Izbornik
gimgszazeli13082020

Građanska inicijativa završava s provedbom Programa Zaželi

SISAK – Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ završava s provedbom Programa zapošljavanja žena Zaželi, projekta ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno (UP.02.1.1.05.0119) kojeg je provodila 27 mjeseci, a koji je sufinanciran sredstva Europskog socijalnog fonda Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., uz partnerstvo Centra za socijalnu skrb Sisak, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Sisak i Grada Siska.

Na projektu je bilo zaposleno 10 dugotrajno nezaposlenih žena od kojih su sve bile u dobi starije od 50 godina života i osobe s invaliditetom. Šest žena je završilo edukaciju od kojih su dvije završile osposobljavanje za računalnu operaterku i četiri osposobljavanje za njegovateljicu starijih i nemoćnih osoba. Tako su postale konkurentnije na tržištu rada. Sve zaposlene žene bile smo osposobljene za rad na siguran način i redovito su obavljale specijalističke preglede za izdavanje sanitarnih iskaznica.

Tijekom cijelog vremena provedbe projekta, a osobito s pojavom pandemije COVID-19 intenzivno se je radilo – istaknula je voditeljica projekta dr. sc. Daša Poredoš Lavor. Zadnjih mjeseci provedbe mnogi su krajnji korisnici htjeli da im se u tom razdoblju što više pomogne, što više poslova odradi – a to se osobito odnosi na poslove oko pripreme drva za zimu. To je zahtijevalo veće zajednički organizirane akcije u kojima smo svi sudjelovali. Bilo je potrebno puno koordinacije i dogovora kako bi pokušali podmiriti potrebe i očekivanja i uskladiti mogućnosti zaposlenih žena koje su sve imale od devet do 11 krajnjih korisnika. Od ukupno planiranih 60 krajnjih korisnika kako su planirali na početku provedbe, Građanska inicijativa Moj grad Sisak je do kraja provedbe projekta usluge pružila za 121 krajnjeg korisnika odnosno 94 kućanstava.

Kroz 36 784 sati neposrednog rada žena na terenu pružane su usluge koje smo sistematizirali u 19 osnovnih skupina tipova usluga: Priprema obroka i pomoć pri pripremi obroka, Pomoći pri održavanju kućanstva, Pomoć pri održavanju osobne higijene, Pomoć pri održavanju okućnice, Dostava živežnih namirnica, Dostava lijekova, Pratnja na razna odredišta, Usluge plaćanja računa i slanja pošte, Pomoć pri ostvarivanju zdravstvene skrbi, Pomoć pri ostvarivanju socijalne skrbi, Pomoć pri ostvarivanju mirovinske skrbi, Pomoć pri ostvarivanju pravnog savjetovanja i prava na besplatnu pravnu pomoć, Pomoć pri ostvarivanju materijalne i nematerijalne pomoći pri raznim subjektima u zajednici, Podrška u socijalnoj integraciji (susreti u Knjižnici, na Tržnici i sl.), Poticanje na sudjelovanje u rekreativnim i kulturnim događanjima, Poticanje u korištenju usluga povezanih s ljepotom i zdravljem, Poticanje povezivanja umirovljenika i međusobno aktivno provođenje vremena, Razgovori podrške i informiranja, Ostalo, te Online podrška koju je pružala voditeljica projekta s pojavom pandemije COVID-19. Ukupno je pruženo 30 194 opisanih usluge. Izdvajamo dio brojčanih podataka:

–              Priprema i pomoći pri pripremi obroka – 2824

–              Pomoći pri održavanju kućanstva – 4782

–              Pomoć pri održavanju okućnice – 1616

–              Dostava živežnih namirnica – 4565

–              Usluge plaćanja računa i slanja pošte – 1538

–              Razgovori podrške i informiranja – 7766

Iskustva korisnica zaposlenica nakon provedbe projekta su različita: dio se aktivno informira o mogućim daljnjim zapošljavanjima i navedeno ostvaruje pri novim korisnicima Programa Zaželi, dio se želi odmoriti, pa će potom promišljati što će dalje, dio je s obitelji odselio u razvijene zemlje EU, a ima i promišljanja o pokretanju vlastitog posla – pojasnila je Poredoš Lavor.

Kao što smo već najavljivali Građanska inicijativa ne ide u fazu II. provedbe projekta.

Svim poštovanim umirovljenicima koji su bili naši krajnji korisnici, partnerima i zaposlenicama zahvaljujemo na suradnji tijekom provedbe projekta ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno. Posebnu zahvalu za uvijek prisutnom konstruktivnom podrškom i razumijevanjem upućuju stručnoj savjetnici Juanette Budimilić Mikolaci – poručuju iz Građanske inicijative „Moj grad Sisak“.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X