Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
KUDHgoranaslov

Godišnja Skupština KUD-a „Hrastovička gora“

HRASTOVICA – Kulturno – umjetničko društvo „Hrastovička gora“ Hrastovica održalo je proteklog vikenda svoju redovnu godišnju Izvještajnu Skupštinu. Podnoseći izvješće o radu u prošloj godini, predsjednica KUD-a, Ljiljana Sigur kazala je kako se epidemiološka situacija zbog koronavirusa odrazila i na njihov rad.

„Malo je proba održano, naravno s obzirom na prošlu godinu koja je bila teška, naporna i zbog korone nismo imali gotovo nikakvih nastupa, međutim imali smo ipak nekoliko proba koje su bile nužne, samo zbog nekih izuzetnih situacija i to naravno, poštujući epidemiološke mjere.“

Ipak, kaže, dio planiranih aktivnosti uspjeli su odraditi: „Imali smo nekakvih sedam aktivnosti – ipak dovoljno, s obzirom na cijelu situaciju. U veljači smo, prije samog „lock downa“, točnije 26.veljače, održali radionicu tehnike pjevanja pod vodstvom gospodina Bojana Pogrmilovića, vokalnog pedagoga, umjetničkog voditelja i dirigenta ansambla „Lado“ koju smo i samostalno financirali. Bilo je zanimljivo, korisno i jako učinkovito, no šteta je što nismo mogli imati kontinuitet u radu. Potrudit ćemo se i pokušati ponovno organizirati ovakve radionice kad nam prilike to dozvole. Inače, gospodin Pogrmilović je zvao odmah prvih dana potresa – pitao je kako nam može pomoći, ponudio pomoć u pohrani naših nošnji koje bismo popisali, fotografirali i čuvali po potrebi. No kako nije bilo potrebe za tim, jer smo se već snašli, nazvala sam ga, zahvalila i oboje smo iskazali želju za ponovnom suradnjom. On je ponudio da će nam, kad bude moguće, održati ponovno prvu radionicu „gratis“ nakon ovog svega.“

Za Lovrenčevo, članovi KUD-a „Hrastovička gora“, kao i svake godine u petrinjskom su parku predstavili svoju baštinu, naravno, u skladu s prilikama koje su tada bile na snazi. Pjevanjem su sudjelovali na misnom slavlju za blagdana Bartolova u svom mjestu Hrastovici.

„Četvrtu aktivnost imali smo 28. kolovoza u Hrvatskom domu u Petrinji gdje smo snimali pjesmu „Hrvati, Hrvati“ i nakon prikupljanja dokumentacije, fotografija i audio zapisa sve je predano u Ministarstvo kulture te je pokrenut postupak za zaštitu pjesme kao kulturne nematerijalne baštine. Taj postupak i provjera potrebnih podataka obično traju oko šest mjeseci, nakon čega ćemo dobiti njihov odgovor. Vidjet ćemo hoće li biti pozitivan ili negativan – mi se nadamo da će biti pozitivan. Petu aktivnost smo imali u Petrinji u Interpretacijskom centru baštine Banovine gdje smo 9. listopada promovirali Etno bojanku Hrastovice na kojoj smo radili tijekom ljeta. Program promocije uveličali smo kraćim pjevačkim programom – s plesom nismo htjeli ići zbog mjera koje su još uvijek bile na snazi“, podsjetila je Sigur.

U listopadu su organizirali večer na kojoj su ostvarili donacijski prihod za svoj KUD, a u prosincu su, uoči Božića, izradili kalendare s fotografijom KUD-a i prigodne promotivne suvenire za svoje članove, kao uspomenu i mali dar za njihov rad i trud.

„Još uz to bih spomenula da smo usporedo, tijekom cijele godine, radili na završavanju pjesmarice „Pjesmom i plesom kroz Hrastovicu“ koja je zbog korone, zbog potresa, zbog nedostatka financija i brojnih problema oko korekture – čak četiri korekture smo imali – bila usporena. No nakon trogodišnjeg upornog rada, sa zadovoljstvom mogu reći da je pjesmarica izašla iz tiska, u petak popodne nam je dostavljena i jako je lijepa. U početku smo krenuli s 10 pjesama, to je bio prvi dogovor, a na kraju smo završili s 42 pjesme. Naradili smo se oko toga, ali naravno, nije nam žao. Sve smo isfinancirali i matrice da imamo za daljnji rad i notne zapise koji su se sad našli u toj našoj pjesmarici. Tko bude zainteresiran moći će nam se obratiti ako ju želi imati u svom posjedu – prodavat ćemo ju po cijeni od 100 kuna“, kazala je predsjednica KUD-a „Hrastovička gora“.

Dodala je kako su i u prošloj godini održavali Facebook profil KUD-a koji koriste kao sredstvo komunikacije i promocije svog djelovanja i običaja svog kraja.

„Da bi KUD postigao još vidljiviji, uspješniji napredak, bilo bi dobro i potrebno angažirati stručnog voditelja kojeg mi nažalost nemamo jer se sve veže uvijek uz financije, ali evo, možda dođu neka bolja vremena. Sve u svemu, mogu kao zaključak reći da sam, s obzirom na sve okolnosti koje su bile, osobno jako zadovoljna učinjenim u 2020. godini“, zaključila je Sigur.

Svoje projekte nastojali su financirati apliciranjem na različite natječaja Grada i Županije: „Aplicirali smo na nekoliko natječaja Grada Petrinje, za organizaciju Bartolova, Seosku olimpijadu i Košaricu veselicu koji nisu održani, naravno zbog prilika koje su nas sve zadesile uslijed korone, ali za program rada KUD-a odobren je isto tako projekt i tu smo morali dosta toga reducirati, jer nismo sva sredstva koja su nam odobrena dobili. Tek nešto pola od toga, tako da smo morali zaista puno toga izbaciti i naći koji su sad trenutno naši prioriteti. Imali smo i projekt izdavanja pjesmarice apliciran na natječaj Sisačko-moslavačke županije – Zajednice udruga u kulturi, za sufinanciranje matrice i notnih zapisa i sufinanciranje pjesmarice. Poslali smo i zamolbe za donacije na brojne adrese. Neki su se odazvali, neki nisu mogli, međutim, sve smo projekte uspješno zatvorili, napisali izvješća, kopirali, priložili sve račune, fotografije, sve precizno dokumentirali zajedno s linkovima praćenja u medijima“, objasnila je predsjednica „Hrastovičke gore“.

Uz izvješća o radu i financijama u prošloj godini na Skupštini je prihvaćeno i izvješće Nadzornog odbora koji je obavio uvid u financijsko i materijalno poslovanje te utvrdio da nema nepravilnosti u radu KUD-a.

Plan za 2021. godinu i za ovaj KUD je neizvjestan, kaže predsjednica Sigur, jer teško je predvidjeti što će se moći odraditi, obzirom i na epidemiološke mjere i čitavu situaciju na našem potresom pogođenom području: „Ono što za sada sigurno znamo je da je Upravni odbor donio odluku da ćemo promociju naše Pjesmarice imati negdje u proljeće, u petom mjesecu, kad možda bude bolja epidemiološka situacija. Nadamo se i lijepom vremenu pa da to možemo održati vani, ispred našeg Doma u Hrastovici. Druga aktivnost za koju isto tako već znamo je poziv na partnerstvo koji nam je uputila gospođa Martina Mladenović iz Interpretacijskog centra baštine Banovine koji će u šestom mjesecu izložbom obilježiti 150 godina od rođenja Stjepana Radića. Postav izložbe o Stjepanu Radiću gospođa Martina bi dopunila i predmetima s naše izložbe koja je u Interpretacijskom centru u listopadu bila postavljena za promociju naše „Bojanke“. Stajala je tamo sve do potresa. Bilo je šteta da ju mičemo, jer je zaista bila jako lijepa, živopisna, bogata. Martina je sve to uspjela spasiti, pospremiti i sad je pitala bili mi bili voljni sudjelovati, na što smo naravno pristali“, pojasnila je Sigur.

Ove godine željeli bi snimiti i spot o svom KUD-u, kao nešto što će ostati kao trajni zapis njihova rada i poslužiti kao promotivni materijal i njihova Društva i mjesta. Ovaj su projekt aplicirali na natječaj Sisačko-moslavačke županije i nadaju se da će rezultat biti pozitivan.

„Što se tiče financijskog plana, obzirom na cijelu situaciju, javljat ćemo se, aplicirati na natječaje, kako koji izlazi, ali za ovu godinu financijski zaista nismo mogli složiti ništa „pametno“ – jednostavno, kako se što bude događalo, rješavalo, tako ćemo se i mi tome prilagođavati“, zaključila je predsjednica KUD-a “Hrastovička gora” Ljiljana Sigur.

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X