protulipacgo

„Dnevnik duše ratnika“…. spomenar jednog vremena

PETRINJA – U sklopu rujanskih Dana sjećanja u petrinjskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici Petrinja predstavljena je knjiga „Dnevnik duše ratnika“, hrvatske braniteljice Sabine Mihalić Protulipac. Knjiga je svoju promociju imala prije tri godine u Karlovcu, otkriva nam autorica.

„Nastajala je tada 25 godina jer su tu u knjizi zapisi koji su od početka mog sudjelovanja u Domovinskom ratu, znači od 1991.godine. Imala sam jednu bilježnicu sa sobom, kada mi je bilo teško znala sam zapisati nekakav stih, priču i to je bilo tako uvijek samnom. 1992.godine za vrijeme nekakvog napada, dok sam pisala, to je ostalo na položaju. Morala sam ići na zadaću kao pješak, kao medicinar, tako da tu knjižicu je našao moj ratni kolega i čuvao ju sve te godine“, rekla je Mihalić Protulipac.

Upravo svi ti pronađeni zapisi potaknuli su je da napiše ovu knjigu. Zanimalo nas je kakve su povratne reakcije na „Dnevnik duše ratnika“. „Povratne reakcije su super. Drugo izdanje knjige je štampano. Prvo je razgrabljeno. Tako da, malo je trebalo vremena privatno da sredim neke stvari pa onda da možeš krenuti dalje u sve te promocije. Ono što me oduševilo je da su djeca dobro prihvatila knjigu. Ona je pisana za moje suborce, za obitelji naših poginulih, to je sve jedna kompaktna cjelina. Ali ugodno iznenađenje je bilo kada su djeca obradila knjigu za lektiru i kada su me zasipala sa morem pitanja gdje morate biti jako odmjereni i pristupačni njihovoj dobi da bi im mogli odgovoriti na njihova pitanja“, dodaje Mihalić Protulipac.

A radi se o učenicima Osnovne škole Švarča iz Karlovca, te dodaje kako ne treba podcjenjivati te njihove male glavice. Upravo je Sabina Mihalić Protulipac kao dijete otišla u rat, jer tada je imala svega 18 godina.

„Ja sam sebi bila velika tada, jako ozbiljna i jako odlučna. Danas ja imam dijete od 17 i 20 godina, djeca su uvijek djeca, možda bolje sada razumijem moje roditelje i njihove stavove. Ali definitivno ne žalim niti trenutka. To je nešto što sam ja smatrala da trebam napraviti, da ja trebam takav jedan dio odraditi za svoju Domovinu i dan danas nema niti jedne mrvice žala za tim što sam odlučila i što sam otišla u rat i odradila svoj posao“, otkriva Mihalić Protulipac te dodaje kako je knjiga od 100-tinjak stranica zapravo spomenar jednog vremena te predstavlja ulogu žene u Domovinskom ratu.

Predstavljanje knjige su organizirali Klub žena Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata ogranak Petrinja, Hrvatska žena Petrinja te Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja. Vera Jurčević, predsjednica Kluba žena Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata ogranak Petrinja je podsjetila kako je Sabina Mihalić Protulipac otišla sa 18 godina u Hrvatsku vojsku nakon završene medicinske škole te je u Hrvatskoj vojsci bila sve do prošle godine kada su je umirovili.

„Nakon umirovljenja, da ne sjedi doma, ona je osnovala Klub žena pri 110.brigadi u Karlovcu. Djeluje unutar 110.brigade i okuplja veliki broj žena koje nisu sve braniteljice. U tom Klubu žena su i žene branitelja, udovice, znači široki spektar žena i sve zajedno puno rade. Imaju puno radionica, idu po školama. Drago mi je što u sklopu ovih Dana sjećanja opet predstavljamo jednu knjigu. Oni koji posjećuju svake godine Dane sjećanja znaju da smo 2012.godine posvetili jednu večer pokojnoj pjesnikinji Mariji Suk, njenom životu i radu. I uvijek dok god budemo mogli mi ćemo svake godine nastojati vam dovesti neku od tih naših žena koje su jako puno dale za Hrvatsku“, rekla je Jurčević.

U ime Grada Petrinje sve nazočne je pozdravio Darko Dumbović, predsjednik petrinjske Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata. „Sabina Mihalić Protulipac je osoba koja ima puno toga za reći i koja je pokušala dio tih svojih osjećaja, sjećanja i doživljaja prenijeti kroz svoju knjigu i naravno da je jedna od onih tisuća žena koje su bile hrvatske braniteljice. Zašto ona? Sabina nije prvi puta u Petrinji. Bila je prošle godine u veljači na okruglom stolu gdje je imala izuzetno dobro izlaganje o ženama u Domovinskom ratu, njihova vidljivost kroz medije i obitelji, žena koja je izuzetno poznata i prepoznata na karlovačkom području, koja je strahovita aktivistica u dokazivanju svega onoga i prikazivanja svega onoga što su žene proživjele i doživjele i doprinijele u Domovinskom ratu za neovisnu Hrvatsku“, rekao je Dumbović.

Večer je osim nekoliko pročitanih ulomaka iz knjige i nekoliko kazivanih pjesama, bila ispunjena i glazbom za koju su bili zaduženi Dubravko i Andreja Željković kao i Marac, kako ga je Sabina predstavila, sve njezini ratni suborci s kojima je provela dosta vremena na ratištu.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X