kulturasvimaglgnaslov

GLG Petrinja i plesači SPK „Petrinia“ zaokružili trodnevnu manifestaciju „Kultura svima 2020.“

PETRINJA – Trodnevna manifestacija „Kultura svima 2020.“ koja se od 23. do 25. siječnja odvijala u prostorima POU Hrvatski dom Petrinja, u sklopu projekta „Kultura svima“ sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, zaokružena je ove subote u Velikoj dvorani Hrvatskog doma koncertom Gradske limene glazbe Petrinja i nastupom plesača Sportskog plesnog kluba „Petrinia“.

Gradska limena glazba (GLG) Petrinja, Hrvatskom domu jedan je od pet partnera u ovom projektu. Nakon uspješne matineje „Djeca upoznaju orkestar“ kojom su se prvog dana trodnevne manifestacije predstavili najmlađima, u subotnjoj završnici publiku su počastili i revijalnim koncertom.

„Gradska limena glazba Petrinja će se večeras predstaviti u jednom vrlo zabavnom, revijalnom tonu i nadam se da će se publici svidjeti. Program je za široke mase. Bit će tu i glazbe osamdesetih i glazbe devedesetih, puno mladih ljudi, puno zabavne glazbe i nadam se da će svi uživati“, rekao je uoči koncerta umjetnički voditelj i dirigent Gradske limene glazbe, maestro Josip Kapović.

Trodnevna manifestacija “Kultura svima“ bila je i svojevrsni pokazatelj sudionicima projekta što se još može učiniti kako bi se kulturni sadržaji dodatno približili građanima.

„Ja osobno sam u razgovorima s ljudima na projektu rekao da smatram kako se mora pribjeći nekim novim načinima marketinga, novim načinima oglašavanja, da je vrijeme plakata i „flyera“, odnosno letaka prošlo i da je došlo vrijeme Facebooka, Instagrama, Twittera i ostalih mreža na internetu. To je danas najjednostavniji, najbrži i najsigurniji način kako doći do publike“, kaže Kapović.

U završnoj večeri trodnevne manifestacije „Kultura svima 2020.“, standardnim i latinsko američkim plesovima te skupnim koreografijama mlađih članova, sudjelovali su i plesači Plesnog kluba „Petrinia“.

Iako u konkretnom projektu nisu bili partneri, kao aktivni sudionici i korisnici prostora Hrvatskog doma, rado su se pridružili ovoj manifestaciji, kaže predsjednica „Petrinie“, Natalija Antić Bjelac.

„Obzirom da je Plesni klub „Petrinia“ sveprisutan ovdje u Hrvatskom  domu već, pa bit će sad i punih 12 godina, projektom „Kultura svima“ pozvani smo da sudjelujemo, da damo i nekakva svoja stajališta, mišljenja o svemu što smo mogli svih ovih godina i čuti i vidjeti i sami iskusiti kao korisnici prostorija Hrvatskog doma. Izuzetno nam je drago i čast nam je što smo na takav način pozvani da sudjelujemo u svemu tome, da nam je pružena prilika da i mi kažemo ono što bismo voljeli, željeli. Na kraju krajeva, što uvijek volim istaknuti, želimo zahvaliti na svemu što nam Hrvatski dom svih ovih godina pruža”.

U večerašnjem dijelu manifestacije mi ćemo na pozornici našim sugrađanima pokazati sve ono što se odvija i uvježbava ovdje u Hrvatskom domu, zbog čega smo mi tu i za što koristimo prostorije Hrvatskog doma“, rekla je Antić Bjelac.

Na kraju koncerta, zahvalnice je predstavnicima GLG-a Petrinja i Sportskog plesnog kluba „Petrinia“ uručila voditeljica projekta „Kultura svima“ Selma Buljubašić.

„Ova naša trodnevna manifestacija stvarno je bila kruna ovog projekta u kojoj smo mogli vidjeti različite udruge u našem gradu koje djeluju na području kulture i koje su se s nekim svojim programom predstavile našim sugrađanima. Stvarno mi je jako drago što su se odazvali u ovako lijepom broju i što smo uspjeli ovako lijepe programe složiti i prikazati našim građanima. Nadam se da su građani uživali i da je ovo možda i potencijal za neke slične manifestacije u budućnosti, nešto za razmišljanje“.

Još jednom, zahvalila je svim partnerima na projektu: „Htjela bih i ovom prilikom zahvaliti partnerima na projektu: Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije (UOSI SMŽ), Udruzi Građanski aktivizam (GRAK), Gradskoj limenoj glazbi (GLG) Petrinja, HPD-u „Slavulj“ i Društvu „Naša djeca“ Petrinja što su tijekom cijele provedbe projekta pružali stvarno jako lijepu i veliku potporu u svim aktivnostima koje smo organizirali. Zahvaljujući njima, prostori Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom krenuli su se malo smislenije i organiziranije koristiti. Naročito sam ponosna što smo ovo ljeto i Atrij stavili u funkciju, gdje smo imali projekcije ljetnog kina. Nadam se da ćemo i sljedeće godine s tim nastaviti, da će nas vrijeme poslužiti i da će Hrvatski dom stvarno postati mjesto gdje kultura živi i da će biti centar kulturnih zbivanja u našem gradu“, rekla je Buljubašić.

Projekt „Kultura svima“ koji POU Hrvatski dom, kao njegov nositelj, provodi sa svojim partnerima, jedan je od 34 uspješno ocijenjena projekta za koji su osigurana sredstva iz Europskog socijalnog fonda i Ministarstva kulture u sklopu poziva „Kultura u centru-potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi“. Njegova ukupna vrijednost je 794.669,00 kuna. Od toga, 85 % sredstava osigurano je iz Europskog socijalnog fonda, dok obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15% osigurava Ministarstvo kulture iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Svrha projekta je kvalitetnije i učinkovitije iskoristiti dio prostornih resursa Hrvatskog doma u odnosu na konvencionalne i tradicionalne pristupe. Ciljevi projekta su uspostavljanje lokalnog modela sudioničkog upravljanja prostornim resursima POU Hrvatski dom te jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva, međusektorske suradnje i razvijanje novih kulturno – umjetničkih programa. Provedba projekta traje do 29. veljače 2020. godine. Smisao je da projekt, jačanjem kapaciteta zaposlenika POU Hrvatski dom i aktivnom suradnjom i logističkom podrškom organizacijama koje djeluju na području kulture u osmišljavanju i stvaranju programa koji trenutno možda nedostaju u zajednici i nakon EU sufinanciranja postane samoodrživ.

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "disabled_client",
  "error_description": "The OAuth client was disabled."
}
See here for documentation.
Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X