Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
knjižnicanaslov

Dobra vijest za knjigoljupce: Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja ponovno otvorila svoja vrata korisnicima

PETRINJA – Na radost svojih korisnika, ljubitelja knjiga i čitanja, Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja ponovno je 1.lipnja otvorila vrata svojih odjela.

Osim zbog epidemije koronavirusa, vrata Gradske knjižnice i čitaonice bila su od 18.ožujka do 31.svibnja zatvorena i zbog redovne revizije knjižničnog fonda i uređenja prostora. Revizijom koja se provodi svakih pet godina, obuhvaćena je cjelokupna knjižna i neknjižna građa i Dječjeg i Odjela za odrasle. Zbog velikog opsega građe, bilo je potrebno izgraditi nove police i napraviti reorganizaciju kako bi se dobilo više prostora za njezin smještaj. Tijekom revizije, korisnici nisu mogli posuđivati građu, ali oni koji su ranije posuđene knjige željeli vratiti, mogli su to učiniti bez ulaska u knjižnicu, ostavljajući ih u ormariću, u hodniku kraj igraonice. Zakasnina se nije naplaćivala.

Iako u to vrijeme nisu radili s korisnicima, djelatnici Knjižnice imali su pune ruke posla. Police su izgradili vlastitim snagama, a obim posla možda najbolje ilustrira podatak da im je tijekom revizije, kroz ruke prošlo 47 tisuća knjiga.

(Tijekom revizije, neke su knjige prošle i „provjetravanje“ na friškom zraku u Atriju Hvatskog doma).

Nakon završenog opsežnog posla, djelatnici Knjižnice s prvim danom lipnja otvorili su ponovno svoja vrata, na zadovoljstvo korisnika koji su već od jutra pristizali kako bi vratili pročitano i opskrbili se novim naslovima.

Zadovoljan je danas bio i Ante Mrgan, ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja.

„Revizija je konačno završila. Ne samo revizija, nego i osuvremenjivanje i nadogradnja prostora i polica čime smo dobili nekih 270 novih metara. Neke stare police smo morali izbaciti, ali uglavnom smo na ovaj način puno dobili. Izgrađene su police na gotovo svim zidovima u Odjelu za odrasle. Dobili smo protočnost,  fluktuaciju između polica između koji se sada može kružno kretati.

U Dječjem odjelu također smo izgradili police i isto tako smo dobili nešto više prostora. Bilo je puno posla i oko izgradnje polica, ali i oko revizije. Preko ruku smo „prevrnuli“ 47 tisuća knjiga, jednu po jednu, skinuli, vratili ….“, ispričao je Mrgan.

Kako su još uvijek na snazi epidemiološke mjere koje su knjižnice dužne provoditi, neka nova pravila vrijede i za posjet Gradskoj knjižnici i čitaonici Petrinja. Tako primjerice u Odjelu za odrasle, u slobodnom pristupu knjižnoj građi (“u policama”), istovremeno mogu boraviti najviše dvije osobe. U Odjelu za djecu i mladež može biti samo jedna osoba, odnosno dvije, ako se radi o roditelju djeteta. Korisnike se moli da drže propisani razmak i pri ulasku koriste dezinficijens. Korisnici koji planiraju dolazak u knjižnicu moraju voditi računa o svom zdravstvenom stanju te, kako ne bi ugrozili druge, odustati od dolaska ako imaju povišenu temperaturu ili druge smetnje koje mogu ukazivati na simptome zaraze koronavirusom, stoji u naputcima koje je Knjižnica objavila na svojoj web stranici.

„S obzirom na još uvijek važeće epidemiološke mjere i naša Knjižnica ima svoje naputke oko toga. Na svakom pultu, u oba odjela, postavljena je obavezna prozirna barijera (od pleksiglasa).

Naravno, propisano je držanje razmaka od dva metra između ljudi. U čitaonici može boraviti samo jedna osoba, najviše pola sata, s obavezom nošenja zaštitne maske“, objasnio je ravnatelj Knjižnice.

Dodaje kako se knjige se u Odjelu za odrasle „samorazdužuju“ i one, prema naputcima Nacionalne i sveučilišne knjižnice, moraju na toj polici stajati 72 sata, nakon čega mogu dalje u opticaj.

„Nažalost, to je malo stvorilo probleme s pričuvom, dakle, knjige neće moći više tako brzo “kolati” kao što su do sada, ali takva nam je situacija sada. Upravo zato molimo naše članove da i dalje ostanu odgovorni kao što su bili i do sada te da vraćaju knjige na vrijeme. Kako bi posudba bila brža, korisnici mogu unaprijed pripremiti i donijeti popis željene građe. Dostupnost građe mogu provjeriti u našem web katalogu“, kaže Mrgan. Pojašnjava kako je postupak „samorazduživanja“ posuđenih knjiga vrlo jednostavan i korisnici ne trebaju imati bojazni da se neće snaći. Odvija se na ulazu u Odjel za odrasle gdje su postavljeni polica za odlaganje knjiga i čitač barkoda.

„Korisnici trebaju samo pogledati gdje je barkod inventarskog broja na knjizi i provući ga ispod barkod čitača i na taj način će sami razdužiti knjigu. Napominjem da do kraja ovog šestog mjeseca nema naplate zakasnine, upravo zbog svih ovih stvari i epidemije i revizije koje su se događale, tako da svi članovi koji dosad nisu vratili knjige, do kraja lipnja to mogu učiniti bez naplate zakasnine“.

Radno vrijeme Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja, tijekom lipnja ostaje uobičajeno: od 8.00 do 19.00 sati, s tim da će od 13.00 do 14.00 sati knjižnica biti zatvorena za korisnike zbog dezinfekcije prostora i opreme. Igraonica za djecu „Košnica“ koja djeluje u sklopu Gradske knjižnice i čitaonice do daljnjeg neće raditi. U prizemlju, na ulazu u Hrvatskim dom, postavljen je i portafon na koji osobe koje se teže kreću mogu pozvati djelatnike Knjižnice.

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X