Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
darinkodumbovic

Dumbović: „Župan Žinić postao stručnjak za radioaktivni otpad i veliki dušebrižnik za naše zdravlje“

SISAK/PETRINJA – Nakon sastanka predstavnika Unsko-sanskog kantona sa sisačko-moslavačkim županom Ivom Žinićem na kojem su predstavnici iz Bosne i Hercegovine još jednom poručili da se protive izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori. Župan Žinić je između ostaloga izjavio kako su na sastanku bili i stručnjaci koji su pokušavali uvjeriti da radioaktivni otpad nije opasan otpad. Također je izjavio kako mnogi imaju negativan stav oko ovog odlagališta zbog neznanja, ali i negativne kampanje koja je vođena u našoj županiji od strane nekih čelnika.

Na cijelu situaciju je reagirao i petrinjski gradonačelnik i saborski zastupnik Darinko Dumbović koji je istaknuo kako županova izjava zabrinjava jer nam je, kako ističe u svom priopćenju, poručuje da se razumije u radioaktivni i ostali otpad, pa nas uvjerava da nam zdravlje nije ugroženo.

„A kako on to ne bi znao kad je bio i “vođa puta” autobusom koji je vozio u Krško sve one koji su htjeli vidjeti kako iznad odlagališta otpada uzgajati ekološke jabuke i drugog voća, pa da onda tamo viđeni model prenesemo i u Dvor i okolicu Trgovske gore. Tako pravi župan brine o građanima svoje županije. Već je jednom dio županije, točnije Moslavina bila potencijalno odlagalište, ali su imali političku podršku , taj su problem “prebacili” preko Kupe i sad mirno spavaju po tom pitanju“, istaknuo je Dumbović.

Dodaje kako bi izjave župana za mnoge trebao biti signal da jako dobro razmisle kakvu su vlast odabrali jer dok se drugi župani bore za svoje krajeve, za njihov razvoj, proglašavaju zaštićena područja i čuvaju svoje nacionalne parkove, Dumbović poručuje kako se Žinić zalaže da naša županija treba postati mjesto odlaganja ovakvog otpada.

„Kao gradonačelnik Petrinje, drugog po veličini grada u Sisačko – moslavačkoj županiji, kao saborski zastupnik, a prije svega kao odgovorni građanin nikad se neću složiti s ovakvim načinom razmišljanja, niti vođenja takve politike. Moje aktivnosti oko ovog problema župan Žinić je više puta već okarakterizirao kao “politikanstvo”, a sada proziva  lokalne čelnike koji “iz neznanja  vode negativnu kampanju”. Ako je to što radim “neznanje” , onda sam ja ponosan što se u tom neznanju borim za Banovinu i Sisačko – moslavačku županiju, za prirodna bogatstva ovog kraja, kestenove šume, najveće u Europi, čistu i nezagađenu prirodu, za ruralni razvoj i ekološku proizvodnju kojoj ne treba markica takvog otpada . I ne vrijedi se županu zaklinjati u demografsku obnovu, bogatu povijest Banovine, Zrinske i Frankopane, Domovinski rat…otišli su mladi, a uz ovakvu politiku, otići će još mnogi, ostat će nam prazna Banovina“, poručuje Dumbović.

Ponavlja kako je njegov stav po ovom pitanju i više nego jasan. „Moj stav oko Trgovske gore je jasan, nikad ga nisam krio i nisam se skrivao iza nikakvih stranaka i visoke politike. Jasno i glasno, bez puno uvijanja sam pozivao građane na prosvjede, da pokažu  svoje nezadovoljstvo  i protivljenje,  a i za saborskom govornicom sam govorio o odlagalištu Čerkezovac i bio glas onih koji su me u Sabor izabrali. Pamtim i županovu izjavu da Petrinja nije ugrožena jer je od Trgovske gore udaljena 60-70 kilometara!  Što to znači? Da su ugroženi oni koji su bliže ???!!! Gdje i na kojem kilometru je granica ugroženosti???  Nisam i neću promijeniti  stav i mišljenje ni kad nas ovakvi “stručnjaci” uvjeravaju da mirno spavamo,   jer valjda bi morali biti zadovoljni  što smo baš mi ti “sretnici” čija je županija izabrana za skladištenje  otpada kojeg nitko ne želi“, zaključio je u svom priopćenju petrinjski gradonačelnik i saborski zastupnik Darinko Dumbović.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X