Izbornik
festivalkestenanaslov

Festival kestena u Petrinji, fešta boja, okusa, mirisa i glazbe za sve generacije

PETRINJA – Ovogodišnji Festival kestena koji je u Petrinji počeo u subotu, jubilarnom 20. po redu Planinarskom kestenijadom na Hrastovičkoj gori, nastavljen je i u nedjelju. Već ujutro, za sve one koji su željeli uživati u prirodi i sami nabrati šumske plodove jeseni, organiziran je odlazak autobusima na Hrastovičku goru uz pratnju turističkog vodiča.

Za to vrijeme, u središtu grada, na Trgu hrvatskih branitelja, posjetitelje su uz glazbeno – zabavni program, očekivali raznolika ponuda poljoprivrednih proizvoda i rukotvorina domaćih proizvođača te ukusne gastro delicije.

Jednu takvu deliciju „premijerno“ su predstavile članice Udruge „Đeram“ iz Dragotinaca. Uz dobre starinske knedle sa šljivama kakve su naučile pripremati još od svojih baka, posjetiteljima su danas ponudile i svoju inovaciju – knedle punjene kesten pireom.

Interes je bio velik, pa za vrijedne članice „Đerma“ nije bilo predaha. Vješto i brzo, napravile su i isporučile gotovo tisuću knedli. Predsjednica Udruge, Kata Perković, užurbano radeći, kroz smijeh je rekla kako su sad spremne i za ulazak u Guinnessovu knjigu rekorda.

„Tajna ovih knedli? Ma nema, tajne. Sve je jutros friško skuhano – domaći krumpir, domaća jaja, domaći kesten, jedino je brašno kupovno. Sve ostalo je domaće. I naravno, marljive ruke. Napravili smo jedan lanac „od ruke do ruke“, a kad se male ruke slože – nastanu knedle sa šljivama, s kestenima, s preljevom od čokolade, prezlima, vrhnjem“.

Knedle su munjevito „nestajale“ s tanjura, a komentari koji su se mogli nakon toga čuti bili su uglavnom: „Ovo je „mrak“, ovo je prefino!“.

Trud se isplatio, pa su članice „Đerma“ ove godine odnijele pobjedu i u natjecanju za najbolju slasticu od kestena. Drugo mjesto pripalo je slastičarnici „Divković“, dok su treće mjesto ove godine osvojile članice Udruge žena „Gora-Sibić“, odlučio je tročlani žiri u sastavu: Damir Pavičić, Marijana Matijević i Renata Krnjajić koji je ocjenjivao okus, izgled i teksturu slastice.

Posjetitelji Festivala kestena, mogli su danas na Trgu hrvatskih branitelja prošetati i između izložbenih štandova, izabrati i kupiti nešto iz ponude kvalitetnih domaćih proizvoda.

Moglo se naučiti i ponešto korisno, kao što se primjerice na štandu Gljivarske udruge „Kneginja“ iz Siska moglo naučiti koje su gljive jestive, a koje nikako ne bismo smjeli brati, kamoli kušati.

Posebna atrakcija na ovom štandu bila je „divovska“ pečurka od koje bi se solidan ručak komotno mogao napraviti za cijelu obitelj.

U redu se čekalo i za mjericu mirisnih pečenih kestena. Ove godine, kako nam je ispričala gospođa Ljubica dok su kesteni veselo pucketali na vatrici, u šumi, na tlu, nije ih bilo baš previše. Kaže, nije još bilo onog pravog mraza nakon kojeg kesteni popadaju na tlo.

Uz lijep, sunčan dan „babljeg ljeta“, Festival kestena godio je svim osjetilima. Njegove boje, okuse i mirise, zvukom su obogatili sudionici glazbeno – zabavnog programa. Otvorili su ga, kao i uvijek izvrsni članovi muške klape „Kolapjani“.

U nastavku, publiku su rasplesale Petrinjske mažoretkinje

i razveselili mali plesači „zumbe“.

U poslijepodnevnom dijelu programa, nastupili su duo „Step by Step“ koji čine Sanda i Leon Bučar

Tamburaški sastav Presto

i akustični dvojac Teo i Dario.

Program Festivala kestena svojim defileom i postrojavanjem upotpunili su i kostimirani pripadnici povijesne postrojbe 2.banske pukovnije, pod zapovjedništvom Mirfada Durakovića.

„Festival kestena postao je tradicija kojom promičemo turizam i gospodarstvo našeg grada, ali i šaljemo poruku o potrebi očuvanja naših prirodnih bogatstava “, kazao je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

„Mi kao Petrinjci koji definitivno volimo svoj kraj, svoje područje koje je bogato prirodnim bogatstvima – od kestena do vode i sa svim ovim sadržajima koje možemo ponuditi i u turističkom i gastronomskom smislu, sve je to skupa na kraju jedna gospodarska ponuda grada Petrinje u sklopu koje želimo gajiti tradiciju koja je autohtona na ovom području. Drago mi je što smo danas ovdje uz lijepe hrvatske i petrinjske pjesme, uz naše klape, uz glazbene sastave, pokazali kako sve to skupa trebamo zadržati i dobro čuvati. S nama su ovdje i mnogi OPG-ovci i dragi prijatelji našeg grada koji su danas došli u Petrinju. Gledajući na konkurenciju oko kestena, jedna nam je ekipa u Lovranu i Opatiji gdje također želimo prodati proizvode naše Zelene kuće. Ovdje imamo i prekrasnu Hrvatsku Kostajnicu koja je danas također domaćin jednoj Kestenijadi. To su takvi dani i te dane trebamo još „nadograđivati“, a o tome moraju voditi računa i ljudi koji odlučuju o sudbini ovog područja, bez obzira jesu li to predsjednici, premijeri, ministri, župani“, kazao je Dumbović koji je kao domaćin, Festival kestena predstavio i gostima koji su danas boravili u Petrinji –  predsjedničkom kandidatu Zoranu Milanoviću i varaždinskom županu Radimiru Čačiću.

„Oni trebaju proći kroz ovo područje da vide kako ustvari ovdje živi običan čovjek, kojem se ponekad čini da je u našoj domovini samo statistika. Ja sam ovdje danas kao domaćin i kandidatu za predsjednika Zoranu Milanoviću. Došao mi je i dragi prijatelj, varaždinski župan Ratko Čačić. To je ono što treba pokazati – da je grad Petrinja otvoren grad i ja kao gradonačelnik ću primiti sve drage goste koji će doći, ponuditi sadržaje i vidjeti da i mi ovdje imamo svoj karakter, svoju osobnost koju želimo sačuvati“, dodao je Dumbović.

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "disabled_client",
  "error_description": "The OAuth client was disabled."
}
See here for documentation.
 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "disabled_client",
  "error_description": "The OAuth client was disabled."
}
See here for documentation.

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X