Godinu dana podrške i pomoći Godinu dana podrške i pomoći
Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije među prvima je na području Sisačko-moslavačke županije počela provoditi program „Zaželi – program zapošljavanja žena“ . Projektom  „Nove... Godinu dana podrške i pomoći

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije među prvima je na području Sisačko-moslavačke županije počela provoditi program „Zaželi – program zapošljavanja žena“ . Projektom  „Nove vještine za jednake mogućnosti“ ukupne vrijednosti 3.248.260,00 kn  cilj je osnažiti i unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja, te s druge strane potaknuti socijalnu uključenost i povećati kvalitetu života krajnjih korisnika, prvenstveno osoba s invaliditetom i osoba starije životne  dobi. Partneri UOSI SMŽ na ovom projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje -Područni ured Sisak, Centar za socijalnu skrb Petrinja i Grad Petrinja.

U sklopu projekta zaposleno je 20 žena. Iako je projektom prvo bilo zamišljeno da svaka žena skrbi za šest korisnika, danas svaka skrbi za njih deset.  Potrebe na terenu su velike te su si žene tijekom prve godine provedbe obilaskom terena, prema potrebama korisnika, same uvele u rad još nekoliko njih tako da danas kroz projekt Udruga  daje podršku  za  dvjestotinjak  korisnika.

Projekt na prvo mjesto stavlja čovjeka, odnosno ljude kojima je pomoć najpotrebnija. Pristup je vrlo individualan, svaka osoba kod koje se  ide ima različite potrebe i navike, a neki  od najčešćih oblika pomoći su:  čišćenje životnog prostora, pratnja do liječnika, pomoć u kuhanju, nanošenje drva za ogrijev, kupnja namirnica, plaćanje računa, pomoć pri obavljanju osobne higijene… Korisnici se vesele svakom dolasku, naročito oni koji žive sami.

„Odabir korisnika nije bio jednostavan i većina njih su u starosti od 50 do  90 godina. Korišteno je više kriterija i većina su samci, ali ima ih u domaćinstvu i po dvoje. Dio njih  izabrali smo zbog nepovoljnog financijskog odnosno materijalnog stanja, ali više njih radi zdravstvenog stanja, odnosno činjenice da u bližoj okolini u poznim godinama nema tko o njima brinuti upravo po pitanjima koja i čine opis poslova koje obavljaju zaposlenice„ , naglašava Manda Šalić, voditeljica projekta i dodaje: „Većina njih nikada ranije nije koristila ovakav  vid pomoći, ali  unatoč tome, s puno povjerenja,  prihvatili su  uslugu koju smo im pružili. To naglašavamo stoga jer smo vidjeli  da ipak kod nekih osoba postoji zazor od činjenice, da do jučer posve nepoznata žena, gotovo svakodnevno zaviruje u ormare, krevete, hladnjak, smočnicu i druge prostore koji ipak imaju obilježje obiteljske privatnosti.“

Projektne aktivnosti, tijekom prve godine provedbe programa,  odvijale su  se u skladu s planom i programom rada. Nabavljeno je 20 bicikla koji ženama omogućuju lakšu  mobilnost i sam rad na terenu.
Udruga je uspješno provela javnu nabava te se aktivnost podjele paketa higijenskih potrepština krajnjim korisnicima odvija  planski. Higijenski paketi planirani su na mjesečnoj razini po krajnjem korisniku do najviše 200,00 kn. Projektnom prijavom UOSI SMŽ je planirala 120 krajnjih korisnika na području cijele Sisačko-moslavačke županije, ali zbog velikog broja osoba starije životne dobi kojima je potrebna pomoć, projektni tim donio je odluku da se osnovne higijenske potrepštine rasporede ravnomjerno za sve korisnike. Svi podijeljeni paketi higijenskih potrepština sadrže osnovne higijenske artikle, koji na zadovoljstvo korisnika, ali i na zadovoljstvo zaposlenih žena, olakšavaju održavanje domova krajnjih korisnika čistim i ugodnima za život.

Na sam Badnjak, u prosincu 2018., na vrata Male kuće pokucala je udruga Smiješak i uručila Udruzi donaciju prehrambenih proizvoda koju smo dijelom i podijelili  korisnicima našeg programa Zaželi koji su slabijeg imovinskog stanja ili su osobe s invaliditetom. Na taj način smo im malo uljepšali blagdanske dane.

Ženama zaposlenima na projektu omogućeno je i stjecanje dodatne naobrazbe.  Zaposlenih 15  od 20 žena uspješno je završilo verificirani program „Njegovatelj starijih i  nemoćnih osoba“ i „Računalni operater“ te su po završetku dobile javnu ispravu koja se može  evidentirati u e-radnoj knjižici.

U ovoj životnoj dobi ponekad nije dovoljno  samo steći određene kvalifikacije, nego je potrebno i osnaživanje i usmjeravanje te podizanje svijesti o položaju u društvu, obitelji i radnoj sredini. Projektne aktivnosti Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije  inače su  sadržajno bogate i raznovrsne te povremeno u njih uključujemo i zaposlene žene u programu Zaželi .  Jedna od tih aktivnosti je psihosocijalno osnaživanje za roditelje, članove obitelji,  mlade i odrasle osobe s invaliditetom i ostale korisnike. U ovu aktivnost povremeno su uključene i zaposlene žene gdje mogu dobiti termine za  individualnu psihosocijalnu podršku i sudjelovati u grupnim razgovaraonicama i radionicama na temu osobnog  osnaživanja.

Zaposlenice ovog programa imaju pravo, kao i svi ostali zaposlenici, na godišnji odmor, ali ni tada naši korisnici pomoći ne ostaju bez podrške jer smo rad  organizirali na način da u vrijeme trajanja godišnjeg odmora skrb o konkretnom korisniku, u možda malo smanjenom obimu, preuzeti  na sebe neka druga žena.

„Projekt „Nove vještine za jednake mogućnosti“ nailazi na pohvale sa svih strana, što dokazuje prije svega povećani broj krajnjih korisnika. Nakon godinu dana, sa zadovoljstvom  mogu reći da imamo samo pozitivne ishode. Projekt će trajati do 2020. godine, a nakon toga će žene imati veću mogućnost zapošljavanja u svojoj struci.“- ponosno ističe voditeljica projekta Manda Šalić.

Komentari

Matea Srebačić Novinar / Voditelj

Glas osvježenja u eteru Petrinjskog radija. Višegodišnje iskustvo u radu u medijima kao voditeljica i novinarka odlučila je pokazati u našem okruženju Petrinjskog radija i Portala53. Budit će vas rano ujutro ili vam poslijepodnevne sate učiniti opuštenijima, nasmijavati vas ili vam uljepšati dan svojim osmijehom, naravno, i davati vam uvijek i na vrijeme sve potrebne informacije.