Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
katarinanaslov

„Dijagnoza“ ususret Međunarodnom danu svjesnosti o mucanju

Ususret Međunarodnom danu svjesnosti o mucanju koji se obilježava 22. listopada, u „Dijagnozi“, emisiji o zdravlju u programu Petrinjskog radija o mucanju smo razgovarali s magistrom logopedije Katarinom Matijević, voditeljicom Kabineta za logopedsku podršku koji djeluje pri POU Hrvatski dom Petrinja.

Mucanje nije bolest. Riječ je o govornom poremećaju. Osobe koje mucaju različitih su zanimanja, kulturoloških karakteristika, društvenog statusa, osobnih iskustava i životnih postignuća. Procjenjuje se da je u svijetu više od 70 milijuna osoba koje mucaju. Ipak, većina ljudi malo zna o ovom govornom problemu, pa se osobe koje mucaju često suočavaju s nerazumijevanjem okoline, predrasudama i diskriminacijom. Upravo na sve te izazove s kojima se susreću osobe koje mucaju, želi  nas upozoriti i Međunarodni dan svjesnosti o mucanju koji se u svijetu obilježava od 1998. godine. Hrvatski sabor je 20. ožujka 2009. godine usvojio prijedlog Hrvatske udruge za pomoć osobama koje mucaju “Hinko Freund” i 22. listopada proglasio Danom svjesnosti o mucanju i u Republici Hrvatskoj.

Što je mucanje, odnosno kako ga definiramo; znaju li se njegovi uzroci ili barem faktori koji ga pospješuju; u kojoj životnoj dobi se može javiti; koliko se često u populaciji javlja; kako se manifestira; kome se osobe koje mucaju mogu obratiti za pomoć – na koji način se ta pomoć pruža i kakve se metode pri tome koriste, može li to dovesti do prestanka mucanja; kako mucanje utječe na emocionalne i socijalne aspekte života osobe koja muca; kako se osoba koja muca može sama osnažiti i što društvo može učiniti da osobama koje mucaju olakša komunikaciju – neka su od pitanja na koja je u „Dijagnozi“ ove nedjelje odgovorila logopedica Katarina Matijević.

Emisiju možete poslušati ovdje:

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X