Gradonačelnik Dumbović u Hrvatskom saboru primio Žarka Roksandića Gradonačelnik Dumbović u Hrvatskom saboru primio Žarka Roksandića
PETRINJA – Gradonačelnik Darinko Dumbović je u Hrvatskom saboru primio Žarka Roksandića, Petrinjca koji već desetljećima živi u Australiji, i kojeg je 12.ožujka primio... Gradonačelnik Dumbović u Hrvatskom saboru primio Žarka Roksandića

PETRINJA – Gradonačelnik Darinko Dumbović je u Hrvatskom saboru primio Žarka Roksandića, Petrinjca koji već desetljećima živi u Australiji, i kojeg je 12.ožujka primio u gradskoj upravi o čemu smo izvijestili. Roksandić je u karijeri stekao ugled u geologiji i geokemiji, te je osnovao veliki geokemijiski laboratorij koji je i danas vrhunska institucija Vlade Australije.

Nakon obilaska Hrvatskog sabora uslijedila je tiskovna konferencija. Gradonačelnik Dumbović je rekao kako je Petrinja u Domovinskom ratu bila devastirana, ali u nju se život vratio. Grad se obnavlja, obnavlja se infrastruktura, no ipak Petrinja je u mnogome zakinuta. „Domovine ima svuda, samo je nema tamo gdje se prolijevala krv.” – ustvrdio je gradonačelnik Dumbović, te je dodao.:

„Očekujem da danas u Hrvatskom saboru vaše uspomene, vaše sjećanje i ovo što proživljavate na Markovom trgu gdje su sve značajne Hrvatske institucije, da dobijete jedan optimizam s kojim će te se vratiti u svoju drugu Domovinu Australiju i da u Australiji imate samo želju da se ponovno vratite jer vjerujem da imate razloga zbog ovako dragih prijatelja, Domovine i Grada Petrinje.“, rekao je Dumbović.

Žarko Roksandić se zahvalio gradonačelniku Dumboviću na prijemu te je rekao kako je sretan što je nakon 57 godina došao u svoju Domovinu, posjetio rodni grad Petrinju, te što je danas primljen u Hrvatski sabor:

„Mogu samo ponoviti i dodati da sam u dalekoj Australiji, i putujući po svijetu uvijek s ponosom predstavljao našu Hrvatsku i po povratku u Australiju to ću i dalje činiti u druženju s multikulturalnim kolegama. Zahvalan sam kolegama i prijateljima kao i medijima koji su popratili moj boravak u Hrvatskoj. Za ovo proteklo vrijeme boravka u Domovini obišao sam još neke krajeve. Vidio sam da se puno toga mijenja na bolje i nadam se da će se to i nastaviti. Bit ću iskren i pred svima reći: žalostan sam što Banovina i moj rodni grad Petrinja još ne idu u korak razvijenosti s drugim krajevima Hrvatske. Znam uništeno je sve za vrijeme rata i ne ide to tako brzo. Vidim male inkrementalne promjene, pa se nadam da će Petrinja biti bolja i ljepša nego ikad prije pogotovo pod rukovodstvom gosp.Dumbovića.“, rekao je u nastavku.

Na kraju se još jednom zahvalio gradonačelniku na ovako lijepoj uspomeni koju će ponijeti natrag u Australiju iz svoje rodne Hrvatske. U pratnji Žarka Roksandića je bilo i dvanaest Petrinjaca njegovih prijatelja iz razreda, iz osnovne škole koju je završio u Petrinji.

Komentari

Marin Fran Informativni urednik / Novinar

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.