Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
katarinamatijeviclogopedija2020

Danima Hrvatskog doma priključio se i Kabinet za logopedsku podršku

PETRINJA – Kabinet za logopedsku podršku koji djeluje pri Pučkom otvorenom učilištu Hrvatski dom Petrinja, obilježio je Dane Hrvatskog doma provođenjem nekoliko aktivnosti, koje su bile prilagođene novonastaloj epidemiološkoj situaciji.

Obilježavanje Dana Hrvatskog doma započeto je emitiranjem Čarobne bajkaonice, koja nastaje u suradnji s Petrinjskim radijom svake nedjelje, a kojom se nastoji  promicati vrijednosti čitanja. U Čarobnoj bajkaonici djeca uživaju u najljepšim hrvatskim pričama i bajkama za djecu, ali i u najljepšim bajkama iz cijeloga svijeta! „Cilj nam je potaknuti i razvijati kulturu slušanja i govorenja, čitateljsku kulturu, maštu i empatiju kod djece. Ovakva forma omogućuje sustavnost i kontinuitet u provođenju ovog programa. Slušajmo, čitajmo, pripovijedajmo djeci jer time potičemo cjelokupni razvoj djeteta – razvoj percepcije, razmišljanja, zaključivanja; učimo prepoznavati i razumijevati osjećaje, socijalne odnose, razvijamo osjećaj za pravdu i nepravdu…, sve uz pomoć bajki!“, istaknula je Katarina Matijević, voditeljica Kabineta za logopedsku podršku.

Potom je održana virtualna radionica s roditeljima neurorizične djece (korisnika usluga Kabineta za logopedsku podršku POU Hvatski dom Petrinja). Na radionici je sudjelovalo 42 roditelja iz 32 obitelji. Bilo je riječi o poticanju razvoja jezika i govora kroz razne osjetilne sustave. „Senzorno istraživanje urođeno je svima nama, još od vremena prije poroda. Senzorno istraživanje istodobno stimulira sva osjetila. Ta iskustva mogu uključivati dodir, sluh, vid, okus, miris, ravnotežu i propriocepciju. I sva ta osjetila zajedno potiču mnoga područja razvoja kod djeteta. Korištenje različitih osjetila odjednom omogućava djeci da razviju jezične, kognitivne, motoričke i socijalne vještine, ali i imaginaciju. Zanimljivo je primijetiti da senzorno istraživanje ima ogroman utjecaj na jezično i govorno područje dječjeg razvoja“, ističe Matijević.

U konačnici, održan je virtualni roditeljski sastanak odgojno-obrazovne skupine Zečići odgojiteljica Tamare Pucović, bacc.prae. i Danijele Ivičić, bacc.prae. gdje je stručne savjete za roditelje, u suradnji s odgojiteljicama, pripremila magistra logopedije, Katarina Matijević. Tema roditeljskog sastanka bila je priprema djece za polazak u školu. „Naglasak savjeta je bio u činjenici da djecu ne treba pripremati za školu učeći ih slova, čitati ili pisati, no svakako se kroz igru treba poticati razvoj predvještina za čitanje i pisanje. Također, istaknuta je važnost motoričke razvijenosti i spretnosti djeteta, kao i o  količini fizičke aktivnosti“, zaključila je Matijević.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X