kuneuniverzalna

Hoće li Grad morati vratiti pozajmicu? Komes: „Ovisi o blagonaklonosti države, a ja sam uvjerena da je država nama blagonaklona“

PETRINJA – Gostujući u Trenici Petrinjskog radija, gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes odgovorila je na pitanje slušatelja o pozajmici od 40 milijuna kuna koje je Grad dobio od države. Gradonačelnica Komes je istaknula kako to nije klasični zajam.

„To je odlukom Vlade dodijeljena pomoć povodom katastrofe koja se dogodila. Sve jedinice lokalne samouprave koje su pogođene potresom dobile su ta sredstva i kao što znamo sve jedinice lokalne samouprave i područne samouprave su ta sredstva prihvatila. Što se tiče vraćanja, ono je odgođeno do 2024.godine. Ono što znam je da je nama za bilo kakvu likvidnost trebala svaka kuna, ovo nam je dobro došlo. Da li ćemo vraćati ili ne, ostavimo to za 2024.godinu, a mi se moramo boriti da podmirimo sve obveze koje su nastale ne samo u 2021.godini, nego nažalost još u prethodnim razdobljima“, rekla je Komes.

Dodaje kako su „dubioze“ u gradu tolike da kada bi dobili još toliko ne bi uspjeli sanirati sve dugove koje su preuzeli. „Ono što je jedan od velikih problema, onih prvih 30 milijuna što smo zaista baš dobili od države, je u tome što su se tada pravdali neki troškovi formalno su se pravdali prema Ministarstvu financija, a isti ti troškovi koji su tada pravdani nisu podmireni, nije se platilo, a pravdalo se kao da jest. Mi smo sada u situaciji da te troškove ne možemo dalje prijaviti kao trošak nego ih moramo podmiriti iz proračuna Grada Petrinje. Dobili smo dodatnih 25 milijuna, plus 15 milijuna, ali ih ne možemo podmirivati idemo to tako reći iz tih sredstava, nego moramo iz proračuna radi zabrane dvostrukog financiranja“, istaknula je Komes.

Na pitanje hoćemo li tu pozajmicu morati vratiti ili ovisimo o blagonaklonosti države, gradonačelnica odgovara : „Ovisi o blagonaklonosti države, a ja sam uvjerena da je država nama blagonaklona“, a na pitanje što ako budemo morali vratiti pozajmicu, gradonačelnica odgovara : „Da bi mi bili likvidni, mi smo ta sredstva trebali ovako i onako. Dakle da nismo dobili od države, možemo reći pozajmicu, da nismo ta sredstva dobili, mi bi bili u situaciji da moramo podići kredit jer inače se ne bi mogli pomaknuti, ne bi mogli financirati ni ovaj dio iz Fonda solidarnosti, niti se prijavljivati na bilo koji fond“, dodala je Komes.

Između ostaloga je istaknula kako je osnovala povjerenstvo za ispitivanje namjenske potrošnje doniranih sredstava te će na stranicama Grada objaviti na što su sve donirana sredstva potrošena. Također je kazala kako je na stranicama Grada također vidljiv svaki račun kojeg Grad plaća.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X