Izbornik
PPPetrinjaenergetskanaslov

Energetska obnova zgrade Policijske postaje Petrinja

PETRINJA – U sklopu projekta energetske obnove kojim je obuhvaćeno ukupno 25 policijskih postaja i uprava Ministarstva unutarnjih poslova diljem Hrvatske, novo energetsko „ruho“ dobit će i zgrada Policijske postaje Petrinja.

Ukupna vrijednost svih 25 projekata koji se sufinanciraju sredstvima Europske unije (iz Europskog fonda za regionalni razvoj), sukladno Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava, iznosi 101.033.711,29 kuna.

Projekt energetske obnove zgrade Policijske postaje Petrinja, ove srijede, na početnoj konferenciji projekta održanoj u prostoru petrinjske Policijske postaje, predstavila je Patricija Pepelnik, stručna suradnica za pripremu i prijavu projekata tvrtke EuroConsulting d.o.o. iz Varaždina.

„Ukupna vrijednost projekta energetske obnove zgrade Policijske postaje Petrinja iznosi 2.475.759,01 kuna (s PDV-om), dok se prihvatljivi troškovi projekta procjenjuju na 2.425.809,01 kunu (s PDV-om). Bespovratna sredstva iznose 1.472.717,16 kuna (s PDV-om)“, rekla je Pepelnik u sklopu prezentacije projekta.

Puni naziv projekta je „Energetska obnova zgrade Policijske uprave Sisačko-moslavačka, PP Petrinja, Ministarstva unutarnjih poslova RH, na adresi Ivana Mažuranića 5a, 44250 Petrinja“.

Sufinancira ga Europska unija iz EU fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. do 2020. godine.  Posrednička tijela na projektu su Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja (PT 1) i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (PT 2). Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava između posredničkih tijela i Ministarstva unutarnjih poslova sklopljen je 20. prosinca 2018. godine.

Projektom energetske obnove financirane su aktivnosti izrade glavnog projekta, aktivnosti izvođenja radova, aktivnosti stručnog i projektantskog nadzora, aktivnosti promidžbe i vidljivosti te aktivnosti upravljanja projektom i administracijom, a nakon izvedbe radove dolaze još i energetski pregled i izrada energetskog certifikata.

Projekt energetske obnove zgrade koji bi trebao doprinijeti uštedi minimalno 50% energije i poboljšanju energetskog razreda građevine obuhvaća: zamjenu vanjske stolarije, toplinsku izolaciju fasade, zamjenu rasvjete, ugradnju termostatskih ventila, toplinsku izolaciju stropa negrijanog podruma prema grijanom dijelu zgrade, toplinsku izolaciju stropa prema negrijanom potkrovlju te ugradnju novog kotla na pelete i instaliranje na postojeći sustav cijevnog razvoda grijanja uz sanaciju postojećeg dimnjaka.

Trenutni energetski razred zgrade Policijske postaje Petrinja je F, dok će završetkom projekta zgrada biti svrstana u energetski razred B. (Projektirana je ušteda toplinske energije za grijanje za 76,13%; smanjenje godišnje potrošnje primarne energije za 61,50% te smanjenje emisije CO2 u okoliš za 81,03%).

Za izvođača radova, nakon provedenog natječaja, izabrana je  radova je tvrtka LED ART d.o.o. iz Zagreba (s kojom je Ministarstvo unutarnjih poslova ugovor potpisalo 4. svibnja 2019.), dok usluge stručnog i projektantskog nadzora izvodi tvrtka ARIS d.o.o. iz Varaždina koja je izradila i glavni projekt energetske obnove. Radovi na energetskoj obnovi zgrade Policijske postaje Petrinja, ukupne vrijednosti 2.732.680,54 kune (s PDV-om), počeli su 30.srpnja 2019. godine. Trajanje projekta je 24 mjeseca – od datuma potpisa ugovora 20. prosinca 2018. do 20. prosinca 2020. godine.

Predstavljanju projekta energetske obnove zgrade Policijske postaje Petrinja nazočio je i Željko Zupčić, iz Službe za investicije i nekretnine MUP-a.

„Ova Služba trenutno aktivno radi na 25 projekata energetske obnove u Republici Hrvatskoj. Od tih 25 projekata, njih 13 – 14 je u fazi ugovaranja javne nabave. Red veličina svih projekata je oko 100 milijuna kuna – u prosjeku, 4 milijuna kuna po objektu. Sufinanciranje Europske unije za tih 100 milijuna je oko 50, odnosno 52%. Iz samih tih cifri vidite o koliko se važnom projektu radi za Republiku Hrvatsku, naročito za MUP. Kad pogledate ove podatke, vidjet ćete jednu razliku između procijenjene vrijednosti i osiguranih sredstava i stvarno ugovorene vrijednosti. Zašto se to događa? To se događa zbog onoga što svaki dan gledate na vijestima. Nema radne snage. Znači, mi imamo nešto veći iznos ugovorenih radova, nego što je bila procijenjena i osigurana vrijednost u Europi. Taj dio iznosa osigurava MUP direktno iz svojih sredstava“, kazao je Zupčić.

„Mi smo počeli s radovima 1. kolovoza. Vi kad dođete na gradilište ne vidite onaj „metež“ koji mi koji smo operativci volimo gledati. Zašto se to događa? Izbor materijala je prilično kompliciran zato što Europska unija neće sufinancirati materijale koji nisu adekvatni onome što je projektirano i odobreno. Zato smo trenutno u fazi pripremnih radova – skele, otkopavanja, pripreme za oblogu toplinske izolacije zgrade, ali su primarne aktivnosti na izboru materijala“, objasnio je Zupčić, dodajući kako će realizacija ovog projekta, osim ušteda u energiji i smanjenja zagađenja okoliša ugljičnim dioksidom, donijeti i kvalitetnije i ugodnije radne uvjete zaposlenicima Policijske postaje Petrinja.

Zadovoljstvo početkom radova na energetskoj obnovi njihove zgrade, izrazio je načelnik Policijske postaje Petrinja, Miroslav Tonec.

„Kao načelnik Policijske postaje ne mogu vam opisati koliko sam sretan zbog toga što će napokon, a više od 20 godina sam radio u ovoj Policijskoj postaji, napokon policijski službenici i državni službenici i namještenici imati normalne uvjete rada, što će imati jedan malo komforniji status u Policijskoj postaji gdje će moći raditi, a da vam ne puše po tijelu, po glavi, tako da možete normalno obavljati i fokusirati se na ono što je bitno, a to je policijski posao“.

Tonec kaže kako izvođenje radova ne bi trebalo ometati redovni rad Policijske postaje, pa tako ni rad sa strankama.

„U dogovoru s izvođačima radova, funkcioniranje Policijske postaje će biti organizirano normalno, na način da ne ometamo dolazak stranaka na Upravne poslove, gdje ima najviše stranaka, tako da ćemo pokušati dogovoriti da se ti radovi izvode u neradne dane. Vjerujem da će biti sve u redu“, kazao je.

Energetsku obnovu zgrade Policijske postaje Petrinja pozdravlja i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

„Za Petrinju je to velika stvar i drago mi je što je Petrinja prije tri – četiri godine bila prvi „energetski grad“ po svim projektima i kad su u pitanju javni objekti i kad je riječ o objektima u privatnom vlasništvu. Ono što je Grad Petrinja napravio kroz privatne objekte, oslobađajući kroz komunalne doprinose, to je negdje oko 50 milijuna kuna. Kod javnih zgrada imamo energetsku obnovu za oko 20 milijuna kuna. Ovdje prije svega moramo zahvaliti svim partnerima koji su dali sve od sebe da ovaj projekt zaživi, pogotovo ministru Božinoviću koji je obećao da će ova investicija ići u grad Petrinju. Za Petrinju, zbog svega onog što je u njoj devastirano, izuzetno je važno da imamo kapitalne investicije, pogotovo kad njima donosimo neke višestruke koristi, poput uštede energije i zaštite okoliša. Struka je danas dobro rekla što sve moramo napraviti kako bismo u budućnosti imali uštede u svakom domaćinstvu, ali i u javnim ustanovama. Kao gradonačelniku i saborskom zastupniku, meni je to sve manje-više poznato, jer sam član saborskih Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo i Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije. Zato je „Kohezija 2014.-2020.“ dobro došla na ovo područje, a mi ćemo kao Grad nastojati biti dobri partneri“, poručio je Dumbović.

Na predstavljanju projekta energetske obnove zgrade Policijske postaje Petrinja bili su i predstavnici tvrtke  „ARIS“ d.o.o., Varaždin, Ivan Vindiš i Matija Vindiš, direktor tvrtke „LED ART“ d.o.o., Tomislav Brdar, predstavnik izvođača Branislav Trbojević, direktor tvrtke Euro Consulting, Nikola Kučiš i Sanja Kanoti stručna suradnica za pripremu i prijavu projekata.

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X