djecaronjenjenaslov

Djeca Banovine sudjelovala u ronilačkoj eko patroli „Čišćenje bez granica“

SAVUDRIJA– Više od 200 ronilaca iz Hrvatske i Slovenije zajedno su, šesti put po redu, u sklopu Međunarodne dječje ronilačke eko patrole „Čišćenje bez granica / Čiščenje brez meja“ čistili podmorje Savudrijske vale.

Ovogodišnja eko patrola sigurno će u lijepom sjećanju ostati djeci s potresom pogođene Banovine.

Oni su u tri dana pod vodstvom instruktora ronjenja najprije svladali osnove ronjenja, a onda posljednjeg dana pomogli u čišćenju podmorja.

Svoj doprinos dali su u čišćenju podmorja u kampu Veli Jože.

Mladi ronioci s područja Banovine izvukli su na desetke vreća punih otpada.

U tri dana koliko je cijela akcija trajala, za djecu Banovine organizirane su brojne aktivnosti.

Jedna od njih bio je i put u Umag, gdje ih je primio gradonačelnik Umaga, Vili Bassanese.

Posebnost tog putovanja bila je u tome što su djeca do Umaga stigla gliserima koje se im omogućili Honda Marine i Highfield Boats, na njihovo opće oduševljenje morem, valovima i putovanju morskim putem.

Čistile su se obje strane zaljeva, hrvatska i slovenska, a ronioci su uklanjali krupni otpad ispred Pirana, u luci Piran te u Savudriji, kampu Veli Jože i u luci Savudrija.

Eko patrola održana je u organizaciji Agencije Promocija ronjenja, Zagrebačkog holdinga te njegove podružnice Vladimir Nazor, Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, PGD Piran i Jamarske zveze Slovenije. Ovu eko akciju tradicionalno podržavaju i institucije Republike Hrvatske i Republike Slovenije. „Čišćenje bez granica“ – VI. Međunarodna dječja ronilačka eko patrola tako je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, Ministarstva za okolje in prostor Republike Slovenije, Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, Ravnateljstva civilne zaštite, Grada Umaga, Grada Pirana i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt podupiru i Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Ured za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba i Društvo slovensko-hrvatskog prijateljstva.

Zajedno s djecom, akciji vađenja otpada iz Jadrana pridružio i državni tajnik ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, Mario Šiljeg: „Kopneni okoliš i more su neodvojivi. Prošlo stoljeće obilježeno je nebrigom za more kada se taj vrijedni ekosustav nerijetko koristio i kao spremište nepotrebnog, od nepročišćenih otpadnih voda do krutog otpada, a poglavito plastike. Mora i oceani dosegli su maksimum izdržljivosti i napori za obnovu tih  ekosustava su od presudne važnosti. Bitna karika u lancu tih aktivnosti je i ronjenje prema kojem, kako vidimo i najmlađi pokazuju iznimnu sklonost. Kako podići svijest o zaštiti mora i okoliša možemo naučiti upravo od najmlađih koji su po tim pitanjima često savjesniji od nas odraslih“, istaknuo je Šiljeg.

Sudionike eko akcije pozdravili su i državni tajnik ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, Tomislav Družak te Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova i ravnatelj Civilne zaštite. Trut je organizatorima posebno čestitao na ideji o uključivanju djece s potresom pogođenog području Sisačko-moslavačke županije, rekavši kako je time ova eko akcija dobila i humanitarnu notu. Podršku akciji izrazio je Darko But, generalni direktor slovenske Uprave za zaščito in reševanje, napomenuvši kako „jedino zajedničkim snagama naše podmorje možemo učiniti slobodno od otpada“. Sve sudionike eko patrole pozdravili su i Đenio Zadković, župan Občine Piran, Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“,  Egon Štibilj, okolje Piran kao i Robert Anžič, potpredsjednik Jamarske zveze Slovenije. U ime domaćina dobrodošlicu roniocima i gostima izrazio je i voditelj Kampa „Veli Jože“, Ivan Papac.

U eko patrolu uključilo se više od 40 klubova i udruženja, Javnih vatrogasnih postrojbi, Civilne zaštite Republike Hrvatske i Republike Slovenije, a sve u cilju što većeg doprinosa zaštiti prirode i čistoći Jadranskog mora. U ime organizatora svim sudionicima ove hvalevrijedne akcije kao i institucijama koje ju godinama podržavaju, zahvalila je Andreja Vedrina, direktorica Agencije „Promocija ronjenja“.

Posebnu zahvalu uputila je roniocima iz cijele Hrvatske i Slovenije koji  su dali veliku podršku projektu, a sudjelovali su: RK Roniti se mora Šibenik, RK Roniti se mora Zagreb, KPA Vukovar, RC Osijek, RK Sisak, RIS Kutina, VP Kutina, DC Marco Polo, RK AdriatiCro Zagreb, KPA Kraljevica, KPA INA Kostrena, Dive in, KPA 3.maj Rijeka, Zavod za podvodnu i hiperbaričnu medicinu, KBC Rijeka, Potapljaško društvo Logatec, RK Nemo Brač, Klub Potaplječev in Jamarjev, JVP Umag, JVP Karlovac, JVP Čakovec, JVP Opatija, RK AdriatiCro Jastrebarsko, RK Orca Petrinja, PGD Sevnica, RK Žabac, DVD Trnje, Hrvatska udruga za promicanje vrijednosti tehnika civilne zaštite iz Rijeke, eRIpio, te članovi državne interventne postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske.

Kako bi ukazali na odgovorno ponašanje u organizaciji ekoloških i edukativnih projekata za dobrobit svih, akcija je održana uz poštivanje svih epidemioloških mjera sigurnosti.

Izvor: Promocija ronjenja

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X