Izbornik
ribicenaslov

Dalmatinski i vukovarski kuhari na Veliki petak počastili Petrinjce ribljim specijalitetima

PETRINJA– Dalmatinski ribari i kuhari, koji su nakon razornog potresa u prosincu 2020. priskočili u pomoć i zajedno s kuharima iz drugih krajeva Hrvatske kuhali obroke za stradalo stanovništvo Banovine, nisu zaboravili Petrinju. Prošle godine, uoči Uskrsa, vratili su se kako bi na Veliki petak Petrinjce počastili ribljim specijalitetima. U organizaciji Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije i u suradnji s Udruženjem obrtnika Petrinja, Glina i Topusko učinili su to i ove godine, s tim da su im se ovaj put pridružili i kolege iz Udruženja obrtnika Vukovar.

Tako su se danas, na Veliki petak, petrinjskim Trgom hrvatskih branitelja već prije podneva počeli širiti zamamni mirisi ribljih specijaliteta koji su na prostor izmještene Gradske tržnice primamili brojne posjetitelje.

Na lijepoj gesti, kolegama obrtnicima zahvalio je predsjednik Udruženja obrtnika Petrinja, Glina i Topusko, Stjepan Panežić.

„Drugu godinu zaredom došli su nam kolege obrtnici iz Splitsko-dalmatinske županije – Split i Kaštela. Tu su nam prvi puta i kolege iz Obrtničke komore Vukovar i jedan kolega iz Istarske županije koji predstavlja njihovu komoru, a inače uvijek kuha s ovim kolegama iz Dalmacije. Povod akcije je naravno Veliki petak i situacija u kojoj je Petrinja nakon potresa. Kolege obrtnici su donirali sve potrebne namirnice i mislim da je ovo jedna lijepa, humanitarna gesta. Možda neki naši ljudi inače ne bi imali priliku na Veliki petak kušati ovakvu kvalitetnu ribu i specijalitete i kolegama zaista hvala na gesti“, kazao je Panežić.

Među dalmatinskim kuharima koji su danas imali pune ruke posla bio je i Petar Hure s Hvara. On je bio i među kuharima koji su u Petrinju stigli odmah na prvi dan potresa, a u Petrinji je ponovno kuhao i prošle godine, na istoj ovakvoj akciji koja je na Veliki petak održana na Sajmištu.

„Mi smo došli iz Splitsko-dalmatinske županije, naša Obrtnička komora se ponovo vratila tu. Stiglo je nas dvadesetak iz Splita, Hvara, Kaštela … jednostavno to već u srcu imamo da to moramo učiniti. Ovdje  ribe nema, a mi imamo ribe, a sad je Veliki petak i time mi ovim ljudima samo učinimo jedan lijepi dan u Petrinji, jer i to su lijepi i dobri ljudi“.

Dok su Dalmatinci za Petrinjce pripremali skuše i orade na žaru, tunu, rižoto s kozicama i „frigali“ mol (oslić) i lignje, Vukovarci su u duhu slavonske tradicije, u kotlu kuhali svoj poznati fiš.

Dražen Zovko, predsjednik Udruženja obrtnika Vukovar otkrio je kako je došlo do odluke da se pridruže ovoj akciji u Petrinji: „Ideja se rodila u Splitu, na Danu cvijeća, a ako itko zna kako je Petrinjcima, to onda Vukovarci znaju kako je biti porušen i kako je biti ostavljen od vlasti, da sad baš ne budemo grubi. Zato smo mi došli ovdje prvi put kuhati fiš, mada smo mi Petrinju pomagali i donacijom agregata i ostalih potrepština, ali o tome ne pričamo puno, to je bilo onako, od srca. U Petrinji danas kuhamo fiš jer smo htjeli pokazati ono što je tradicija za kontinentalni dio. Na Veliki petak se jede riba – Dalmatinci svoje, a mi Slavonci, najistočniji dio Hrvatske pravimo fiš od dunavske ribe“.

U Petrinji su odlučili skuhati vrhunski fiš, pa je njihov Ceh ugostitelja doveo i vukovarskog prvaka u kuhanju ovog specijaliteta, Davora Petrovića. On kaže kako je ključ dobrog slavonskog fiša u kvalitetnoj domaćoj paprici: „Osnova fiš paprikaša, našeg domaćeg slavonskog je domaća paprika, jako dobra, kvalitetna, slatka i ljuta. Važan je i omjer luka i vode na kilu ribe. Mi trenutno ovdje imamo samo šarana, a kad kuhamo naš tradicionalni fiš, što se tiče ribe, šaran je osnova, pa som i onda se još  može dodati ili komad mrene ili komad štuke. Kako su štuka i mrena jako „žestoke“, one dominiraju i njih se doda u jako malim količinama“, objasnio je vukovarski prvak u kuhanju fiša.

Kuharima koji su na inicijativu Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije danas besplatno počastili Petrinjce, zahvalila je i petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes.

„Dalmatinci su se još jednom pokazali kao veliki prijatelji nas Petrinjaca. Od samog dana potresa, između svih ostalih prijatelja koji su nam pružili ruku pomoći, Splitsko-dalmatinska županija je u nekoliko navrata već bila u Petrinji i dovela pomoć. Ja mogu reći da Petrinjci nisu gladni, ali ovakva jedna lijepa prijateljska gesta dokazuje da nismo sami, da nismo zaboravljeni, da je Petrinja još uvijek u fokusu javnosti. Svjesni su očito da Petrinji i dalje treba pomoć i da moramo izgraditi naš grad od temelja. Zaista, mogu zahvaliti u ime svih Petrinjaca na ovoj prekrasnoj gesti i Splitsko –dalmatinskoj županiji i Vukovaru koji je u našim najtežim trenucima uz nas, kao što smo i mi i ostatak Hrvatske bili srcem uz Vukovar kada je njima bilo najteže“, rekla je gradonačelnica Komes.

  • mc1307202111
  • mc1307202121
  • mc1307202131
  • mc1307202141
  • mc1307202151
  • mc1307202161
  • mc1307202171
  • mc1307202181
  • mc1307202191
  • mc13072021101
  • mc13072021111
  • mc13072021121
  • mc13072021131
  • mc13072021141
  • mc13072021151
  • mc13072021161
  • mc13072021171
  • mc13072021181
  • mc13072021191
  • mc13072021201
  • mc13072021211
  • mc13072021221
  • mc13072021231
  • mc13072021241
  • mc13072021251
  • mc13072021261
  • mc13072021271
  • mc13072021281
  • mc13072021291
  • mc13072021301
  • mc13072021311
Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X