Gudački kvartet „Sebastian“ održao koncert u Petrinji Gudački kvartet „Sebastian“ održao koncert u Petrinji
PETRINJA – U Maloj dvorani petrinjskog Hrvatskog doma održan je koncert gudačkog kvarteta „Sebastian“, koji je osnovan 1982.godine kao Kvartet muzičke omladine Zagreb, a... Gudački kvartet „Sebastian“ održao koncert u Petrinji

PETRINJA – U Maloj dvorani petrinjskog Hrvatskog doma održan je koncert gudačkog kvarteta „Sebastian“, koji je osnovan 1982.godine kao Kvartet muzičke omladine Zagreb, a od 1990.godine djeluju pod sadašnjim imenom. Više o ovom kvartetu otkriva nam Anđelko Krpan, violinist ovog kvarteta.

„Sviramo jer nas to jako veseli. Komorna glazba, posebno kvartetska glazba je nešto sasvim posebno. Sve ove godine to nas drži i to naprosto nam priječi da prekinemo. Ono čime se zapravo najviše bavimo je naš ciklus u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, već 16.sezonu smo završili. U tom ciklusu istražujemo stožernu kvartetsku literaturu, ali isto tako i hrvatsku literaturu koja je najvećim dijelom  zanemarena. Kao rezultat pronalazaka koje smo imali u ovih 16.sezona je da je iza nas 7 CD nosača zvuka koje smo snimili za Croatia Records i na to smo jako ponosni“, rekao je Krpan.

Kvartet danas čine Anđelko Krpan na violini, Teodora Sucala Matei na violini, Nebojša Floreani na violi i Zlatko Rucner na violončelu. Krpannam otkriva s čime su se predstavili petrinjskoj publici.

„Večeras smo izveli 4.gudački kvartet Josipa Štolcera Slavenskog koji je baziran na balkanskim plesovima. Nakon toga smo izveli 13.gudački kvarteta Franza Schuberta u a-molu s podnaslovom Rosamunda. Na kraju dva salonska komada s našeg CD-a „Zagrebačka salonska glazba“ Gjure Eisenhutha. Gjuro Eisenhuth je bio skladatelj iz Straussovog doba i u svoje vrijeme bio je strahovito popularan. Bio je najbolje plaćeni glazbenik u Zagrebu, današnjim rječnikom bio je rock zvijezda. Njegova dva kratka komada smo izveli na kraju, njegov valcer Streljček, koji je napisao povodom sjanog bala Streljačkog društva i Terpsichore, polka mazurka“, kazao je Krpan.

Članovi kvarteta usavršavali su se godinama na brojnim tečajevima komorne glazbe u Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj i Francuskoj, a od 1988.godine kvartet postaje član Međunarodne zaklade Yehudi Menuhin. Krpan nam otkriva planove kvarteta za dalje.

„Preko ljeta standardano imamo pet do šest koncerata diljem obale. Nakon toga u jesen čeka nas snimanje osmog CD-a sa dijelima Lhotke, Kunca i Slavenskog. Krajem listopada ili početkom studenoga još nemamo točan datum počinje nas novi ciklu. 17.ciklus će biti obilježen skladbama Anđelka Klobučara i tome se sada jako veselimo“, zaključio je Krpan.

Osim čestih nastupa u Hrvatskoj, ovaj gudački kvartet nastupa u Sloveniji, Francuskoj, Sjevernoj Koreji, Italiji, Austriji i Mađarskoj.  Repertoar kvarteta obuhvaća djela od klasike do suvremene glazbe s naglaskom na hrvatskom stvaralaštvu.

Dodat ćemo na kraju kako je ovaj koncert, kojeg je organiziralo Pučko otvoreno učilište Hrvatski dom Petrinja, realiziran uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.