Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
donacijabiblijanaslov

Franjevci samostana Hercegovačke provincije iz Zagreba uručili Gradu Petrinji više od 2000 „Biblija za djecu“

PETRINJA – Fratri iz samostana Hercegovačke franjevačke provincije iz Zagreba uručili su ovog utorka Gradu Petrinji više od 2000 primjeraka „Biblija za djecu“. U izmještenom prostoru Gradske uprave u Hanžekovoj ulici, donaciju su zamjeniku petrinjske gradonačelnice Ivanu Prskalu uručili gvardijan samostana Hercegovačke franjevačke provincije u zagrebačkoj Dubravi, fra Svetozar Kraljević i doc.dr.sc. fra Draženko Tomić, profesor filozofije na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Kako je do ove donacije zapravo došlo, otkrio je fra Svetozar Kraljević kazavši kako su oni u ovom slučaju „poštari“ koji prenose dobru vijest: „Ja bih počeo jednom malom pričom iz svog djetinjstva. Mi smo se uvijek radovali poštaru. Kad bi nam poštar došao, uvijek je donio nešto lijepo, neku lijepu vijest. U ovom trenutku, mi fratri smo „poštari“. Dakle, mi smo nešto posredovali – nismo mi nešto, Bog zna što učinili, ali smo uistinu posredovali. Naime, ima jedna organizacija, kršćanska organizacija koja je nadišla sve one neke „pregrade“ – katolik, protestant, pravoslavni, ovo ili ono. Oni su Eastern European Mission u Texasu. To je velika svjetska organizacija koja ima jedno čvrsto, duboko obećanje da će Bibliju, Božju riječ, širiti po čitavome svijetu. Oni svoje predstavnike imaju i u Hrvatskoj. U jednom trenutku, njihov predstavnik, gospodin Lazar došao je kod nas i pitao bismo li mi mogli biti jedna od „stanica“ gdje bi on dovezao ove male, dječje Biblije za Hrvatsku. Silna je količina tih knjiga stigla k nama i onda je to išlo po čitavoj Hrvatskoj, nešto je otišlo i u Bosnu i Hercegovinu. Naš fra Draženko je bio vaš anđeo, vaš posrednik koji je rekao idemo nešto poslati, ja bih baš bio sretan da možemo nešto učiniti za Petrinju. Tako su stigle ove knjige i tako je došlo i do ovog našeg današnjeg druženja“, objasnio je fra Svetozar.

Samostan Hercegovačke franjevačke provincije u Zagrebu i na druge je načine nakon potresa nastojao pomoći našem području. Fra Draženko Tomić nada se kako će dobra suradnja biti nastavljena i ubuduće: „Naravno, moram dodati da je inicijativa stigla i od našeg dogradonačelnika, gospodina Ivana Prskala s kojim imamo jako dobru suradnju već otprije. Imali smo čast i da su nas uključila ova gospoda koji su posrednici tih Biblija. Za iduću godinu najavili su još oko 50 tisuća komada Biblija za Hrvatsku i za Bosnu i Hercegovinu. Isto tako u komunikaciji s dogradonačelnikom, samostan je i prije pomogao Petrinji koja je stradala u potresu i kroz Sisačku biskupiju, ali i ovako smo prikupljali pomoć i kao cijela Hrvatska solidarizirali se prije skoro godinu dana kako je bio ovaj potres. Naravno, uvijek smo naišli na otvorena vrata Grada Petrinje, posebno dogradonačelnika i gradonačelnice. Ovim putem zahvaljujemo svima i nadamo se da ćemo tu jako dobru suradnju nastaviti na korist grada Petrinje, ali isto tako na čast i diku Franjevačkog samostana i ovdje nazočnoga našeg gvardijana, fra Svetozara Kraljevića“, kazao je fra Draženko.

U ime Grada Petrinje i gradonačelnice Magdalene Komes (koja je u tom trenutku obilazila požarište izgorjele kuće u Vratečkom), na donaciji je zahvalio zamjenik gradonačelnice Ivan Prskalo: „Ovo će biti prigoda da uz blagdan Svetog Nikole i za božićne blagdane svako dijete, svaki naš učenik dobije po jedan primjerak ove Biblije. Znamo da su biblijske vrijednosti temelj europskih civilizacijskih vrijednosti, da se velike svjetske religije zasnivaju ili na Starom ili na Starom i Novom zavjetu, prema tome to su opće humane vrijednosti, prigoda da se na neki način pomogne ovom gradu kojem je prije svega bilo potrebno da opstane, gdje je bio problem hrane, gdje je bio problem smještaja i naravno da Grad čini u tome maksimalno što može, međutim sad je prigoda bila da se pomogne i našoj djeci da im se kroz ovakvo štivo da jedna nada, da se pobrinemo i o duhovnoj „hrani“. Ne živi se samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta. Nadam se da će ove Biblije naići na plodno tlo i da ćemo svi iz toga izaći bolji, jer što je više dobrih ljudi, to je koncentracija dobrote veća. Često sam znao govoriti da je Petrinja proživjela sva moguća zla koja je mogla imati i sad je vrijeme da taj ispaćeni narod počne uživati u životu, koji je inače lijep, ali s povremenim, ovako vrlo teškim situacijama, počevši od ratnih zbivanja, grozota o kojima smo svjedočili i sad uz Dane sjećanja, pa onda potres, pa korona – nadam se da će to uskoro sve otići iza nas i želim da iz toga svi izađemo bolji. Hvala još jednom fra Svetozaru i fra Draženku, naravnom čitavom Franjevačkom samostanu i donatoru ovih Biblija za djecu”, kazao je Prskalo.

“Tijekom sljedećih nekoliko dana organizirat ćemo distribuciju Biblija svim ustanovama koje odgajaju i obrazuju na području Grada Petrinje“, najavio je na kraju ovog susreta zamjenik petrinjske gradonačelnice.

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X