Dumbović apelirao Paviću da artikulira probleme jedinica lokalne samouprave Dumbović apelirao Paviću da artikulira probleme jedinica lokalne samouprave
PETRINJA/ZAGREB – Prije potvrđivanja novih ministara, premijer Andrej Plenković je nove ministre predstavio na pojedinim saborskim odborima. Tako je i dosadašnji ministar rada i... Dumbović apelirao Paviću da artikulira probleme jedinica lokalne samouprave

PETRINJA/ZAGREB – Prije potvrđivanja novih ministara, premijer Andrej Plenković je nove ministre predstavio na pojedinim saborskim odborima. Tako je i dosadašnji ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić predstavljen na saborskom Odboru za regionalni razvoj i fondove Europske unije, obzirom će Pavić zamijeniti dosadašnju ministricu Gabrijelu Žalac. Novom ministru Paviću na Odboru, kao član, obratio se i saborski zastupnik i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

„Ono što mogu reći kao saborski zastupnik i kao gradonačelnik Grada Petrinje, dolazim iz Sisačko-moslavačke županije, županije koja u kontinuitetu, mogu reći, trajno zaostaje u razvoju i kada sada pogledamo ankete i indeks razvijenosti, mislim da se ne možemo sa nečim pohvaliti. Ono što možemo pohvaliti je sigurno spremnost lokalne samouprave, koliko je sama organizacijski sposobna, da aplicira prema fondovima Europske unije“, rekao je uvodno Dumbović.

Novog ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije je upoznao s time da danas Petrinja ima u provedbi 800 milijuna kuna projekata, od komunalne, gospodarske, socijalne i poduzetničke infrastrukture.

„Međutim, kada smo u dobroj, debeloj toj provedbi, onda imamo onaj dio zapinjanja kod samog financiranja. Mi za našu Aglomeraciju koja je vrijedna 431 milijun kuna, a imamo i Intervencijski plan koji smo mi sami kao Grad napravili kako bi mogli realizirati taj projekt. I mogu reći da suradnja sa bivšom ministricom je bila vrlo dobra. To mogu reći za najbliže suradnike. Mogu biti zadovoljan zato što, gledajući da i same plaće za vlastite kapacitete povlačimo za naše komunalno poduzeće na godišnjoj razini 1,7 milijuna kuna, a u Gradu, kapaciteti i mladi ljudi koji rade na projektima za svoje plaće godišnje povlače 980 tisuća kuna za svoje plaće iz EU fondova“, istaknuo je Dumbović.

Dodaje kako će sa dodatnih 200 milijuna kuna projekata, Grad Petrinja imati sveukupno milijardu kuna projekata iz EU fondova, od čega je ističe, sada već 500 milijuna kuna provedenih projekata.

„Međutim na tih 500 milijuna kuna mi imamo korekcije koje su pet ili 10 posto. I kada pogledamo što je korekcija za lokalnu samoupravu na milijardu kuna, pet posto je 50 milijuna kuna, a kada pogledamo sve projekte koji su na jedan neozbiljan način od mnogih projektanata napravljeni da imaju više dana rada, neprihvatljivih radova, pa neka se pojavi i korekcija od 10 posto, to je 100 milijuna kuna. Kada pogledamo ovih 20 posto za koliko se mi možemo od svog vlastitog proračuna zadužiti, i znamo da nam to ne ide u obzir gledajući za EU fondove da nećemo gubiti ovih 20 posto, međutim kod svake situacije kada tu penalizaciju plaćate 10 posto mi moramo imati vlastita sredstva za naša komunalna poduzeća. To je tehničko pitanje za kojeg mislim da mnogi političari koji su u Saboru, neću reći da ne razumiju, jednostavno nisu bili u situaciji da znaju što znači provoditi projekte“, dodaje Dumbović.

Stoga je apelirao novom ministru da artikulira njihove probleme jer će jedinice lokalne samouprave biti dovedene u situaciju da više neće imati vlastitih kapaciteta za projekte. „Ta nacionalna komponenta je izuzetno važna da nam pomogne i da kroz tu nacionalnu komponentu osjetimo naš proračun. Naš izvorni proračun je 70 milijuna kuna i on je sam sebi svrha, a godišnji proračun je 450 milijuna kuna, što znači da moramo biti spremni za sve ovo. Bojim se da ćemo tu malo zapeti, ali situacije moramo redovno servisirati. Da li ćemo uspjeti biti fleksibilniji prema HBOR-u, bankama koje će imati revolving priču koja će nas pratiti, to ćemo morati jače porazgovarati i napraviti dobru pripremu“, rekao je Dumbović. Na samom kraju poručio je kako se svi moramo uhvatiti posla kod svoje kuće kako bi mogli prezentirati svoje vlastite rezultate.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.