Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
potres03012020115

Dvije hrvatske prevoditeljice u Bruxellesu pokrenule crowdfunding kampanju za obnovu Srednje škole Petrinja

PETRINJA – U tijeku je crowfunding kampanja „Pomozimo obnoviti Srednju školu Petrinja“, čiji je cilj do 15.travnja ove godine prikupiti 20 tisuća eura za obnovu potresom oštećene zgrade jedine srednje škole u Petrinji. Organizatorice kampanje su Sanja Željeznjak i Marina Fribourg-Blanc, prevoditeljice u Službi za hrvatski jezik Glavne uprave za pismeno prevođenje (DGT) Europske komisije u Bruxellesu.

Srednja škola Petrinja Škola je ambasador Europskog parlamenta, programa koji se od školske godine 2016./2017. provodi u svim državama članicama Europske unije pa tako i u Hrvatskoj, te Škola prijatelj znanosti. Učenici mogu učiti engleski, njemački i latinski jezik. Škola obiluje mladim lingvističkim talentima i njezini učenici redovito sudjeluju na državnim i međunarodnim natjecanjima iz stranih jezika, na kojima ostvaruju zapažene rezultate. Tu posebno valja izdvojiti Juvenes Translatores, natjecanje za najboljeg mladog prevoditelja u EU-u koje u svim državama članicama organizira Glavna uprava za pismeno prevođenje Europske komisije. Na tom je natjecanju 2018. prvi put sudjelovala i Srednja škola Petrinja te je tom prilikom učenik 4. razreda Andrija Gorup zaslužio posebnu pohvalu za svoj prijevod s engleskog.

U Školi je organiziran sustav mentorstva nadarenih učenika te se provode razni programi iz područja književnosti, filma, drame i debate na engleskom jeziku.

Učenici Srednje škole Petrinja postigli su izniman uspjeh i na nedavnom županijskom natjecanju iz hrvatskog jezika održanom u Novskoj, na kojem su osvojili jedno prvo mjesto, dva druga mjesta i jedno treće mjesto. Uspjeh je utoliko veći uzmu li se u obzir okolnosti u kojima su se učenici pripremali za to natjecanje.

„Kao članica ocjenjivačkog tima Juvenes Translatoresa, mogu reći da zadatak naših mladih prevoditelja na tom natjecanju nije lagan. Tekstovi za prijevod jezično su i stilski zahtjevni i „posebnu pohvalu” dodjeljujemo tek malom broju izvrsnih prijevoda. Srednjoj školi Petrinja to je 2018. uspjelo iz prvog pokušaja. Mislim da nema boljeg dokaza izvrsnosti petrinjskih srednjoškolaca i njihovih profesora i mentora. Ova kampanja je prilika da učinimo nešto za njih. Uvijek ću vjerovati da se isplati ulagati u mlade i njihovo obrazovanje“, rekla je Sanja Željeznjak, voditeljica kampanje.

Srednja škola Petrinja teško je oštećena 29. prosinca 2020. u potresu koji je pogodio Banovinu. Neorenesansna zgrada u centru Petrinje u kojoj se do potresa nalazila škola zaštićeno je kulturno dobro iz 1871. te je preživjela oba svjetska i Domovinski rat. Srednja škola Petrinja upravo je 2020. u njoj proslavila 160. obljetnicu postojanja i rada.

Srećom, velik dio školskog namještaja i opreme iz porušene zgrade ostao je neoštećen i uskoro će biti preseljen u drugi objekt u Petrinji čija je adaptacija u tijeku. Sva sredstva prikupljena u ovoj crowdfunding kampanji namjenski će se iskoristiti za obnovu zgrade škole te organizaciju nastave u novonastalim teškim uvjetima.

„Srednja škola Petrinja jedna je od najstarijih odgojno-obrazovnih ustanova u Sisačko-moslavačkoj županiji. U njoj smo odgojili buduće generale, profesore, znanstvenike, olimpijske pobjednike. Ovim putem pozivamo sve ljude dobre volje da pomognu da na ovom mjestu napravimo novu školu za 21. stoljeće koja će i dalje biti lider u razvoju grada Petrinje i Sisačko-moslavačke županije“, izjavio je prof. Milan Orlić, ravnatelj Škole (poveznica na video).

Kampanja je postavljena na platformi GoGetFunding.com, jednoj od vodećih svjetskih platformi za skupno financiranje (crowdfunding). Donaciju je moguće uplatiti putem internetskog bankarstva/opće uplatnice ili kreditnih kartica. U trenutku pisanja ove objave kampanja je privukla 60-ak donatora, uglavnom pojedinaca iz Hrvatske i inozemstva te je dosegla 25 % svojeg cilja (5060 eura). Sva prikupljena sredstva proslijedit će se integralno na žiroračun Srednje škole Petrinja, koja će iznos upotrijebiti u skladu sa svojim potrebama.

Crowdfunding je naziv za masovno prikupljanje financijskih sredstava u točno definiranom vremenskom roku, za cilj najčešće humanitarnog ili neprofitnog karaktera. To je slučaj i s ovom kampanjom organiziranom u korist Srednje škole Petrinja.

Kampanju možete pratiti OVDJE.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

close-link
X