica na Cvjetnu nedjelju nalazi se u evanđeoskom izvješću o Isusovom svečanom ulasku u Jeruzalem.

Stari je kršćanski i petrinjski običaj da se djeca na Cvjetnicu  umivaju u cvijeću, a u crkvama se obavlja blagoslov maslinovih grančica koji je danas bio i ispred župne crkve svetog Lovre. Tu su nam roditelji i najmlađi potvrdili da su se umivali u cvijeću, a osim maslinovih grančica na blagoslov su donijeli i cvijeće.

Cvjetnicom Crkva i vjernici ulaze  u Veliki tjedan, u kojem su najznakovitiji dani Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota, a ta tri dana prije Uskrsa zovu se Vazmeno trodnevlje ili Vazmena otajstva. To su dani kada se ne služe svete mise, nego crkveni obredi počinju popodne i navečer.

U nedjelju, 14.travnja s početkom u 15 sati bit će održan tradicionalni križni put oko grada. Križni put počinje i završava u crkvi sv.Lovre, a postaje su raspoređene na 7 kilometara dugoj ruti. Krene se Gupčevom ulicom, preko Pigika i Groblja sv.Trojstvo se dolazi do masovne grobnice na Vili. Potom slijedi spuštanje do druge masovne grobnice kod Nove bolnice. Slijedi povratak prema Radićevoj ulici gdje je jedna postaja na mjestu gdje je stajala crkva sv.Katarine. Potom se vjernici Srnakovom i Gundulićevom ulicom vraćaju do crkve sv.Lovre.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.