Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
donacija05062020gore

Grad donirao 13.581 kuna petrinjskoj Bolnici za nabavku „AIR02“ uređaja

PETRINJA – U Maloj vijećnici petrinjske gradske uprave petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović simbolično je uručio ček dr.Gordani Stjepanović, voditeljici Odjela za pulmologiju i dugotrajno liječenje s palijativnom skrbi Opće bolnice dr.Ivo Pedišić Sisak. Riječ je o donaciji Grada Petrinje navedenom Odjelu za kupnju aparata za disanje „AIR02“.

Dr.Stjepanović se zahvalila na doniranim financijskim sredstvima za kupnju njima neophodnog aparata. „Po čemu je ovaj aparat toliko poseban? Kao prvo, on je jedan od najnovijih na tržištu i najnovije dostignuće u respiratornoj patologiji bolesnika, što znači, primjenom ovog aparata mi možemo aplicirati vrlo visoke doze kisika direktno bolesniku u pluća, čak pri pritoku od 50 litara u minuti, što na dosadašnji konvencionalni način moglo se isporučiti osam litara kisika takvim bolesnicima“, rekla je dr.Stjepanović te dodaje kako će ovaj aparat jako puno značiti njihovom Odjelu u Petrinji, a posebice njihovim pacijentima.

„Kod bolesnika koji imaju poteškoće u gornjim dišnim putevima, sa recimo velikom količinom sekreta, bilo da se radi o usnoj šupljini, jednjaku ili ždrijelu, kod takvih bolesnika taj sekret zaostaje pa se normalnim, dosadašnjim načinom aplikacije kisika, kisik nije mogao apsorbirati tako da nisu imali baš neku veliku korist od primjene tog kisika. Za razliku od toga, ovaj aparat će, idemo to tako reći, jednostavno propuhati njihove dišne putove, ukloniti taj sekret i vrlo brzo dopremiti dovoljnu količinu kisika koja će biti zagrijana na tjelesnu temperaturu pacijenta, koja će biti ovlažena, tako da će pacijent prodisati za pet do deset minuta“, dodaje dr.Stjepanović te dodaje kako će korištenjem ovog uređaja, izbjeći stavljanje pacijenta na mehaničku ventilaciju, postići će brzo poboljšanje, skratiti dužinu liječenja i smanjit će troškove.

Zahvalila se Gradu Petrinji i petrinjskom gradonačelniku Darinku Dumboviću što su još jednom prepoznali potrebe njihovog Odjela i donacijom od 13.581,24 kune, koliko je još nedostajalo financijskih sredstava za nabavku ovog uređaja, omogućili petrinjskom Odjelu da nabavi uređaj „AIR02“.

„Sada kada idemo dalje onda možemo reći kako i na koji način funkcionira naša bolnica, koliko je ona ovdje trajna vrijednost, 70 i nešto godina, koja ustvari želi stvarati svoj identitet i da ta tradicija ovdje bude ne samo zbog kadrova, nego i svega onoga što mi kao grad želimo biti u budućnosti, pozicionirani sa tim zdravstvenim standardom koji je vezan za plućne bolesnike“, rekao je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović koji je obećao pomoć i u budućnosti.

Izrazio je zadovoljstvo što se Grad Petrinja mogao priključiti ovom projektu koji je donacijski i koji senzibilizira javnost. Dumbović se na kraju još jednom zahvalio svim zdravstvenim djelatnicima na svemu što su učinili tijekom borbe protiv koronavirusa u Hrvatskoj.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X