prosvjedvor21102019

Fond preuzeo na uporabu bivšu vojarnu Čerkezovac, Dumbović: „Ovo je gorka istina i tužna sudbina Sisačko-moslavačke županije“

Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško preuzeo je od Ministarstva zaštite okoliša i energetike na uporabu lokaciju bivšeg vojnog skladišta „Čerkezovac“ u Općini Dvor. Upravo je navedena lokacija ocijenjena kao preferentna lokacija za uspostavu Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, sukladno Nacionalnom programu provedbe Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva.

„Uspostavom Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada Republika Hrvatska će na siguran, sustavan i provjeren način zbrinuti radioaktivni otpad i iskorištene izvore ionizirajućeg zračenja koje posjeduje. Kako bi se to postiglo prije svega će biti potrebno dokazati da ovaj zahvat neće imati štetnog utjecaja na okoliš i to izradom studije utjecaja na okoliš. Kao podloge za izradu studije utjecaja na okoliš provest će se istražni geološki radovi, odrediti nulto radiološko stanje i izraditi sigurnosne analize. Tijekom projekta kontinuirano će se surađivati s lokalnom i općom javnosti, te prekograničnim dionicima. Ukoliko postupak utjecaja na okoliš potvrdi da lokacija neće imati štetan utjecaj na okoliš, uslijedit će postupak ishođenja lokacijske i građevinske dozvole“, stoji na stranicama Fonda za financiranje razgradnje i zbrinjavanje radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško.

Na sve je reagirao i petrinjski gradonačelnik i saborski zastupnik Darinko Dumbović. „Živimo u vremenu pandemije koronavirusa koja nemilosrdno odnosi ljudske živote diljem svijeta, ali i u Hrvatskoj, u vremenu kad je glavni grad  naše zemlje pogodio snažan potres i kad nam se zbog svega toga urušava gospodarstvo, ljudi ostaju bez posla, a zabrinutost , strah i neizvjesnost  su naši svakodnevni pratitelji. Upravo u takvom vremenu svjedoci  smo rijetko viđenog licemjerja i podcjenjivanja građana. Fond  za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško, objavljuje 31. ožujka 2020. godine kako je od Ministarstva zaštite okoliša i energetike preuzeo na uporabu lokaciju bivšeg vojnog skladišta „Čerkezovac“ u Općini Dvor. Razlog za to je dobro poznat: tu se planira u skoroj budućnosti napraviti odlagalište radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane Krško. Očito, pomno  izabrani trenutak za pokretanje ovih aktivnosti, jer dok smo u izolaciji  i svaki dan sa strepnjom iščekujemo vijesti o novooboljelim i umrlim sugrađanima, nemamo  vremena misliti o očuvanju i zaštiti prirode i okoliša, niti imamo mogućnost organizirati se ili prosvjedovati protiv ovakve odluke. Kad je u pitanju zaštita Zrinske i Trgovske gore na svašta smo navikli i svašta vidjeli. Od toga da moja borba protiv odlagališta radioaktivnog otpada u srcu Zrinske gore od strane župana Žinića proglašava politikanstvom, da taj isti župan obilazi odlagališta  po Sloveniji  i objašnjava svima kako je dobro i korisno biti destinacija radioaktivnog otpada i smeća. A onda u Petrinju na promociju knjige o prirodnim ljepotama Zrinske gore dovede ministra zaštite okoliša Ćorića. I onda njih dvojica daju “podršku” da se Zrinska gora proglasi regionalnim parkom. Zamislite Regionalni park na čijem se području skladišti radioaktivni otpad. Pljuska i podvala građanima naše ionako siromašne i nerazvijene županije. Sasvim je jasno da nam uz ovakvu vlast nema niti radnih mjesta niti autoceste, nema napretka niti budućnosti. Bar da je ovo prvotravanjska šala, ali na žalost svih nas, nije šala, već gorka istina i tužna sudbina Sisačko – moslavačke županije i njezinih građana“, zaključuje u svom priopćenju Dumbović.

Foto:Arhiva

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X