Izbornik
komarciuniverzalna

Drugi tretman dezinsekcije komaraca u Petrinji

PETRINJA – Iz tvrtke Eko deratizacija iz Zagreba obavještavaju građane kako će na području Petrinje provesti drugu dezinsekciju komaraca sukladno Operativnom planu. Stručni djelatnici će provoditi nekoliko aktivnosti : otkrivanje novih legla, praćenje legla komaraca u povremenim i trajnim vodama, larvicidne tretmane suzbijanja ličinki primjernom odgovarajućih larvicida, uklanjanje legla kada je to moguće te praćenje brojnosti odraslih komaraca 15-minutnim mjerenjem broja slijetanja u vrijeme očekivano najveće aktivnosti krilatica.

Suzbijanje komaraca bit će provedeno od 13.do 15.svibnja u vremenu od 8 do 16 sati, a dezinsekcija komaraca bit će provedena na području koje obuhvaća cijeli administrativni prostor Grada Petrinje.

U leglima komaraca koristiti ćemo odgovarajuća sredstva formulirana kao granule, tablete ili koncentrat za emulziju koji su registrirani i odobreni od Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske. U larvicidinim tretmanim primjenjivati će se regulatori rasta (djelatna tvar: diflubenzuron) – komercijalni naziv sredstva DIMILIN SC-15 i DIMILIN TB-2 . Osim sredstava s kemijskim načinom djelovanja koristit će se i sredstvo koje djeluje fizički (mehanički) tako da se kao tanki film širi po površini vode i smanjuje napetost vodene površine, te ne dopušta ličinkama i kukuljicama zadržavanje na površini vode i na taj način onemogućava normalnu opskrbu atmosferskim kisikom koji im je neophodan za njihov normalni razvoj u odrasli oblik. Niska površinska napetost, osim toga, utječe na polaganje jajašaca jer sprečava odrasle ženke da polože jajašca na tretiranoj vodi. Komercijalni naziv sredstva koje će koristiti je AQUATAIN AMF (djelatna tvar: polidimetilsiloksan – ne spada u skupinu biocidnih proizvoda), a radi se o polimernom organskom silikonu.

Suzbijanje ličinki komaraca na otvorenim površinama provoditi će se metodama, ovisno o tipu legla i samoj formulaciji larvicida, odnosno: posipanjem, razbacivanjem, polaganjem, prskanjem ili orošavanjem. Ovisno o metodi primjene larvicida, koristiti će se motorne prskalice, ručne tlačne prskalice, aparati za hladno orošavanje

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X