Izbornik
pčelarinaslov

Godišnja Skupština Pčelarske udruge Petrinja – počasnim članovima proglašeni Franjo Kovač i Matija Bučar

PETRINJA – Članovi Pčelarske udruge „Petrinja“ u nedjelju, 1. ožujka 2020. održali su u prostoru Lovačkog doma LU „Fazan“ u Petrinji svoju redovnu godišnju Skupštinu. Od 75 članova koji su dosad uplatili godišnju članarinu, Skupštini je nazočilo njih 45. Inače se broj članova na godišnjoj razini kreće oko 90, kaže predsjednik Udruge, Mihael Jurić.

„Pčelarska udruga Petrinja konstantno ima devedesetak članova koji plaćaju članarine. Petrinjska udruga pčelara ima visok nivo aktivnosti, a najbitniji projekt koji smo pokrenuli je projekt zaštite izvornosti kestenovog meda s područja Banovine. U tome je petrinjska Pčelarska udruga „lokomotiva“ svim pčelarskim udrugama na području Sisačko-moslavačke županije, odnosno na području Banovine. Uspjeli smo ishoditi i sredstva Sisačko-moslavačke županije koja u ovoj 2020. godini izdvaja 100 tisuća kuna za ovaj projekt koji provodimo u suradnji s Agronomskim fakultetom. Dio sredstava je i od Grada Petrinje i svih zainteresiranih jedinica lokalne i regionalne samouprave kako bismo taj projekt priveli kraju“.

Jurić je objasnio zašto je projekt brendiranja i zaštite izvornosti  „banskog meda“ važan za pčelare s područja čitave Banovine.

„Kada taj projekt realiziramo, naši će pčelari i dalje proizvoditi kestenov med, ali ćemo za njega moći dobivati bolju i kvalitetniju cijenu, jer ćemo tim projektom jednostavno „izbistriti“ sve one kriterije i elemente koji pokazuju da je kestenov med s područja Banovine jedan od najkvalitetnijih svjetskih medova. Smatramo da imamo jedan dobar proizvod u svojim rukama, samo moramo učiniti određene korake kako bi dobili kvalitetnu cijenu. Upravo to Pčelarska udruga Petrinja i čini. To će nam i u sljedećem mandatnom razdoblju biti jedan od prioritetnih zadataka, naravno, uz sve ostale naše zadatke – širenje, reklamiranje pčelarstva, očuvanje biološke raznolikosti kestenovih šuma i svega onoga što je bitno za okoliš i suživot čovjeka i prirode i pčela.“

Kako su svi članovi Pčelarske udruge „Petrinja“ i članovi Hrvatskog pčelarskog saveza, na početku Skupštine pozdravio ih je predstavnik pčelara SMŽ pri Hrvatskom pčelarskom savezu, član Upravnog odbora HPS-a, Dražen Kocet iz Pčelarske udruge „Lipa“ Popovača. Upoznao ih je s aktualnim nastojanjima Hrvatskog pčelarskog saveza da se kvalitetni med domaćih pčelara plasira na police trgovačkih centara, uz tzv. „nacionalne staklenke“ kao jamstvo podrijetla i kvalitete kupljenog meda. „Kvaliteta meda koji proizvodite, jedino je jamstvo da će u tome i uspjeti“, poručio je Kocet kolegama pčelarima.

Inicijativu kojom bi se smanjio uvoz nekvalitetnog meda, pozdravlja i predsjednik Pčelarske udruge Petrinja, Mihael Jurić: „Za sada naši pčelari svoj med prodaju ili na kućnom pragu ili preko sajmova ili ga prodaju određenim kupcima koji kroz nekakve svoje kanale taj med prodaju ili za izvoz ili zainteresiranim domaćim trgovačkim lancima. Inicijativa je Hrvatskog pčelarskog saveza da pčelare s naših lokalnih terena okupi u jednu zajedničku udrugu ili organizaciju koja bi tada nastupala prema zainteresiranim trgovačkim centrima. Osobno taj projekt pohvaljujem i imam od njega velika očekivanja. Smatram da će na taj način naši kupci na svom tržištu, u svojim trgovačkim centrima biti sigurni da kupuju domaći med domaćih pčelara, ako iza toga stoji jedna institucija koja oko svega toga vodi brigu. Mislim da je to jedan dobar projekt koji treba zaživjeti. U mnogim susjednim državama takvi projekti već postoje. Zahvaljujući njima, povećala se proizvodnja meda, ali se i smanjio uvoz koji nama pčelarima upravo najviše smeta. Smatram da bi to imalo mnogostruke učinke i pohvaljujem Pčelarski savez ako im je aktivnost u tom smjeru. Dapače, stavljamo se na raspolaganje da u tom projektu pripomognemo.“

Petrinjski pčelari na svojoj su godišnjoj Skupštini usvojili niz izvješća. Predsjednik Udruge izvijestio je o radu u protekloj godini. Kao najvažniji projekt na kojem su radili još jednom je istaknuo brendiranje, odnosno zaštitu geografske izvornosti kestenovog meda s Banovine ili „banskog meda“. Članovi Udruge, prošle su godine, 9. prosinca, na blagdan sv. Ambrozija, zaštitnika pčelara, sudjelovali i u obilježavanju Školskog mednog dana u OŠ Gora. Organizirali su i predavanja za pčelare, a članovi Udruge sudjelovali su i na različitim manifestacijama, sajmovima i izložbama (Lovrenčevo, Festival kestena, Tominje, Petrinjska kobasijada, Zlatna pčela u Topuskom). Održavaju i svoju Facebook stranicu na kojoj članove izvješćuju o aktivnostima Udruge.

Osim članarinama, sredstva su za svoje aktivnosti tijekom prošle godine, nastojali namaknuti i apliciranjem na različite natječaje. Na natječaju LAG-a Zrinska gora – Turopolje dobili su 4 tisuće kuna. Sami su dodali još tisuću kuna, pa su za 5 tisuća kuna kupili sto sadnica kestena u Gornjoj Bačugi. Sudjelovali su i na natječaju Grada Petrinje na kojem su dobili 4 tisuće kuna za ispitivanje antioksidacijskih svojstva banskog kestenovog meda. Zajedno sa Zajednicom udruga pčelara SMŽ lobirali su u Županiji za promjene u sufinanciranju pčelara. SMŽ će tako ove godine po prvi puta krenuti s poticajima pčelarima od 10 kuna po košnici (natječaj je proveden tijekom veljače), izvijestio je između ostalog Jurić.

Prijedlog Programa rada i Financijski plan za 2020. predstavio je tajnik Udruge Srećko Panežić.

I u ovoj godini, najavio je, naglasak ostaje na aktivnostima usmjerenim na brendiranje „banskog kestenovog meda“ i zaštitu njegove izvornosti te suradnji sa zainteresiranim udrugama i institucijama na zaštiti pitomog kestena na području Zrinske gore, koja obuhvaća i inicijativu za proglašenje Zrinske gore regionalnim parkom. Na prijedlog dr.sc. Zdenka Franića,   u Program rada za 2020. godinu uvrštena je i izložba o doajenu petrinjskog pčelarstva Milanu Krizmanu koju će organizirati u suradnji s Interpretacijskim centrom baštine Banovine.

Izvješće Nadzornog odbora o zakonitom i statutarnom poslovanju Udruge u 2019. godini podnio je predsjednik NO-a Boris Bučar. Nadzorni odbor utvrdio je kako su sve odluke u 2019. donošene  pravovaljano, a nadzor financijskog poslovanja pokazao je da se ono odvijalo u skladu s propisima o računovodstvu neprofitnih organizacija.

Financijsko izvješće za prošlu godinu podnijela je blagajnica Udruge Marijana Radošević. Udruga je lani ostvarila 44.105,00 kuna prihoda (najviše od članarina: 34.103,00 kune). Rashodi s iznosili 53.647,00 kuna te je ostvaren manjak prihoda nad izdacima u iznosu od 9.542,00 kune, koji je u cijelosti pokriven viškom prihoda iz prethodnih godina.

Izvješće Povjerenika za izvođenje evidencije pčelara i pčelinjaka te katastra pčelinjih paša, podnio je Igor Školneković koji je dužnost povjerenika u Udruzi preuzeo prošle godine. „Lani je na našem području bilo evidentirano 5.766 košnica kod 86 pčelara“, izvijestio je Školneković, uz napomenu kako to vjerojatno nije potpuni broj, jer postoji dio pčelara koji iz nekih razloga ne prijavljuju svoje košnice.

Kako Pčelarska udruga „Petrinja“ radi na projektu zaštite izvornosti banskog kestenovog meda, lani su proveli i projekt „Antioksidacijska svojstva banskog kestenovog meda“ o čemu je izvijestio dr.sc. Zdenko Franić. Rekao je kako su u Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada analizirani uzorci kestenovog meda lokalnih pčelara – 23 uzorka iz konvencionalne proizvodnje i 2 iz ekološke proizvodnje. Uz antioksidacijska svojstva, analizirano je i 25 elemenata koji se nalaze u medu. Na primjeru australskog i novozelandskog „manuka“ meda, poznatog u čitavom svijetu, objasnio je kako su ukupni fenoli i antioksidacijski kapacitet posebno visoki kod tamnih medova.

„Mi smo ovim istraživanjima pokazali da je kestenov med s ovih područja, ako ne superiorniji, barem u razini manuka meda. Ono što nam još nedostaje je bolji statistički uzorak. Kroz nekoliko godina i tu se nadamo da ćemo uspjeti nastaviti sa tim istraživanjima da dobijemo ne samo statistiku što se tiče područja i broja uzoraka, nego i statistiku kroz neki vremenski slijed od nekoliko godina. Završetkom ovog projekta bi se uz dobro brendiranje kestenovog meda mogla postići daleko veća cijena, ukoliko bi se s medom organizirano nastupilo na stranom tržištu“, rekao je Franić.

Sva izvješća usvojena su jednoglasno, kao i odluka da visina članarine i u ovoj godini ostane 350 kuna. Jednoglasno je donesena i odluka o imenovanju dvojice novih počasnih članova. Ove godine, u skladu sa Statutom Udruge, za počasne članove predloženi su Franjo Kovač i Matija Bučar.

„Franjo Kovač, rođen je 3.1.1940. godine. Pčelarstvom se bavi od 1952. Jedan je od sudionika sastanka na kojem je 1952. godine osnovana prva Pčelarska udruga na području Petrinje. Bio je predratni predsjednik Udruge i jedan od obnovitelja rada Pčelarske udruge nakon Domovinskog rata te dugogodišnji član Upravnog odbora Udruge. Stručan, strpljiv i pedantan, uzor je pčelarima za sve generacije“, stoji u obrazloženju prijedloga za Franju Kovača.

„Matija Bučar, rođen je 14. 9.1943. Jedan je od najstručnijih članova ove Udruge. Autor je više desetaka objavljenih stručnih članaka na temu pčelarstva, a održao je i više desetaka predavanja na temu pčelarstva. Autor je i urednik nekoliko tiskanih naslova, poput „Medonosnog bilja kontinentalne Hrvatske“, „Zrinska gora – regionalni park prirode“,“Priručnik za ogledne radionice pčelarstva u učioničkim zadrugama“ itd. Stalni je suradnik časopisa „Hrvatska pčela“. Sudionik je osnivanja prve Pčelarske udruge na području Petrinje 1952. godine i jedan od obnovitelja rada Pčelarske udruge nakon Domovinskog rata. Istaknuti je član Upravnog odbora ove Udruge te neumorni borac za zaštitu prirode, posebno područja naše Banovine“, stoji u obrazloženju za Matiju Bučara.

„Oba člana su na svu sreću još uvijek živući, a jedni su od rijetkih koji su prisustvovali tom sastanku 1952. godine koju baštinimo kao godinu osnutka naše Udruge. Možemo slobodno reći da su oni nukleusi iz kojih se razvila naša Udruga. Iz tog razloga, Upravni odbor ih predlaže za počasne članove“, obrazložio je tajnik Udruge, Srećko Panežić. U ime prof. Matije Bučara, priznanje je preuzeo njegov sin Boris Bučar, a u ime nagrađenih, obratio se Franjo Kovač:

„U vrijeme kada smo mi osnivali Udrugu, to je bila 1952. godina, ja sam bio još onda dječarac, dečkić, dvanaestogodišnjak, pčelario sam s pčelama ovdje na Poljoprivrednoj školi, s pokojnim Tomom Šoštarićem, mojim učiteljem, kasnije s gospodinom Bučarom. Uglavnom, što se tiče košnica s kojima smo mi onda radili, to su bile košnice najčešće „krizmanovke“, pletare i kućna izrada – bilo je puno majstora koji su radili košnice, tako da to nije ni približno slično ovome današnjem, ali to su bili počeci. Ja svima zahvaljujem. Drago mi je da vas vidim tolike članove u odnosu na ono vrijeme poslijeratno kada su to bili počeci. Ja se nadam i želim veliku budućnost našem pčelarstvu na našem području“, poručio je Kovač.

Uspjeh u daljnjem radu i „mednu godinu“, članovima Pčelarske udruge „Petrinja“ poželjeli su i gosti njihove Skupštine -Drago Plaščar, predsjednik Udruge pčelara Popovača i predsjednik Pčelarskog društva Sisak Boris Mirilović.

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X