Izbornik
verakaurinuniverzalnaport

Gradski vijećnici usvojili Odluku o komunalnom redu

PETRINJA – Na prošloj sjednici petrinjskog Gradskog vijeća vijećnici su između ostaloga raspravljali i o odluci o komunalnom redu. Kako je pojasnila Vera Kaurin, privremena pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, zakonska obveza jedinica lokalne samouprave je donošenje odluka o komunalnom redu.

„Prijedlog odluke je bio stavljen na javno savjetovanje i bio je na javnom savjetovanju 30 dana. Svi su mogli dati svoje primjedbe i prijedloge vezano za ovu odluku koja je dosta kompleksna, ima popriličan broj članaka, 106. Pristigle primjedbe su usvojene“, rekla je uvodno Kaurin te dodaje kako je ovom odlukom regulirano područje komunalnog reda.

„Odnosi se na uređenje naselja, način uređenja i korištenja površine javne namjene i zemljišta u vlasništvu grada u gospodarske i ostale svrhe, uvjeti korištenja javnih parkirališta, nerazvrstanih cesta i drugih površina javne namjene za parkiranje vozila, održavanje čistoće i čuvanje površine javne namjene, prikupljanje i odvoza i postupanja s prikupljenim komunalnim otpadom, uskladištenje snijega i leda i njihovo uklanjanje s javnih površina, uklanjanje protupravno postavljenih predmata, mjerama za provođenje komunalnog reda i kaznene odredbe za učinjene prekršaje“, rekla je Kaurin.

MOST-ova Luca Gašpar Šako je istaknula kako postoje ovlasti komunalnih redara, no u praksi to izgleda sasvim drugačije, stoga se pita kada će se primjenjivati ono što stoji u ovakvim odlukama. Stoga pita kada će se sankcionirati oni koji ne održavaju svoje površine oko vlastitih nekretnina.

„Prema postojećoj odluci o komunalnom redu provode se mjere koje su slične ovoj odluci koja je predložena. Samo u ovoj godini sigurno smo imali više od 30 rješenja koja smo izdali vezano za napuštene nekretnine. Na žalost, svi smo svjesni činjenice da se pojedine nekretnine ne održavaju onako kako bi se trebale održavati. Ne radimo samo po prijavi građana, već i samim izvidom na terenu. Problem na kojeg mi nailazimo je samo vlasništvo, gdje je stari upis, društveno vlasništvo ili je upis osobe koju mi nemamo u evidenciji, niti vezano za prebivalište niti bilo koja druga evidencija kako bi došli do vlasnika“, ističe Kaurin te dodaje kako u takvim slučaju nemaju osobu koju bi mogli kazniti ili narediti da izvrše čišćenje svoje nekretnine. Dodaje kako je nažalost takvih površina jako puno.

„Ovaj zakon je poboljšan u tom smislu što komunalni redar sada na terenu može tražiti osobnu iskaznicu, što do sada nije mogao tražiti i još neke pogodnosti gdje je sam zakonodavac uvidio da postoje određeni propisi koji kažu da se nešto može napraviti, dok ga drugi propisi u tom smislu ograničavaju. Također omogućen je izlazak policije u slučaju kada se taj vlasnik ili posjednik gdje vršimo terenski izvid pruža otpor, ne želi dati svoju osobnu identifikaciju ili bilo što drugo“, kazala je Kaurin.

HDZ-ova Magdalena Komes je apelirala da se vrati mjesto prometnog redara jer smatra kako je to i više nego potrebno u Petrinji, dok je HDZ-ov Željko Tonković kazao kako je oko ovog prijedloga potrebno više fleksibilnosti te da je bila potrebna veća razrada oko istoga. U konačnici je navedeni prijedlog odluke o komunalnom redu usvojen jednoglasno sa 17 glasova za.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X