caritas13072021

Hrvatski Caritas sisačkoj Bolnici omogućio kontejnersku kuhinju

SISAK – U krugu opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku prigodnim potpisivanjem ugovora o korištenju ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina i ravnatelj OB „Dr. Ivo Pedišić“ mr. sc. Tomislav Dujmenović označili su simbolično početak rada suvremene, potpuno opremljene kontejnerske kuhinje (i pratećega kontejnerskog prostora za pripremu hrane) kapaciteta 300 obroka u kojoj će se  – nakon nekoliko dana probnog rada –  za pacijente ove bolnice svakodnevno pripremati hrana sve do završetka potpune obnove bolnice.

Osvrnuvši se ukratko na angažman Hrvatskog Caritasa u raznolikim načinima pomaganja stanovništvu Banovine nakon prošlogodišnjega potresa, mons. Svalina rekao je  na početku da stavljanje mobilne kontejnerske kuhinje na raspolaganje u ovom za bolnicu kriznom razdoblju označava nastavak uspješne suradnje Hrvatskog Caritasa i OB „Dr. Ivo Pedišić“. U posljednjih nekoliko mjeseci, naime, Hrvatski je Caritas omogućio i organizirao transport donacije bolničkih kreveta za potrebe Kirurškog odjela bolnice, posredovao u usmjeravanju raznovrsne humanitarne pomoći bolnici te za potrebe nastavka rada Dermatološkog odjela osigurao dva kontejnera. I bolnica i Caritas postoje kako bi najbolje što mogu skrbili za potrebe ljudi u potrebi, a osobito onih koji se suočavaju s bolesti.

Dr. Dujmenović rekao je da je kuhinja koju dobiva na korištenje od ključne važnosti za bolnicu. U potresu je, naime, teško oštećena bolnička kuhinja, koja se nalazila u najstarijoj zgradi u sklopu bolnice. Ta je kuhinja već prije bila neadekvatna, pa je bio pripremljen projekt za izgradnju nove. On dosad nije realiziran zbog posljedica financijske krize, a sada i zbog potresa. Od početka godine obroci za pacijente pripremaju se u Petrinji i svakodnevna dostava predstavlja rizik. Stoga će nova kontejnerska kuhinja uvelike olakšati pripremu hranu i njezinu distribuciju unutar bolničkoga kruga. U prvo će se vrijeme u njoj pripremati doručak i večera. Ravnatelj Dujmenović prikazao je trenutno stanje i napredak u obnovi bolnice kao i potrebe pacijenata koje se nastoji podmiriti, a potpisivanje ugovora iskoristio je i kako bi zahvalio  Hrvatskom Caritasu na dosadašnjoj suradnji i pomoći.

Uime voditelja Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske, potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda okupljenima se obratila Margareta Mađerić, članica stožera i državna tajnica Ministarstva rada,  mirovinskog sustava,  obitelji i socijalne   politike  RH a nakon nje i Mihael Jurić, zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije iskazavši zadovoljstvo ostvarivanjem dobrih projekata poput ovog. Uime sisačkog biskupa mons. Vlade Košića potpisivanju ugovora i puštanju kuhinje u rad nazočila je s. Smilja Čirko a ovaj je događaj poduprla svojim dolaskom i ravnateljica Caritasa Sisačke biskupije Kristina Radić.

Događaj su zaključila dvojica ravnatelja potpisivanjem ugovora o korištenju kontejnerske kuhinje i odgovarajući na pitanja okupljenih novinara.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X