arminlovrakgo

Hadžić: „Problemi konzumiranja alkohola, cigareta i droga postaju ogroman društveni i zdravstveni problem“

PETRINJA – Psiholog Armin Hadžić, voditelj petrinjskog Savjetovališta za djecu, adolescente i obitelj pri Pučkom otvorenom učilištu Hrvatski dom Petrinja održao je tri predavanja za učenike osmih razreda Osnovne škole Mate Lovraka na temu „Budi Ne-ovisan“.

Predavanja su dio aktivnosti projekta „Zdrav za 5“ u čijoj provedbi multidisciplinarno sudjeluju Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo zdravlja te projekta „Škola Ne-ovisnosti“ Savjetovališta za djecu, adolescente i obitelj koji se realizira uz potporu Sisačko-moslavačke županije.

Učenicima osmih razreda na interaktivan je način prikazana štetnost alkohola i cigareta kao prvih sredstava ovisnosti koje mladi probaju. S alkoholom se najčešće prvi put susretnu u obiteljskom okruženju gdje im alkohol nerijetko bude i ponuđen od strane roditelja ili nekog od rodbine. „Statistički podaci koji govore o sve ranijem početku pijenja i prvih opijanja kod mladih vrlo su alarmantni te je važno za napomenuti da prema relevantnim istraživanjima, ukoliko tinejdžer pije prije nego napuni 15 godina, ima četiri puta veću vjerojatnost da razvije ovisnost o alkoholu i sedam puta veću vjerojatnost da de biti sudionik prometne nesreće“, ističe Hadžić.

Učenici su aktivno sudjelovali u diskusiji te su na konkretnim primjerima poticani na razvoj zdravih stilova života i navika.

„Problemi konzumiranja alkohola, cigareta i droga postaju ogroman društveni i zdravstveni problem, a Hrvatska se približava europskim trendovima gdje se smanjuje dob prvog konzumiranja sredstava ovisnosti na 12-14 godina. Razlike između djevojčica i dječaka u tome se sve više smanjuju“, dodaje Hadžić.

Europsko istraživanje o pušenju, pijenju i uzimanju droga provedeno među 15-i 16-godišnjacima u 35 europskih država ( European School Survery Project on Alcohol and other Drugs ESPAD, 2015.) pokazalo je da:

  • „Konzumacija droga u Hrvatskoj je iznad EU-prosjeka“
  • Hrvatska je pri vrhu u Europi sa čak 92 posto 15-godišnjaka koji su probali alkoholna, a na 5. po ekscesivnom ispijanju alkohola („binge drinking“)
  • Hrvatski 15-godišnjaci su na 1. mjestu u EU („svaki četvrti 15-godišnjak“) po probanju inhalanata (snifanje ljepila i sličnih omamljivača)
  • Hrvatska je 3. mjestu po probnoj konzumaciji novih psihoaktivnih droga (biljne mješavine, kristali, tablete)
  • U Hrvatskoj je svaki peti učenik probao kanabis te je uočen zabrinjavajući porast nekemijskih-„bihevioralnih“ ovisnosti (klađenje, kockanje, društvene mreže,internet igrice)
Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X