HDZ-ovi gradski vijećnici o proračunu i amandmanima koje su podnijeli HDZ-ovi gradski vijećnici o proračunu i amandmanima koje su podnijeli
PETRINJA – Gradski vijećnici iz redova petrinjskog HDZ-a održali su danas konferenciju za novinare na kojoj su se osvrnuli na gradski proračun za 2018.... HDZ-ovi gradski vijećnici o proračunu i amandmanima koje su podnijeli

PETRINJA – Gradski vijećnici iz redova petrinjskog HDZ-a održali su danas konferenciju za novinare na kojoj su se osvrnuli na gradski proračun za 2018. godinu, s naglaskom na amandmane koje je podnio Klub vijećnika HDZ-a i njihovi partneri iz koalicije „5 do 12 za poštenu Petrinju“.

Proračun za 2018. godinu u iznosu 351.176.000 kuna, jednoglasno je prihvaćen na 8. sjednici Gradskog vijeća Grada Petrinje održanoj 22. prosinca 2017. godine.

„Gradska organizacija Hrvatske demokratske zajednice Petrinja i Klub gradskih vijećnika HDZ-a, odnosno koalicija „5 do 12 za poštenu Petrinju“ koja zajedno s predsjednicom Gradskog vijeća u ima deset vijećnika u Gradskom vijeću, ima potrebu obratiti se našim sugrađankama i sugrađanima te ih dodatno informirati o prihvaćenom proračunu Grada Petrinje  za 2018. godinu, s posebnim naglaskom na amandmane na proračun koji su predloženi od strane Kluba vijećnika Hrvatske demokratske zajednice i koalicije „5 do 12 za poštenu Petrinju“. Za amandmane smo sigurni da će uvelike pozitivno utjecati na lakši život naših obitelji te općenito na živote svih naših sugrađanki i sugrađana“, uvodno je obrazložio predsjednik Gradske organizacije petrinjskog HDZ-a, Mihael Jurić.

Jedan od amandmana koje su podnijeli, odnosio se na besplatne udžbenike.

„Amandman smo podnijeli sukladno našem predizbornom programu u kojem je jedna od najbitnijih stavki bila osiguranje besplatnih udžbenika za sve naše osnovnoškolce s područja grada Petrinje. Na toj stavci besplatnih udžbenika smo inzistirali i ona je u konačnici prihvaćena. Besplatni udžbenici su vrlo bitna mjera koja uvelike pripomaže kućnim budžetima naših obitelji. Posebice zbog činjenice da je realan proračun Grada Petrinje onaj u kojem su prihodi oko 70 milijuna kuna. Smatramo da unutar tih sredstava naprosto mora biti sluha i naći se mogućnost za izdvajanje milijun i pol kuna za kupnju udžbenika i radnih bilježnica koji bi naše učenike dočekali na školskim klupama, a osiguravali bi im se početkom svake školske godine“, rekao je Jurić.

Podsjetio je i na amandmane HDZ-ovih koalicijskih partnera.

„Vijećnici iz koalicije „5 do 12 za poštenu Petrinju“ predložili su i amandman koji je prihvaćen, a odnosi se na novorođenčad, odnosno povećanje naknade za novorođenu djecu  s 220 tisuća na 300 tisuća kuna, što s obzirom na broj novorođene djece predstavlja povećanje za 100 posto, odnosno s dosadašnjih tisuću na dvije tisuće kuna za svako novorođeno dijete. Nadalje, vijećnici iz koalicije „5 do 12 za poštenu Petrinju“predložili su amandman koji je također prihvaćen, a odnosi se na povećanje naknade za braniteljske udruge za 30 tisuća kuna, odnosno sa dosadašnjih 170 tisuća na 200 tisuća kuna“.

Jurić smatra da će ovi amandmani rezultirati pozitivnim učincima:

„Naši građani svojim radom pridonose punjenju proračuna te iz njega moraju imati konkretne učinke u olakšavanju njihovih života i života njihovih obitelji u našem gradu. Smatramo kako će navedeni amandmani imati pozitivne učinke – kako na trenutno vrlo lošu demografsku sliku našeg grada, tako i na olakšanje svekolikog života naših obitelji u Petrinji“.

Demantirao je spekulacije o tome da će zbog preraspodjela na stavkama proračuna koje su tražili svojim amandmanima doći do smanjenja plaća zaposlenicima gradske uprave i gradskih ustanova. Kaže kako su takve glasine neistinite:

„Proračunom Grada Petrinje za 2017. godinu za plaće je bilo predviđeno 21.210.600 kuna, dok je u proračunu za 2018. godinu predviđeno povećanje za otprilike 4 milijuna kuna na 25.250.300 kuna. Dakle, amandmanom za kupnju udžbenika iz stavke plaće preusmjereno je za kupnju udžbenika milijun kuna, dok smo ostalih 500 tisuća kuna preusmjerili iz drugih stavki. Slijedom svega navedenog, proračun za plaće za 2018. godinu u odnosu na 2017. godinu je i dalje u plusu za otprilike 3 milijuna kuna, te pod uvjetom da gradonačelnik ne zaposli novih 35 zaposlenika, postoji prostor za povećanje plaćanja, a nikako za njihovo smanjenje“, rekao je Jurić.

Zajedno sa svojim stranačkim kolegama, gradskim vijećnicima, na kraju je poručio:

„Gradska organizacija HDZ-a u 2018. godini nastavit će s visokom razinom svojih aktivnosti. Smatramo da Klub vijećnika HDZ-a zajedno s koalicijskim partnerima iz koalicije „5 do 12 za poštenu Petrinju“, radi jako dobar posao u Gradskom vijeću. Maksimalno se trudimo biti onaj korektivni faktor u praćenju rada gradonačelnika, ali na konstruktivan način – pokušavamo biti maksimalno transparentni i korisni, nikako destruktivni, sve u svrhu kvalitetnijeg života naših građana u Petrinji“.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.