enobslap19post

Energetski obnovljen objekt „Slap“ Dječjeg vrtića Petrinjčica

PETRINJA – Još prije četiri godine pripremljena je sva potrebna dokumentacija za energetsku obnovu Dječjeg vrtića Petrinjčica, objekta Slap, a sada je navedena projektna ideja realizirana. Što se sve radilo otkrila nam je Nataša Vidović, ravnateljica Dječjeg vrtića Petrinjčica.

„Provodili su se radovi energetske obnove koji zajedno sa vanjskim uređenjem iznose oko 2,3 milijuna kuna. Od energetske obnove, radila se vanjska ovojnica, izmjena vanjske stolarije te su unutra promijenjene električne instalacije. Vanjski radovi su bili ti da smo uređivali parkirni prostor za naše djelatnike, da smo omogućili bolji prilaz i ulaz naših roditelja prilikom dolaska i odlaska iz našeg objekta“, rekla je Vidović.

Tijekom ljetnih mjeseci radove su imali i u unutrašnjosti objekta Slap, kao i na Sajmištu, a vrijednost tih radova je oko 700 tisuća kuna. „Imali smo rekonstrukciju kuhinje, rekonstrukciju sanitarnog čvora za odrasle i imali smo izmjenu svih podnih obloga u sobama dnevnog boravka kao i krečenje. Na Sajmištu imamo dvije odgojne skupine. Tamo smo imali rekonstrukciju sanitarnih čvorova za djecu i imali smo izmjenu podnih obloga u sobama dnevnog odmora. Ovdje u ovom objektu Slap još nam je ostalo promijeniti unutarnju stolariju te nam je ostala rekonstrukcija dječjih sanitarnih čvorova. No međutim to je zahvat koji jednostavno zahtjeva da ovaj prostor bude oslobođen od djece. U dogovoru sa Gradom dogovoreno je da bi se to moglo izvoditi sljedeće godine“, istaknula je Vidović.

U objekt „Slap“ Dječjeg vrtića Petrinjčica ide 110 mališana, a ravnateljica Vidović dodaje kako imaju i dosta neupisane djece. „Moram posebno istaknuti da me veseli činjenica izgradnja petog objekta u Češkom selu. Taj sam projekt je vrijedan 6,3 milijuna kuna i tamo ćemo dobiti smještajne kapacitete za tri odgojne skupine sa svim popratnim sadržajima. I onda nam preostaje da objekt u kojem smo u najmu, a to je Hanžekova 10, da se pregovara za otkup kako bi krenuli i u tu rekonstrukciju i napravili što bolje uvjete za svu djecu Petrinje. Zahvaljujem se svim roditeljima jer u proteklih nekoliko mjeseci nije bilo jednostavno od radova dolaziti kod nas, ostavljati djecu, naravno da su se radovi provodili u sigurnosnim mjerama. Međutim, trebalo je strpljivosti, podrške i rezultat se vidi“, kazala je Vidović.

Ujedno se osvrnula na novu pedagošku godinu koja počinje u ponedjeljak 9.rujna. „U ovoj novoj pedagoškoj godini imamo 388 upisane djece, na četiri lokacije. Od toga nam je 51 dijete ostalo neupisano, s time da imamo 23 djece koji ne zadovoljavaju uvjete, što znači da nemaju godinu dana. Oni će to steći do travnja. Po pravilu svi trebaju biti primljeni, no smještajni kapaciteti nam to ne dozvoljavaju. Nadamo se otvaranjem vrtića u Češkom selu bit će i prostora“, rekla je Vidović.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović je izrazio zadovoljstvo završetkom još jednog projekta energetske obnove u našem gradu. „Uvijek ima dušebrižnika pa je možda i ovo prilika da na samom početku pozdravimo dušebrižnike koji su vječiti portalisti, fejsbukovci na mrežama koji stvaraju jednu sliku koja nije dobra. Nije dobra ne zato što je to možda nakaradna politika, nije dobro jer postoje jedni vrijedni ljudi, mladi ljudi, iskusni ljudi, postoje ravnatelji, postoje svi oni koji su dali sve od sebe da vidimo što znači imati grad energetski obnovljen, što znači imati energetske objekte, zašto smo mi među prvim gradovima u Hrvatskoj po povlačenju sredstava iz EU fondova i želi se napraviti jedna kriva slika. No međutim, to neka ide njima na dušu“, poručio je Dumbović.

Podsjeća kako su upravo za energetsku obnovu naših vrtića povukli značajna sredstva iz fondova. „U vrtić u Dujnićevoj je uloženo više od pet milijuna kuna. To su velika sredstva. Ovdje bliže tri milijuna kuna. I kada smo samo malo razvili sliku koliko se novca uložilo u mala igrališta, dječje vrtiće, kada možemo dati naglasak na ono što je važno da niti jedno dijete za šest mjeseci, bar u sljedećoj pedagoškoj godini, neće biti neupisano i to je ključ cijele priče. Sa Češkim selom dobivamo tih još 6,5 ili sedam milijuna kuna. Priča se vrti oko 20 milijuna kuna i to nam nitko ne može uzeti“, istaknuo je Dumbović koji je na kraju podsjetio kako su djeca na prvom mjestu, jer Petrinja je ipak Grad prijatelj djece.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X