Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
naslovna 1

“Grad po mjeri čovjeka koji može voljeti” uskoro dostupan kao audio knjiga

PETRINJA – U zelenom srcu grada, petrinjskom gradskom parku, održano je javno snimanje pjesničkog recitala pjesnikinje Monike Herceg pod nazivom „Grad po mjeri čovjeka koji može voljeti“. Riječ je o još neobjavljenim pjesama ove pjesnikinje koje su, između ostalog, njezina osobna refleksija na potresom uništen rodni grad.

„Mi smo bili, zapravo ja se nadam, nekako emotivni i koherentni i mislim da nam je svima koji smo ovo radili bitan grad Petrinja – meni sigurno jest. Mislim da Petrinja može biti grad koji može dati puno toga i dalje, bez obzira na sve, i da mi zapravo moramo svi davati tom gradu nešto što možemo donijeti natrag. Ja evo živim u nadi da će se Petrinja polako vraćati, bez obzira na stanje kakvo jest, i već smo svi postali svjesni, čini mi se, da će neke situacije ostati trajnije nego što se nadali, da je nebriga države kakva jest – ali čini mi se da ono što ovaj grad ima, je to neko ljepše i humanije srce i da se kulturom možda može barem taj dio vratiti natrag.„ – kazala je Herceg.

“Smiješno je da se ovakve stvari nemaju gdje izvoditi pa je to i neka vrsta apela na činjenicu da mi u Petrinji zaista više nemamo nikakav kulturni prostor koji bi se mogao iskorisititi i što god da radimo imamo veliki problem gdje da to zapravo radimo. Grad bez mogućnosti da održava društvene i kulturne događaje zaista je uveliko osiromašen grad.” – istaknula je Herceg te emotivno dodala:

“Mislim da smo svi nekako pokazali s tim tekstovima koliko nam je zapravo stalo do ovog grada. Ono što mi imamo su te riječi koje vole grad, a nadamo se da ćemo i na još neke drugačije načine moći doprinijeti, ako ništa onda barem tome da se više kulture dovede ovdje i da građani imaju mogućnosti i u ovom razrušenom gradu pronaći nešto drugo za sebe.“

Ljubica Letinić, jedna od osnivačica platforme za slušanje audio knjiga “Book & Zvook” objasnila je što ih je nagnalo da događaj organiziraju upravo u Petrinji: „Željeli smo i imali smo potrebu u Petrinji organizirati nešto što je blisko našoj produkciji. Zvali smo Moniku obzirom da je ona svojim pjesništvom kod nas promijenila i samu percepciju pjesništva. Zamolili smo ju da bude glavni gost i da pripremi svoj recital. Htjeli smo da to bude na nekom otvorenom mjestu i zbog pandemije i zbog činjenice da smo u samom gradu. Željeli smo naprosto nešto pokloniti Petrinji. U toj nemoći da se išta promijeni htjeli smo tom malom gestom napraviti promjenu i neki pomak. Mislim da su oni u tom višeglasu uspjeli dočarati, koncentirajući se na pitanje što nakon potresa i što nakon jedno takvog dramatičnog i uznemirujućeg događaja koji je transformirao u potpunosti i grad i živote ljudi ovdje, kako nastaviti u toj Petrinji živjeti.“ – kazala je Letinić.

U višeglasu su, uz Moniku, sudjelovali i petrinjski pjesnici Ines Kosturin i Miroslav Kirin te mladi glumac Vid Bešlić dok se za glazbenu podlogu svojim skladbama pobrinuo Maro Market. Inače, „Grad po mjeri čovjeka koji može voljeti“ projekt je produkcijske kuće Audio Store Transonica koja se bavi snimanjem audio knjiga i stoji iza prve domaće aplikacije za njihovo slušanje “Book & Zvook”. Dodajmo i to kako je događaj financiran sredstvima Ministarstva kulture i medija RH u okviru Programa Godina čitanja.

Ukoliko ste propustili uživo čuti i doživjeti ovaj performans, bez brige, snimljeni recital uskoro će biti dostupan u obliku audio knjige na aplikaciji Book & Zvook.


 

Monika Perlic

Monika Perlic

Monika Perlić, novo je mlado lice u programu Petrinjskog radija. Radijsko iskustvo stjecala je na drugim radio postajama, a od sada ju svakodnevno možete slušati u našem programu. Budit će vas rano ujutro ili vam poslijepodnevne sate učiniti opuštenijima, nasmijavati vas ili vam uljepšati dan svojim osmijehom, naravno, i davati vam uvijek i na vrijeme sve potrebne informacije.

NAJNOVIJE VIJESTI

X